Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024

Αυτός είναι ο αληθινός «Χάνιμπαλ Λέκτερ»


Ο σαδιστής εγκληματίας διέπραξε αμέτρητα ειδεχθή εγκλήματα, ληστείες, βιασμούς και δολοφονίες.

ΗΜάργκαρετ Γουάρντλοου (Margaret Wardlo) ήταν μόλις 13 ετών όταν ξύπνησε με έναν φακό στο πρόσωπό της από έναν άνδρα που φορούσε μάσκα σκι, ασπρόμαυρο πουκάμισο ξυλοκόπου, τζιν, μπότες και γάντια. Ήταν ο δολοφόνος και βιαστής, Τζόζεφ Ντι Αντζελο.

Αρχικά, νόμιζε ότι ήταν αστείο, αλλά τελικά συνειδητοποίησε ότι ο άντρας για τον οποίο
διάβαζε «κάθε λέξη» στις τοπικές εφημερίδες ήταν τώρα μπροστά της. «Μου ψιθύριζε πολλές φορές με άγριο τρόπο “αυτό δεν είναι αστείο”», λέει η 56χρονη σήμερα Μάργκαρετ. «Τότε, ξαφνικά κατάλαβα ότι ήταν αυτός».

Για περισσότερα από 40 χρόνια, ο πρώην αστυνομικός Τζόζεφ ΝτιΑντζελο (Joseph DeAngelo) τρομοκρατούσε την Καλιφόρνια τις δεκαετίες 197 - 1980. Από το Σακραμέντο στο Λος Άντζελες, ο σαδιστή εγκληματίας διέπραξε αμέτρητα ειδεχθή εγκλήματα, ληστείες, βιασμούς και δολοφονίες.
Ο κατά συρροή δολοφόνος, ξεκίνησε τη δράση του το 1974, ως διαρρήκτης, αλλά στη συνέχεια διέπραξε βιασμούς και δολοφονίες. Πρώτα τον αποκαλούσαν ως East Area Rapist και στη συνέχεια έγινε γνωστός ως «Golden State Killer».

Τα εγκλήματα του Ντι Αντζελο
Ο Ντι Άντζελο βίασε περίπου 50 γυναίκες και σκότωσε ή κακοποίησε περισσότερος από 100 ανθρώπους συνολικά. Τα θύματά του ήταν ηλικίας από 14 μέχρι 41 ετών. Τα περισσότερα από τα εγκλήματα διαπράχθηκαν στα περίχωρα του Σακραμέντο, αλλά ορισμένα έγιναν στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο και κυρίως στη νότια Καλιφόρνια.

Η επίθεση στη Μάργκαρετ Γουάρντλοου και ο βιασμός
Ήταν 9 Νοεμβρίου 1977, γύρω στις 10 το βράδυ, όταν η Μάργκαρετ -όπως εξιστορεί η ίδια- είχε πάει για ύπνο μετά το δείπνο που είχε με τη μητέρα της, Ντελόρες, σε γειτονικό τους σπίτι.

Η έφηβη τότε Μάργκαρετ, συνειδητοποίησε ότι πρόκειται για τον διαβόητο δολοφόνο που κυνηγούσε η αστυνομία, όταν αφού ήταν δεμένη και φιμωμένη, τον άκουσε να παίρνει πιατικά από την κουζίνα. 

Γιατί όλες οι επιθέσεις του το ίδιο αρρωστημένο χαρακτηριστικό.
Ο Ντι Αντζελο, έδενε όλους τους άλλους στο σπίτι και έβαζε ένα φλιτζάνι και ένα πιατάκι στην πλάτη τους καθώς βίαζε το θύμα του, ενώ απειλούσε να τους σκοτώσει αν άκουγε έναν ήχο. Για χρόνια, οι προειδοποιήσεις του ήταν απλώς απειλές μέχρι το 1979, που σκότωσε τα πρώτα του θύματα.

«Ακουσα τα πιάτα να τρίζουν και αυτόν στις σκάλες. Κατάλαβα πολύ απλά, πολύ γρήγορα, πολύ λογικά και πολύ πολύ ήρεμα, τι επρόκειτο να συμβεί», εξομολογείται η Μάργκαρετ.
Αλλά αντί να την κυριεύσει ο πανικός ή να παραλύσει από φόβο, η Μάργκαρετ είπε ότι λόγω των όσων γνώριζε για τον Ντι Αντζελο, ανέλαβε η εφηβική της αψηφισιά.
«Απλώς το δέχτηκα ήρεμα. Ήταν σχεδόν σαν να είχα κάποιον εδώ στον ώμο μου να λέει, “θα βιαστείς. Αυτό θα συμβεί, αλλά πρόκειται να ζήσεις. Θα επιβιώσεις. Θα είσαι εντάξει”. Ήξερα ότι δεν θα με πληγώσει, ούτε θα με σκοτώσει καθώς απειλούσε όλη την ώρα. Ήμουν θετική με βάση αυτά που διάβαζα για το πώς λειτουργεί», λέει σήμερα η Μάργκαρετ και συνεχίζει:

«Είχα νευριάσει πολύ. Είχα θυμώσει. Ήμουν εριστική. Σκέφτηκα “Γιατί είσαι εδώ; Τι κάνεις εδώ; Πώς τολμάς;”.Δεν θυμάμαι φόβο. Ήθελε τον φόβο. Ήξερα ότι ήθελε τη δύναμη μέσω αυτού του φόβου, αλλά δεν θα του έδινα αυτό».

Η Μάργκαρετ αναφέρει ότι ο βιασμός της διήρκεσε 90 λεπτά πριν φύγει ο Ντι Αντζελο. Για 44 χρόνια οι αστυνομικοί δεν είχαν ιδέα για το ποιος είχε εισβάλει σε δεκάδες σπίτια. Λίγες ώρες πριν τις επιθέσεις του, θα «γλιστρούσε» σε συχνά ξεκλείδωτες ιδιοκτησίες για να μάθει τη διαρρύθμιση του σπιτιού, να κόβει τηλεφωνικές γραμμές, να εντοπίζει πιθανές εξόδους και ακόμη και να απομακρύνει όπλα που φυλούσαν οι ιδιοκτήτες στα κρεβάτια τους.

Μετά από αυτό, η ζωή της δεν ήταν πια η ίδια. Μητέρα πλέον με μια 21χρονη κόρη, η Μάργκαρετ, λέει ότι ήταν αυτή που της έδινε δύναμη.
Μετά και μετά την ενήλικη ζωή, καθώς οι γονείς και η οικογένειά της αγωνίστηκαν να συμβιβαστούν με τη δοκιμασία της, η μαμά, η οποία έχει μια 21χρονη κόρη, λέει ότι ήταν αυτή που παρείχε τη δύναμη.

«Νομίζω ότι μερικές γυναίκες έχουν αυτήν την εμπειρία και μπορεί να καταστρέψουν το υπόλοιπο της ζωής τους, αλλά ταυτίζονται τόσο πολύ με αυτήν που διεισδύει σε κάθε πτυχή της ζωής τους και δεν ζεις τη ζωή σου», λέει. «Δεν το άφησα ποτέ να με καθορίσει».

Η σύλληψη του δολοφόνου
Για δεκαετίες, η Μάργκαρετ πίστευε ότι ο βιαστής της δεν θα πιανότανε ποτέ και η εμμονή της με την υπόθεση εξασθένισε. Αντίθετα, επικεντρώθηκε στο μεγάλωμα της κόρης της και στην επιχείρηση με κρασιά της οικογένειας.

Το 2018 όμως, χάρη στο DNA, η αστυνομία ανακάλυψε ποιος ήταν ο δράστης που τρομοκρατούσε για χρόνια τον κόσμο. Η σύλληψη του πρώην αστυνομικού Τζόζεφ Τζέιμς Ντι Άντζελο, έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία και έγινε άμεσα πρώτη είδηση στις ΗΠΑ αλλά και σ’ όλο τον κόσμο. Ο 74χρονος άνδρας συνελήφθη από τους αστυνομικούς οι οποίοι τον περίμεναν να βγει από το σπίτι του, σε ένα προάστιο του Σακραμέντο και σύμφωνα με πληροφορίες δεν προέβαλε αντίσταση, αν και φάνηκε έκπληκτος.

Οι αστυνομικοί τον παρακολούθησαν για εβδομάδες, τον ακολούθησαν και έκλεψαν τα σκουπίδια του, για να πάρουν τα δείγματα του DNA του. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα δείγμα DNA που είχε βρεθεί στη σκηνή διπλής δολοφονίας στην κομητεία Ventura το 1980 για να δημιουργήσουν ένα ψεύτικο προφίλ σε έναν ιστότοπο γενεαλογίας. Κατάφεραν να ταιριάξουν το δείγμα με απομακρυσμένους συγγενείς του Ντι Αντζελο.


Ομολόγησε την ενοχή του
Ο δολοφόνος του Golden State ομολόγησε την ενοχή του σε 26 κατηγορίες για δολοφονίες και απαγωγές, βάζοντας τέλος στις φρικτές ιστορίες απαγωγών, βιασμών και δολοφονιών που κράτησαν για δεκαετίες, καθώς οι εισαγγελείς «γιόρτασαν» που έφεραν στη δικαιοσύνη την «πραγματική έκδοση του Χάνιμπαλ Λέκτερ».
Ο 74χρονος σήμερα Ντι Αντζελο, παραδέχθηκε ότι είναι ένοχος τη Δευτέρα, για τις 13 κατηγορίες δολοφονίας, τις 13 κατηγορίες απαγωγής, και ομολόγησε 161 αδικήματα - πολλά από τα οποία ήταν βιασμοί. Συμφώνησε να ομολογήσει ένοχος για όλες τις κατηγορίες για να αποφύγει τη θανατική ποινή. Θα περάσει πλέον το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή.

Στο τέλος της εξαντλητικής ακροαματικής διάρκειας, συγγενείς και αγαπημένα πρόσωπα των θυμάτων, ξέσπασαν χειροκροτήματα.
Ο Ντι Αντζελο κατηγορείται επίσης ότι διέπραξε πάνω από 60 βιασμούς από το 1975 έως το 1986, ακόμη και όταν εργαζόταν ως αστυνομικός, σε διάφορες κομητείες της Καλιφόρνια. Έγινε γνωστός ως «Golden State Killer», «East Area Rapist», «Original Night Stalker» και «Diamond Knot Killer».



Πλέον γερασμένος και αδύναμος, εμφανίστηκε στην ακρόαση σε αναπηρικό καροτσάκι, φορώντας πορτοκαλί φόρμα. Απάντησε με τρεμάμενη φωνή «ναι», «ένοχος» και «ομολογώ» όταν ένας δικαστής ζήτησε τον λόγο του σχετικά με τη σειρά κατηγοριών.
Σε συνέντευξη Τύπου μετά την ιστορική ακρόαση, οι εισαγγελείς γιόρτασαν τη νίκη τους, τερματίζοντας τελικά ένα κυνήγι πάνω από 45χρόνια για τον περιβόητο δολοφόνο.

Δείτε επίσης: Διάσημα καταραμένα και στοιχειωμένα αυτοκίνητα

«Αυτό ήταν ένα πολύ μακρύ ταξίδι για δικαιοσύνη. Αυτό το ταξίδι πάθους και επιμονής οδήγησε τελικά σε αυτήν την ημέρα», δήλωσε η εισαγγελέας της κομητείας του Σακραμέντο, Άννα Μαρί Σούμπερτ.

«Ο Τζόζεφ Ντι Αντζελο δεν είναι μόνο ο Golden State Killer. Eίναι η πραγματική έκδοση του Χάνιμπαλ Λέκτερ. Είναι ένας σκληρός, έξυπνος, σαδιστικός δολοφόνος, είναι ένας καθαρός κοινωνιοπαθής. Τώρα έχουμε πιάσει αυτό το τέρας, όχι απλώς το συλλάβαμε, αλλά και τον καταδικάσαμε… Σήμερα ήταν μια καλή μέρα για τους ανθρώπους», πρόσθεσε.

Από το pentapostagma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου