Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

Ο μεγάλος γρίφος του κορονοϊού: Γιατί κάποιοι δεν έχουν συμπτώματα και άλλοι αρρωσταίνουν σοβαρά

 

Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της πανδημίας του κορονοϊού είναι γιατί κάποιοι είναι ασυμπτωματικοί και άλλοι νοσούν βαριά.

Και μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature», εξέτασε 2.200 ασθενείς που έφτασαν στην εντατική για να βρει την απάντηση.

Το κλειδί μπορεί να είναι μια

συγκεκριμένη ομάδα γονιδίων, μας λένε οι ερευνητές, που κάνει κάποιους ανθρώπους να εκδηλώνουν σοβαρότερα συμπτώματα της Covid-19.

Τα ευρήματά τους ρίχνουν φως στα λάθη που κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα, μια συνθήκη που έχει τη δυναμική να οδηγήσει σε νέες θεραπείες.

Θεραπείες που θα χρειαστούν παρά την ανάπτυξη των εμβολίων, όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο Dr Kenneth Baillie. Αυτός και η ομάδα του κοίταξαν το DNA ασθενών που έφτασαν στην εντατική σε νοσοκομεία της Αγγλίας και το αντιπαρέβαλλαν με το γενετικό υλικό υγιών ανθρώπων, αναζητώντας αποκλίσεις σε συγκεκριμένα γονίδια.

Και βρήκαν αρκετές, ειδικά στο γονίδιο TYK2. «Αυτό είναι μέρος του συστήματος που κάνει τα ανοσοκύτταρα πιο θυμωμένα, πιο φλεγμονώδη», εξηγεί ο Dr Baillie. Κι εδώ η απάντηση μπορεί να έρθει από φάρμακα που έχουμε ήδη, όπως για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, σταματώντας τα συγκεκριμένα κύτταρα από την υπερδιέγερση.

Γενετικές αλλαγές βρήκαν οι επιστήμονες και σε άλλο γονίδιο, το DPP9, το οποίο παίζει ρόλο στη φλεγμονή, αλλά και σε ένα τρίτο, που ονομάζεται OAS και αποτρέπει τον ιό από το να φτιάχνει αντίγραφα του εαυτού του.

Αλλαγές βρήκαν επίσης στο γονίδιο IFNAR2, που συνδέεται με την ιντερφερόνη, την πρωτεΐνη που απελευθερώνεται στην παρουσία ιών.

 
Η παραγωγή μικρής ποσότητας ιντερφερόνης ίσως δίνει στον κορονοϊό ένα πρώτο πλεονέκτημα, επιτρέποντάς του να αντιγραφεί γρήγορα και κάνοντας έτσι τον οργανισμό να νοσεί πιο βαριά.

Η επιστημονική κοινότητα χαιρέτισε την ανακάλυψη, καθώς «οι γενετικές αυτές ανακαλύψεις παρέχουν μια πρωτόγνωρη ματιά στη βιολογία της ασθένειας», όπως δήλωσε η Vanessa Sancho-Shimizu. στο BBC News.

Από το newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου