Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

Η ακρίβεια στο τιμόνι των πολιτικών εξελίξεων

Η τρίτη στη σειρά μεγάλη κρίση και η δεύτερη εισαγόμενη, εγκαταστάθηκε για τα καλά στη χώρα μας.

Γράφει ο  Γιάννης Μεϊμάρογλου *

Κι επειδή μας αρέσει - και μας βολεύει - να μπερδεύουμε κάθε φορά το αποτέλεσμα με την αιτία, ας παραδεχθούμε από την αρχή ότι η ακρίβεια είναι το αποτέλεσμα και όχι η αιτία αυτής της κρίσης. Η αιτία είναι η μόνιμη παθογένεια του πολιτικού μας συστήματος να αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα αφού προκύψει, λαμβάνοντας μέτρα εκ

των υστέρων επειδή τα μέτρα πρόληψης έχουν συνήθως πολιτικό κόστος που δύσκολα αποφασίζει να το σηκώσει μια κυβέρνηση, μιας και η χώρα βρίσκεται ουσιαστικά σε διαρκή προεκλογική περίοδο.

Ξαφνικά, στην Ελλάδα και τον κόσμο, τέθηκαν επί τάπητος όλα τα προβλήματα που ήταν για χρόνια στριμωγμένα κάτω από το χαλί του εφησυχασμού. Το καμπανάκι της κλιματικής αλλαγής, παρά τις δραματικές προειδοποιήσεις της φύσης, ηχεί όλο και αχνότερα, κυρίως σε κάποιες παγκόσμιες διασκέψεις με όμως απογοητευτικά αποτελέσματα. Οι ΑΠΕ αντιμετωπίζονται περισσότερο ως πεδίο διαμάχης μεταξύ τεχνοκρατών και οικολόγων τη στιγμή που η ενεργειακή ισορροπία του πλανήτη εξελίσσεται σε μια νέα ισορροπία τρόμου, υπό την απειλή η στρόφιγγα κάποιου αγωγού να κλείσει.


Τα τύμπανα του πολέμου ήχησαν πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, ακόμα και στη γειτονιά μας. Παρ’ όλα αυτά, πιστεύαμε ότι το φάντασμα ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου είχε απομακρυνθεί οριστικά. Η παράνομη εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία απέδειξε ότι επρόκειτο για μια ακόμα αυταπάτη. Η «Ενωμένη Ευρώπη» συνειδητοποιεί τώρα, έστω και αργά, ότι δεν μπορεί να σταθεί ως ισότιμος συνομιλητής των ισχυρών του πλανήτη χωρίς ενεργειακή αυτονομία και ενιαία στρατηγική ασφάλειας. Την εποχή της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, ο νόμος της ζούγκλας εξακολουθεί να κυριαρχεί στον πλανήτη γη.

Μπορεί κι αυτή η κρίση, όπως και η πανδημία, να είναι εισαγόμενη, ωστόσο, η αντιμετώπιση της ακρίβειας που πλημμυρίζει σαν τσουνάμι τη χώρα αφορά στους χειρισμούς και τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, η πολιτική αντιπαράθεση επικεντρώνεται κυρίως στις δημοσκοπήσεις και το έντονο προεκλογικό κλίμα που δημιουργείται. Η αξιωματική αντιπολίτευση, σε πλήρη αναντιστοιχία με τις αντίξοες συνθήκες, ζητάει να γίνουν εκλογές… χθες. Ξεχνά ότι οι εκλογές δεν έλυσαν ποτέ από μόνες τους κανένα πρόβλημα καθώς ούτε με την απόδραση του Κώστα Καραμανλή από την εξουσία αποφύγαμε τα μνημόνια ούτε με την εκλογή του Τσίπρα τα σκίσαμε.


Η τελευταία άτυπη σύνοδος κορυφής στη Γαλλία μας προειδοποίησε, όπως άλλωστε παραδέχτηκε και ο πρωθυπουργός, ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε άμεσα τους πόρους ενός νέου ταμείου ανασυγκρότησης που θα έχει αυτή τη φορά τη μορφή του ευρωομολόγου. Είναι ώρα για στοχευμένες παρεμβάσεις στην οικονομία και όχι για προεκλογικές παρελάσεις υποψηφίων. Άλλωστε, η υλοποίηση των διαφόρων πολιτικών σεναρίων δεν θα εξαρτηθεί από μικροκομματικές σκοπιμότητες στο εσωτερικό της χώρας αλλά από την αποφασιστική στήριξη της οικονομίας από την ΕΕ σε περίπτωση συνέχισης της εισβολής ή από την αποκλιμάκωση των τιμών σε περίπτωση συμβιβασμού και αποκλιμάκωσης των πολεμικών συγκρούσεων.

Την ώρα της κάλπης, οι πολίτες θα επικροτήσουν την υπευθυνότητα κάθε πολιτικής δύναμης τις κρίσιμες αυτές μέρες.


* Ο Γιάννης Μεϊμάρογλου είναι εκδότης του ηλεκτρονικού περιοδικού metarithmisi.gr

Πηγή Liberal.gr


** Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Από το stergiog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου