Κυριακή 26 Ιουλίου 2020

Η ώρα των ευεργετών

Οι χθεσινές εικόνες με τις προσευχές των μουεζίνηδων μέσα στην Αγία Σοφία, παρουσία του περιχαρούς Ερντογάν, ήταν μία μαχαιριά στην ψυχή όχι μόνο κάθε χριστιανού, αλλά κάθε πολιτισμένου ανθρώπου, που έβλεπε ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς να μαγαρίζεται από την τουρκική προπαγάνδα στο βωμό της μισαλλοδοξίας.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς *

Η διεθνής κατακραυγή, ακόμη και από τον Τραμπ που είναι πιστός φίλος του Τούρκου προέδρου, δεν πτόησε τον Ερντογάν, που εφαρμόζει το
δόγμα του μεγαλοϊδεατισμού στην Ανατολική Μεσόγειο προκειμένου να επιβιώσει πολιτικά και να αντιμετωπίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια που γιγαντώνεται από την ακρίβεια και την ανεργία.
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα συνεχίσει την ίδια πολιτική και στο μέλλον, επιδιώκει να γκριζάρει τα πάντα σε Αιγαίο και Κύπρο για να ωθήσει Αθήνα και Λευκωσία σε διάλογο με τη δική του ατζέντα.
Αισθάνεται «ισχυρός» επειδή η Τουρκία σημείωσε τα τελευταία 15 χρόνια υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σε αντίθεση με τη χώρα μας, που είχε μπει σε μεγάλες οικονομικές περιπέτειες. Γνωρίζει όμως ότι οι ισορροπίες αλλάζουν, η Ελλάδα ισχυροποιείται, ξεπερνά τα οικονομικά της προβλήματα, έχει μπροστά της μία ιστορική ευκαιρία με τον πακτωλό των 70 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ενωση, σε αντίθεση με την τουρκική οικονομία που βυθίζεται από την υποτίμηση της λίρας και την εξάρτησή της στα ακριβά πλέον ξένα νομίσματα.
Γι’ αυτό και τώρα θεωρεί ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να εφαρμόσει στην πράξη τα ανιστόρητα και επικίνδυνα σχέδιά του. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποκρούσει κάθε απόπειρα παραβίασης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων ενώ αναγκαία είναι η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η συγκυρία απαιτεί τη συνδρομή όλων των Ελλήνων και ιδίως των εχόντων, οι οποίοι στη μακρά διαδρομή του έθνους έχουν αποδείξει ότι είναι πάντα «παρόντες» στηρίζοντας την άμυνά μας. Υπάρχουν εφοπλιστές που ήδη στηρίζουν το Πολεμικό μας Ναυτικό και είμαστε βέβαιοι ότι εάν οργανωθεί μία εκστρατεία για τη θωράκιση της χώρας μας, όλοι θα προστρέξουν. Οι ομογενείς, το μεγάλο εφοπλιστικό και επιχειρηματικό κεφάλαιο μπορούν να συνδράμουν για την αγορά φρεγατών, που χρειαζόμαστε για την ενίσχυση της αμυντικής μας θωράκισης. Είναι μία ευκαιρία για όλους να προσφέρουν αποδεικνύοντας ότι η φιλοπατρία και η ευεργεσία είναι κρίκοι της ίδιας αλυσίδας που κρατά τον ελληνισμό ισχυρό και ενωμένο.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ειρωνεύθηκε τον διάδοχό του Χρήστο Σταϊκούρα με αφορμή άρθρο του δεύτερου στο iefimerida.gr για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής: «Είστε σίγουρα υπουργός Οικονομικών χώρας του Νότου;», διερωτήθη ο κ. Τσακαλώτος, διολισθαίνοντας στη γνώριμη για τον ΣΥΡΙΖΑ γραμμή του διχασμού και της «ρετσινιάς».
Μέχρι το 2015 η κυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων ήταν «νενέκοι», «γερμανοτσολιάδες» και «εκτελεστές συμβολαίων», όταν ο Τσίπρας υπέγραψε το Μνημόνιό του δεν μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει την αντιμνημονιακή του ρητορική.
Τώρα επανέρχεται ο χιουμορίστας Ευκλείδης, με πιο ήπιους χαρακτηρισμούς αλλά με το ίδιο τοξικό πνεύμα. Ομως είναι αδιάβαστος, ας έριχνε μία ματιά προχθές στην «Αυγή» που αφιέρωσε μία σελίδα με δηλώσεις του Ικγλέσιας (των Podemos) και στελεχών από Ιταλία και Πορτογαλία, που εκθείαζαν τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής.



Είμαστε βέβαιοι ότι ο κ. Τσακαλώτος θα τα κατάφερνε καλύτερα από τον Σταϊκούρα στις διαπραγματεύσεις. Το διαπίστωσαν πικρά οι φορολογούμενοι τον Μάιο του 2016 όταν έλεγε ότι δεν θα δεχθεί τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για μείωση του αφορολόγητου ορίου απειλώντας ότι θα παραιτηθεί. Λίγες ημέρες αργότερα κατέθεσε στη Βουλή τη διάταξη για την περαιτέρω περικοπή του αφορολόγητου ορίου και μετά επέστρεψε στην καρέκλα του. Αυτό σημαίνει να είσαι υπουργός του Νότου και μάλιστα επιτυχημένος.

* Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Πηγή: eleftherostypos.gr

** Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
Από το stergiog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου