Τρίτη 7 Ιουλίου 2020

Κορονοϊός: Τα εισαγόμενα κρούσματα, τα πανηγύρια και η «κερκόπορτα» των συνόρων

Έντονος είναι ο προβληματισμός που επικρατεί στους κόλπους της επιστημονικής κοινότητας καθώς μία εβδομάδα μετά το άνοιγμα των συνόρων, η Ελλάδα μετρά δεκάδες εισαγόμενα κρούσματα

Αυτό που ανησυχεί τους ειδικούς είναι ότι ο αριθμός των «εισαγόμενων» κρουσμάτων είναι αρκετά μεγάλος, κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται να έχουν υπάρξει είτε ασυμπτωματικοί ασθενείς που εισήλθαν στη χώρα, είτε να μην υποβλήθηκαν καν σε έλεγχο.
Η κατάσταση
αναθεωρείται συνεχώς και σε συνεννόηση με την κυβέρνηση λαμβάνονται οι απαραίτητες αποφάσεις. Κάτι αντίστοιχο έγινε, άλλωστε, και με τη Σερβία, καθώς ανεστάλη από τα ξημερώματα της Δευτέρας 6 Ιουλίου μέχρι και τις 15 Ιουλίου η διέλευση Σέρβων πολιτών από όλα τα σημεία εισόδου της Ελλάδας. Ωστόσο, λόγω του συνωστισμού που παρατηρήθηκε στη «νεκρή ζώνη» στον Προμαχώνα ανάμεσα σε Βουλγαρία κι Ελλάδα, επετράπη σε κάποιους εκ Βελιγραδίου ορμώμενους να εισέλθουν στη χώρα, καθώς είχαν φτάσει στον μεθοριακό σταθμό πριν τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση εισόδου.

Δυσαρέσκεια στο Βελιγράδι
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, εξέφρασε την ελπίδα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αναθεωρήσει σύντομα την απόφασή της. Ο κ. Ντάτσιτς σε συνέντευξή του σήμερα το πρωί στη δημόσια τηλεόραση της Σερβίας δήλωσε ότι η απόφαση της Ελλάδας λήφθηκε εξαιτίας της επιδημιολογικής κατάστασης στη Σερβία και διότι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό κάποιοι Σέρβοι τουρίστες, που πέρασαν τα σύνορα τις προηγούμενες ημέρες. Εκτίμησε ότι, όταν η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει τη νέα αξιολόγηση των δεδομένων για την επιδημία, θα ανοίξουν και πάλι τα σύνορα της Ελλάδας για τους τουρίστες από τη Σερβία.

Από Σερβία τα 20 από τα 36 εισαγόμενα κρούσματα την Δευτέρα
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου τη Δευτέρα (06/07) είναι 43, εκ των οποίων τα 36 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.562 (ημερήσια μεταβολή +1.2%), εκ των οποίων 54.6% άνδρες.

Αναλυτικότερα δηλώθηκαν:

Τριάντα έξι εισαγόμενα κρούσματα. Συγκεκριμένα, όλα τα κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στον Προμαχώνα. Η πλειονότητα των κρουσμάτων (20) αφορά πρόσωπα προερχόμενα από τη Σερβία. Τα υπόλοιπα 16 αφορούν κατοίκους άλλων χωρών. Τέσσερα κρούσματα εντοπίστηκαν στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης, δύο στην περιφερειακή ενότητα Καρπάθου και ένα στην περιφερειακή ενότητα Ανατολικής Αττικής.

Ανοίγουν τα «σύνορα» με την Βρετανία
Την ίδια στιγμή, ανοίγουν τα σύνορα για την Βρετανία από τις 15 Ιουλίου, σύμφωνα με όσα δήλωσε το μεσημέρι της Δευτέρας (06/07) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ανέφερε πως σε ό,τι αφορά τη Σουηδία, παρακολουθούνται τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις, ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης. «Είμαστε μία από τις λίγες χώρες που εξακολουθεί να κάνει στοχευμένους ελέγχους ταξιδιωτών» είπε διευκρινίζοντας πως όλοι οι επισκέπτες συμπληρώνουν ειδικό έντυπο 48 ώρες πριν την άφιξή τους και λαμβάνουν QR Code.

Ανησυχία με τα πανηγύρια
«Μας απασχολεί ιδιαίτερα η κατάσταση που είδαμε με τα πανηγύρια» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Ωστόσο, δεν σχολίασε αν θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα, κάτι που όπως έχουν δείξει οι προηγούμενες αντιδράσεις της κυβέρνησης, είναι πιθανό.



Ο τρόμος που προκαλείται στην επιστημονική κοινότητα από τα πανηγύρια και τον συνωστισμό που παρατηρείται είναι ακόμη μεγαλύτερη από τα εισερχόμενα κρούσματα.
Οι επιστήμονες είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι με το γεγονός ότι ο κόσμος συγχρωτίζεται σαν να μην συμβαίνει και να μην έχει προϋπάρξει τίποτα απ' όσα ζήσαμε στο προηγούμενο διάστημα.
Μετά το Γουδή και το πανηγύρι των Ζωγραφιωτών, όπου συγκεντρώθηκαν γύρω στις 2.000 άνθρωποι, χαμός έγινε και σε πανηγύρι και στον Αλίαρτο.

Δείτς περισσότερα στο newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου