Γιώργος Μαρής
Πιέσεις από την Αθήνα για νέες κυρώσεις κατά της Τουρκίας στη ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής
Μετριοπαθή στάση απέναντι στις προκλήσεις και στην ένταση που διατηρεί η Τουρκία στην «αυλή» της Ελλάδας και ευρύτερα στην στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζει να έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτή η στάση σύμφωνα δεν αναμένεται να αλλάξει κατά την Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής, όπως ανέφερε
κυβερνητική πηγή της Γερμανίας στο πρακτορείο Reuters.Η πηγή αποκάλυψε ότι υπήρξαν νέες πιέσεις από την Ελλάδα προς την ΕΕ, να συζητηθεί εκ νέου το θέμα των κυρώσεων, μετά την νέα παράνομη Navtex της Τουρκίας και την «εξόρμηση» του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Καθώς γίνεται φανερό πλέον ότι ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα δημιουργήθηκε νέο χάσμα μετά το «γκρέμισμα», από την πλευρά της γείτονα χώρας, των διερευνητικών επαφών.
Σύμφωνα με την γερμανική κυβερνητική πηγή, δεν αναμένεται αλλαγή στη θέση για το ζήτημα των κυρώσεων, κατά τη νέα Σύνοδο Κορυφής, η οποία θα έχει άλλη ατζέντα, την πρώτη ημέρα, ενώ την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για την Ανατολική Μεσόγειο. Παρόλα αυτά δημοσίευμα της DW κάνει λόγο για βαρύ κλίμα κατά της Τουρκίας στην ΕΕ
Είναι χαρακτηριστικό ότι με επιστολή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενημέρωσε με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης χωρίς να κάνει κάποια ονομαστική αναφορά στην Τουρκία.
Το Βερολίνο δεν επιθυμεί βαριές κυρώσεις στην Άγκυρα
Όπως ανέφερε στο Newsbomb.gr ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Μάζης, η γερμανική Προεδρία δεν θα επιτρέψει στην Ελλάδα να προχωρήσει σε επιβολή πραγματικών και σοβαρών κυρώσεων κατά της Τουρκίας.
Από την άλλη πλευρά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γνωρίζει ότι τα χρονικά περιθώρια για τον ίδιο και τις επιδιώξεις στην Ανατολική Μεσόγειο στενεύουν. Ο Τούρκος πρόεδρος πατάει στο γεγονός ότι η γερμανική προεδρία θα είναι μέχρι και Δεκέμβριο του 2020. Μέσα σε αυτό το χρονικό περιθώριο θεωρεί ότι μπορεί για να ασκήσει όλες τις επόμενες διεκδικήσεις του στην περιοχή και να κατευθύνει στο σημείο που επιθυμεί τον διάλογο με την Ελλάδα χωρίς να του επιβληθούν κυρώσεις.
Το γεγονός ότι η ΕΕ δεν έχει επιδείξει ζήλο στην αποδοκιμασία των τουρκικών παράνομων ενεργειών, εγείρουν σοβαρό ζήτημα για την εθνική κυριαρχία της Ελλάδος, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την διπλωματική προσπάθεια της Αθήνας και των θέσεων της για επιτακτική ανάγκη κυρώσεων στην Τουρκία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε από τα εισαγωγικά σχόλια του με τα οποία υποδέχθηκε τον επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Χάικο Μάας στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου να υπενθυμίσει και προς την ευρωπαϊκή πλευρά τις δικές της υποχρεώσεις που απορρέουν και από τα συμπεράσματα της τελευταίας Συνόδου Κορυφής. Χρησιμοποιώντας πρώτο πληθυντικό πρόσωπο, σημείωσε με νόημα: «Καταστήσαμε σαφές ότι στην περίπτωση ανανέωσης των μονομερών ενεργειών και προκλήσεων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου θα χρησιμοποιήσουμε ως Ένωση όλα τα εργαλεία ή τις επιλογές που έχουμε στη διάθεσή μας».
Από το newsbomb
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου