Η Αρχιδαμία ή Αρχιδάμεια (νεοελληνική απόδοση) ήταν βασίλισσα της Σπάρτης, σύζυγος του Ευδαμίδα Α’, μητέρα του Αρχιδάμου Δ’ και της Αγησιστράτης και γιαγιά του Ευδαμίδα Β’ και του Άγιδος Δ’.
Οι πρώτες ιστορικές αναφορές την «εμφανίζουν» να ηγείται των Σπαρτιατισσών εναντίον του Πύρρου κατά την πολιορκία της Λακεδαιμονίας τον 3ο αιώνα π.Χ. όταν η Γερουσία αποφάσισε την αποστολή των Σπαρτιατισσών στην Κρήτη προκειμένου να διασφαλίσει την
επιβίωσή τους. Η Αρχιδάμεια μιλώντας εξ ονόματος των γυναικών της Σπαρτιάτης, εισήλθε στο Γερουσία με «ξίφος ανά χείρας», αμφισβητώντας την πρόταση και διερωτώμενη αν οι Γερουσία σοβαρολογούσε θεωρώντας ότι οι γυναίκες της Σπάρτης προτιμούν την επιβίωση ενώ η πόλη επρόκειτο να καταστραφεί.Μετά την επίλυση του θέματος, οι Σπαρτιάτες ξεκίνησαν την κατασκευή αμυντικής τάφρου που εκτεινόταν παράλληλα με το στρατόπεδο του Πύρρου και η Αρχιδάμεια κατηύθυνε τις γυναίκες στο εν λόγω έργο, αφού σύμφωνα με αναφορές οι Σπαρτιάτισσες «ολοκλήρωσαν με τα χέρια τους το ένα τρίτο της τάφρου». Είναι πιθανό η Αρχιδάμεια να ηγήθηκε των Σπαρτιατισσών εναντίον του Πύρρου, όσον αφορά στον εφοδιασμό των υπερασπιστών με όπλα κατά τη διάρκεια του αγώνα και την μεταφορά τραυματιών από το πεδίο της μάχης.
Μετέπειτα ιστορικά αρχεία χρονολογούμενα τρεις δεκαετίες αργότερα, αναφέρουν την συμμετοχή της στα σχέδια του εγγονού της Άγιδος Δ’ της δυναστείας των Ευρυποντιδών, η οποία όμως «σημαδεύτηκε» από πλούτο και απληστία. Συγκεκριμένα την εν λόγω χρονική περίοδο βασιλείας του Άγιδος (245 π.Χ.) η Σπάρτη βίωνε περίοδο παρακμής αφού οι πολίτες είχαν περιορισθεί στους 700 έναντι 7.000, εκ των οποίων πλήρη πολιτικά δικαιώματα είχαν οι 100 οι οποίοι είχαν στην ιδιοκτησία τους το μεγαλύτερο ποσοστό εδαφών, ενώ οι περισσότεροι βαρύνονταν με δυσβάστακτα χρέη και η στρατιωτική δύναμη της Σπάρτης είχε εκμηδενιστεί. Ο Άγις Δ’ προκειμένου να διορθώσει τα κακώς κείμενα σχεδίασε μία τολμηρή αγροτική και κοινωνική μεταρρύθμιση, η οποία προέβλεπε κατάργηση χρεών, αναδιανομή της γης, να γίνουν Όμοιοι (Σπαρτιάτες) όσοι Περίοικοι το επιθυμούν και να αποκατασταθεί η νομοθεσία του Λυκούργου. Ο ίδιος έδωσε το παράδειγμα παραχωρώντας όλη την περιουσία του στην πολιτεία. Ωστόσο από τα μέτρα που σχεδίασε τελικά υλοποιήθηκε μόνο η απόσβεση χρεών.
Επειδή η Αρχιδάμεια και η Αγησιστράτη ήταν οι πλουσιότερες στην Λακεδαίμονα, η υποστήριξη της πρώτης στον Άγιν συνέβαλλε στην υλοποίηση των σχεδίων του, αφού ήταν μεταξύ εκείνων που δεσμεύθηκαν αρχικά να συνεισφέρουν τον πλούτο τους σε ένα κοινό ταμείο, το οποίο στη συνέχεια έπρεπε να διανεμηθεί εξίσου μεταξύ παλαιών και νέων πολιτών της Σπάρτης.
H Αρχιδάμεια σκοτώθηκε το 241 π.Χ. σε ηλικία μεγαλύτερη των 90 ετών, αν λάβουμε υπόψιν ότι το 320 π.Χ. είχε ήδη γεννήσει τον γιο της Αρχίδαμο Δ’.
Πηγές: Πλούταρχος «Βίοι Παράλληλοι: Άγις και Κλεομένης»
Από το amfipolinews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου