Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021

Γουργουλιάνης: Έχουν χτιστεί καριέρες με την υπερβολή των κρουσμάτων. Τον Σεπτέμβριο το τοίχος ανοσίας

 medlabnews.gr iatrikanea 

Πρόβλεψη για τοίχος ανοσίας τον Σεπτέμβριο έκανε λόγο ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΓΝ Λάρισας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, αλλά εξέφρασε και την αντίθεσή του στις κινητοποιήσεις των αντιεμβολιαστών, ως κάτι «απαράδεκτο», προβάλλοντας και προασπίζοντας την πειθώ για την αλλαγή της δεδομένης κατάστασης. Ως καλεσμένος στο

Ράδιο ΕΝΑ και στην ραδιοφωνική εκπομπή του Δημήτρη Καρεκλίδη, μίλησε εφ’ όλης της ύλης για θέματα που απασχολούν, αλλά και σχετικά με το επίπεδο ανοσίας της πόλης του Βόλου.


Πρόβλεψη για ανοσία τον Σεπτέμβριο- Η Λάρισα πιο προστατευμένη από τον Βόλο

«Αυτό που θα γίνει και το προβλέπω είναι ότι οι εμβολιασμοί είναι στο 50% των ανθρώπων, η ανοσία από νόσο είναι καταγεγραμμένη επίσημα στο 10%, αλλά μπορεί να είναι και στο 20%, ενώ και με τους εφήβους που κολλάνε αυτό τον καιρό, πιστεύω ότι κάπου τον Σεπτέμβριο θα έχουμε φτάσει σε ένα τοίχος ανοσίας», αναφέρει χαρακτηριστικά και αισιόδοξα ο καθηγητής δίνοντας μία θετική πρόβλεψη για τον επόμενο μήνα.

Εξήγησε ότι είναι κάτι που ήδη φαίνεται από τον μονοψήφιο αριθμό των εισαγωγών στο Νοσοκομείο. Σε αντίθεση βέβαια με την πόλη της Λάρισας, γίνεται αναφορά και στην πόλη του Βόλου, στην οποία τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν είναι τόσο ενθαρρυντικά. Ο καθηγητής θεωρεί ότι η Λάρισα βρίσκεται σε καλύτερα επίπεδα ανοσίας, όχι από τον αριθμό εμβολίων, αλλά από το βαρύ κύμα που βίωσε, όντας πλέον πιο προστατευμένη από τον Βόλο.


«Το να φωνάζεις έξω από το Νοσοκομείο για τον εμβολιασμό, είναι απαράδεκτο»

Αναφορικά με τις έντονες κινητοποιήσεις το τελευταίο διάστημα των αντιεμβολιαστών αλλά και το ζήτημα που τίθεται με τις αναστολές γιατρών η απάντηση του κ. Γουργουλιάνη είναι η διαφωνία του. «Δεν συμφωνώ με αυτές τις κινητοποιήσεις γιατί δίνουν το λάθος μήνυμα. Σε αυτές τις κινητοποιήσεις γιατροί δεν υπήρχαν. Ήταν νοσηλευτές ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό», σημείωσε, για να συνεχίσει όμως λέγοντας ότι δεν είναι και υπέρ της υποχρεωτικότητας προτάσσοντας την σημαντικότητα της πειθούς . «Η υποχρεωτικότητα σημαίνει ποινή», τονίζει για να καταλήξει : «Το να φωνάζεις έξω από το Νοσοκομείο και να συζητάς για κάτι το οποίο είναι εντελώς απαραίτητο, όπως ο εμβολιασμός, είναι απαράδεκτο». Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα τους Οίκους Ευγηρίας της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης όπου όταν μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό πέθανε το 80%. Ως συνέχεια του ίδιου θέματος αναφέρθηκε σχετικά και με την αποτυχία της πειθούς σε αυτούς τους ανθρώπους. «Δεν προβλήθηκαν σωστά πρότυπα, παραδείγματος χάριν τα πολιτικά πρότυπα. Στη χώρα μας, στο θέμα της αξιοπιστίας, όπως καταγράφεται από τα γκάλοπ, αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι με μεγάλο κύρος και απήχηση». Ως προσωπική ιδέα και εναλλακτική αναφέρει ότι θα χρησιμοποιούσε και θα παρουσίαζε δύο νομπελίστες οι οποίοι φτιάξανε ουσιαστικά τα καινούργια εμβόλια, τα M-RNA για να τα χρησιμοποιήσουν για τον καρκίνο, το 1994 και το 2003. «Η γνώμη θα ήταν επιστημονικά τεκμηριωμένη».


Το μοντέλο της «εκρίζωσης»

Η τρίτη δόση εμβολίου είναι κάτι το οποίο δεν έχει ξεκαθαριστεί ανέφερε ο κ. Γουργουλιάνης, ενώ στάθηκε και στην εμπειρία του ενάμιση έτους την οποία χαρακτηριστικά λέει ότι «δεν πρέπει να πετάξουμε». Νιώθω ότι στην Ελλάδα πολλές φορές πάμε όπου μας πάει το κύμα, χωρίς στρατηγική», αναφέρει για τη χώρα μας και τις στρατηγικές που χρησιμοποιεί. Ο καθηγητής έκανε λόγο για δύο μοντέλα αντιμετώπισης τους κορωνοϊού. Το πρώτο είναι η πλήρης εξάλειψη του ιού, με ελάχιστα κρούσματα και συμβίωση με τον ιό, ενώ το δεύτερο είναι η απόλυτη εκρίζωσή του. Όσον αφορά στο δεύτερο μοντέλο της εκρίζωσης, έφερε ως παράδειγμα την Αυστραλία , η οποία δεν επιτρέπει καμία μετακίνηση. «Είναι ένα σενάριο αποστείρωσης μιας μεγάλης περιοχής. Τα παρατεταμένα Lockdown στοχεύουν στην εκρίζωση. Αρκετές χώρες, όπως η Ελλάδα έχω την εντύπωση, ότι αυτή ήταν η στρατηγική τους».


«Στην Ελλάδα βέβαια έχουμε μια υπερβολική ανάδειξη των μολύνσεων και έχουν χτιστεί καριέρες πάνω σε αυτό»

«Αυτό που κάνουν όλες οι χώρες αυτή τη στιγμή είναι να μειώσουν τους θανάτους και τις διασωληνώσεις ασθενών. Στην Ελλάδα βέβαια έχουμε μια υπερβολική ανάδειξη των μολύνσεων και ουσιαστικά έχουν χτιστεί καριέρες πάνω σε αυτό, στο να προβλέπουμε δηλαδή κρούσματα και να δημιουργούμε μοντέλα», εξηγεί ο καθηγητής, τονίζοντας ότι αυτά τα μοντέλα εν τέλει δεν έχουν καμία σημασία από τη στιγμή που αυτό το διάστημα αυτοί που εκτίθενται στον ιό είναι παιδιά που πηγαίνουν διακοπές και οι γονείς τους οι οποίοι είναι εμβολιασμένοι και ελέγχονται. «Τώρα επομένως μπήκαμε σε μία στρατηγική του να ζήσουμε με τον ιό με την λιγότερη δυνατή επιβάρυνση στο σύστημα. Θεωρώ ότι πρέπει να δώσουμε έμφαση στους ανθρώπους που είναι ευάλωτοι», συμβουλεύει.


«Προσπαθώ σε αυτή την πορεία να κρατήσω τη μέση οδό και τη λογική»

 

Σχετικά με το δημοσίευμα του γιατρού Κωνσταντίνου Φαρσαλινού στην εφημερίδα «Δημοκρατία» για «εγκληματική διαχείριση της πανδημίας» και ότι ακόμα και οι εμβολιασμένοι «δεν είναι προστατευμένοι», ο καθηγητής έκανε λόγο για δύο άκρα. «Τις απόψεις του (σ.σ. του κ. Φαρσαλινού) τις ακούω, αλλά αποτελεί το ένα άκρο σε αυτή την ιστορία», δήλωσε για να συνεχίσει να εξηγεί περαιτέρω. «Το άλλο άκρο συναδέλφων μου μιλά για εμβολιασμούς παιδιών . Προσπαθώ σε αυτή την πορεία να κρατήσω τη μέση οδό και τη λογική. Αυτά είναι ακρότητες και δεν μπορώ να σχολιάσω». Σχετικά με τα παραπάνω ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει μια ομιλία με τις αβεβαιότητες και τα συμπεράσματα της πανδημίας τα οποία, όπως λέει, είναι πολλά, και την οποία θα παρουσιάσει και θα πραγματοποιήσει και στην πόλη του Βόλου.

Πηγή: magnesianews.gr

Από το medlabgr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου