Εκατοντάδες άνθρωποι στις ΗΠΑ, που νόσησαν από κορωνοϊό, αναφέρουν ότι για εβδομάδες μετά την πλήρη ίασή τους ένιωθαν αποπροσανατολισμένοι, ζαλισμένοι, δυσκολεύονταν να συγκεντρωθούν και είχαν προβλήματα μνήμης. Στη Γαλλία, σε πρόσφατη έρευνα μεταξύ 120 πρώην ασθενών, το 34% ανέφερε απώλεια μνήμης και το 27% προβλήματα συγκέντρωσης μέχρι και μερικούς μήνες αφότου θεραπεύτηκε πλήρως. Πρόσφατα,
το κέντρο ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων (CDC-Center for Disease Control) των ΗΠΑ αναγνώρισε το σύνδρομο πολυσυστηματικής φλεγμονής (Multisystem Inflammatory Syndrome) ως σχετιζόμενο με την COVID-19. Το σύνδρομο εμφανίστηκε αρχικά σε παιδιά που νόσησαν από κορωνοϊό, με συμπτώματα όπως κούραση, διάρροια, πόνος στην κοιλιά και στον αυχένα, και από τον περασμένο Ιούλιο έχουν αναφερθεί ανάλογα συμπτώματα και σε ενηλίκους. Αυτά τα συμπτώματα είναι γνωστά ως «ομίχλη εγκεφάλου λόγω κορωνοϊού» («COVID-19 brain fog») και αναφέρονται από ολοένα και περισσότερους ανθρώπους ανά τον πλανήτη.Ο Ελληνας καθηγητής Φαρμακολογίας και Εσωτερικής Παθολογίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Μοριακής Ανοσοφαρμακολογίας και Ανακάλυψης Φαρμάκων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστώνης, Χάρης Θεοχαρίδης, που μελετά τη σχετική συμπτωματολογία, εξηγεί: «Αυτά τα άτομα εμφανίζουν πλήθος συμπτωμάτων, ιδίως νευροψυχολογικών, εβδομάδες μετά την έκθεση στον κορωνοϊό, έστω και αν δεν παρουσίασαν τα γνωστά αναπνευστικά συμπτώματα. Τα πιο σημαντικά συμπτώματα είναι ατονία, γνωστικά προβλήματα, δυσκολία επικοινωνίας, δυσκολία προσήλωσης, δυσκολία εύρεσης σωστών λέξεων, εξάντληση, μειωμένη πνευματική διαύγεια, δυσκολίες στην ικανότητα συγκέντρωσης και εκτέλεσης πολλών καθηκόντων ταυτοχρόνως, προβλήματα στη βραχυπρόθεσμη και τη μακροπρόθεσμη μνήμη, μυϊκή ατονία, νευροπάθεια, πονοκέφαλο και σύγχυση».
«Τελικά κινδυνεύουμε περισσότερο από την αντίδραση του οργανισμού κατά του κορωνοϊού και όχι από τον ίδιο τον ιό», διαπιστώνει ο δρ Θεοχαρίδης, ο οποίος κατέχει επίσης τη θέση του διευθυντή Προγραμμάτων Υγείας και Ερευνας στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας/Deree και του κλινικού φαρμακολόγου της επιτροπής ελέγχου φαρμάκων Μασαχουσέτης. «Αμέσως μετά τη λοίμωξη, κινητοποιείται το ανοσοποιητικό σύστημα και ενεργοποιεί τα Τ-λεμφοκύτταρα και στη συνέχεια τα Β κύτταρα, τα οποία παράγουν προστατευτικά αντισώματα. Αν τα Τ-λεμφοκύτταρα και τα αντισώματα δεν μπορέσουν να περιορίσουν τον ιό, τότε ο οργανισμός εκλύει πληθώρα από προφλεγμονώδεις κυτοκίνες από τα μακροφάγα και τα μαστοκύτταρα, κυρίως στους πνεύμονες, και από τα μικρογλοιακά κύτταρα στον εγκέφαλο και δημιουργείται μία αλυσιδωτή φλεγμονώδης κατάσταση, η οποία είναι αυτοκαταστροφική», εξηγεί. Ο δρ Θεοχαρίδης έχει αφιερώσει χρόνια ερευνών και μελέτης στα μαστοκύτταρα και πρώτος δημοσίευσε ότι ο κορωνοϊός και τα νευροπεπτίδια που παράγονται άμεσα με τη λοίμωξη και το στρες προκαλούν έκλυση προφλεγμονωδών ουσιών από τα μαστοκύτταρα εκτός και εντός του εγκεφάλου. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία, ώστε να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις σχετικά με το πόσο μπορεί να διαρκέσουν τα συμπτώματα της «ομίχλης εγκεφάλου». Εκφράζονται μάλιστα φόβοι από επίσημα χείλη ότι μπορεί να αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα – πρόσφατα ο δρ Φαούτσι πιθανολόγησε ότι κάποιοι πρώην ασθενείς μπορεί να υποφέρουν μακροπρόθεσμα από σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.
Ο Ελληνας καθηγητής, αναζητώντας φυσικές ουσίες με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, ανακάλυψε τη λουτεολίνη, η οποία απομονώθηκε αρχικά από το χαμομήλι και στη συνέχεια από τον φλοιό των πορτοκαλιών. Να σημειωθεί ότι οι τροφές περιέχουν πολύ μικρές ποσότητες λουτεολίνης και έτσι ο δρ Θεοχαρίδης προσανατολίστηκε στη δημιουργία διατροφικών συμπληρωμάτων με καθαρή λουτεολίνη ανακατεμένη με εκχύλισμα καρπού ελιάς, για να αυξηθεί η απορρόφησή της από το έντερο. «Η λουτεολίνη έχει αντιιική, αλλά κυρίως αντιφλεγμονώδη και κυτταροπροστατευτική δράση. Επιπλέον, τρεις ξεχωριστές μελέτες, χρησιμοποιώντας προσομοίωση της δραστικής περιοχής του υποδοχέα του κορωνοϊού ACE2 με γρήγορους υπολογιστές, έδειξαν ότι η λουτεολίνη ήταν ο πιο αποτελεσματικός πιθανός αποκλειστής της σύνδεσης του κορωνοϊού με τον υποδοχέα του», σημειώνει. «Είναι επομένως χρήσιμο άτομα που εμφανίζουν “ομίχλη εγκεφάλου” ή άλλα νευροψυχολογικά προβλήματα, μετά την έκθεσή τους στον κορωνοϊό, να λαμβάνουν τα φυσικά αυτά συμπληρώματα, ώστε να προλάβουν την καταστροφή του εγκεφάλου και να διατηρήσουν το μυαλό καθαρό», τονίζει.
Μαρία Αθανασίου
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
Από το stergiog
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου