Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

Πώς δύο αδέλφια από το Πακιστάν δημιούργησαν τον πρώτο ιό υπολογιστών

Πριν εμφανιστούν οι χάκερ στο Διαδίκτυο, δύο αδέλφια ξεκίνησαν τον δικό τους αγώνα ενάντια στην πειρατεία λογισμικού με όπλο τον πρώτο ιό για PC.

Το 1986, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου του Ντελάγουερ άρχισαν να βιώνουν περίεργα συμπτώματα: προσωρινή απώλεια μνήμης, τάση για λήθαργο και κρίσεις οργής. Δεν ήταν κάποια γρίπη, ήταν ο πρώτος ιός υπολογιστών στον κόσμο στον κόσμο. Γνωστός ως

"Brain", ο ιός κατέστρεψε τη μνήμη, επιβράδυνε τον σκληρό δίσκο και έκρυβε ένα σύντομο μήνυμα πνευματικών δικαιωμάτων στην εκκίνηση από δύο χάκερ που σύντομα θα γινόντουσαν διάσημοι.

Εκείνη την εποχή, τα αδέρφια και προγραμματιστές Basit και Amjad Farooq Alvi ήταν μόλις 17 και 24, αντίστοιχα, και είχαν ένα κατάστημα υπολογιστών στη Λαχώρη του Πακιστάν. Όταν ανακάλυψαν ότι οι πελάτες τους κυκλοφορούσαν παράνομα αντίγραφα λογισμικού που είχαν γράψει οι ίδιοι, οι δύο τους αποφάσισαν να ανταποδώσουν. Ο Brain ήταν η προσπάθειά τους να τρομάξουν τους πειρατές, αλλά, όπως λένε οι δημιουργοί του, σκοπός τους δεν ήταν ο ιός να είναι κακόβουλος. Σε μια συνέντευξη το 2011, τα αδέλφια χαρακτήρισαν τον ιό "φιλικό" και "που δεν φτιάχτηκε για να καταστρέψει κανένα στοιχείο". Γιατί, διαφορετικά, ποιος ο λόγος να σφραγίσουν τον κώδικά του με τα ονόματά τους, τους αριθμούς τηλεφώνου τους και τη διεύθυνση του καταστήματός τους;

 

"Η ιδέα ήταν ότι μόνο αν το πρόγραμμα αντιγραφεί παράνομα θα φορτώσει τον ιό", είπε ο Amjad σε μια συνέντευξη πριν από μερικά χρόνια, ενώ ο Alvis είχε μια έξυπνη μέθοδο για να παρακολουθούν πόσο μακριά είχε εξαπλωθεί ο ιός. "[Είχαμε] έναν 'μετρητή' στο πρόγραμμα, ο οποίος μπορούσε να παρακολουθεί όλα τα αντίγραφα που έγιναν και πότε έγιναν".

 Οι αδελφοί ισχυρίζονται ότι ποτέ δεν γνώριζαν ότι ο Brain θα γινόταν ένα τέρας πέρα ​​από τον έλεγχό τους. Όμως, ένα άρθρο του TIME το 1988 αποκαλύπτει μια πιο περίπλοκη αλήθεια: τα δυο αδέρφια δεν είχαν κανένα πρόβλημα να δημιουργούν και να πουλούν αντίγραφα bootleg άλλων ακριβών προγραμμάτων -όπως το Lotus 1-2-3. Στο Πακιστάν, το λογισμικό για τους υπολογιστές δεν προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα, υποστήριξε ο Basit σε συνεντεύξεις, επομένως δεν είναι πειρατεία όταν κάποιος εμπορεύεται δίσκους bootleg.

Σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό, τα αδέλφια πουλούσαν καθαρά αντίγραφα σε Πακιστανούς -και μολυσμένες εκδόσεις με ιούς σε Αμερικανούς φοιτητές και ταξιδιώτες. Όταν οι Αμερικανοί επέστρεφαν στην πατρίδα τους και προσπαθούσαν να αντιγράψουν τα προγράμματα, κατέληγαν να μολύνουν κάθε δισκέτα που έμπαινε στον υπολογιστή τους, ακόμη και δίσκους που δεν είχαν καμία σχέση με το αρχικό πρόγραμμα.

Λίγο μετά το παράξενο ξέσπασμα στο Πανεπιστημίου του Ντελάγουερ, ο Brain άρχισε να εμφανίζεται και σε άλλα πανεπιστήμια και έπειτα σε εφημερίδες. Οι New York Times ανέφεραν ότι ένα "πονηρό πρόγραμμα υπολογιστή" είχε χτυπήσει το Providence Journal-Bulletin, αν και η "ζημιά περιορίστηκε σε έναν ρεπόρτερ που έχασε αρκετούς μήνες εργασίας η οποία χωρούσε σε μια δισκέτα" (για την ιστορία, μια δισκέτα είναι χωρητικότητα 1,44 MB...). 

 

Ενώ δεν υπήρξε ποτέ καμία νομική ενέργεια, η ανταπόκριση των ΜΜΕ ήταν εκρηκτική. Τα αδέρφια άρχισαν να λαμβάνουν κλήσεις από όλο τον κόσμο και έμειναν έκπληκτοι όταν συνειδητοποίησαν ότι το μικρό τους πείραμα είχε ταξιδέψει τόσο μακριά. Σε τελική ανάλυση, σε αντίθεση με τους σημερινούς ιούς υπολογιστών, οι οποίοι εξαπλώνονται αστραπιαία, ο Brain έπρεπε να αυτο-μεταδωθεί με τον παλιομοδίτικο τρόπο -μέσω ανθρώπινων φορέων.

Όμως, η ιστορία των ιών είχε ήδη ξεκινήσει. Σήμερα, υπάρχουν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ιοί που παλεύουν να μολύνουν έναν υπολογιστή -εκτιμάται ότι οι μισοί υπολογιστές είναι ή έχουν ήδη μολυνθεί.

Όσον αφορά τα αδέλφια, ο ιός δεν ήταν κακός για τις επιχειρήσεις. Η εταιρεία τους, Brain Net, είναι πλέον ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών Διαδικτύου στο Πακιστάν. Ενώ υποστηρίζουν ότι δεν ήθελαν ποτέ να βλάψουν κανέναν, εντούτοις αγκάλιασαν το Brain ως κάτι που αποκάλυψε την παγκόσμια φύση της πειρατείας. "Ο ιός δε θα μπορούσε να εξαπλωθεί, παρά μόνο αν ο κόσμος δεν αντέγραφε παράνομα το λογισμικό", δήλωσε ο Amjad κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης.

Οι αδελφοί, οι οποίοι δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι σταμάτησαν να πωλούν μολυσμένο λογισμικό κάποια στιγμή το 1987, εξακολουθούν να βρίσκονται στην ίδια διεύθυνση στη Λαχώρη, την ίδια που υπήρχε στον κώδικα του Brain.

από: mental floss
Από το 3otiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου