Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

Η περίεργη ιστορία της οικίας Κοντού στα Άνω Λεχώνια που φημίζεται ότι είναι “στοιχειωμένη”(ΒΙΝΤΕΟ)

Το σπίτι στο οποίο κανείς δεν "στέριωσε" - Οι παράξενοι θάνατοι ιδιοκτητών του

Το επιβλητικό αρχοντικό Κοντού βρίσκεται στο δρόμο Βόλου-Τσαγκαράδας, στην είσοδο του χωριού Άνω Λεχώνια.
Χτίστηκε γύρω στο 1900 μ.Χ. από τον Νικόλαο Κοντό, πρόξενο της Ρωσίας στην Ελλάδα. 
Η επιφανής οικογένεια κατείχε μεγάλη περιουσία στη Ρωσία, στη Λωζάνη αλλά και στην Ελλάδα, ενώ στον Ν. Κοντό ανήκε το τσιφλίκι της Βρυσιάς.
Ώσπου την οικογένεια χτύπησε μια ανείπωτη τραγωδία: το αγόρι (Κωνσταντίνος) και τα κορίτσια (Ελένη και Κατίνα) – εκτός από μία κόρη – πέθαναν από φυματίωση. 

Όμως, την εποχή εκείνη μια αστική οικογένεια δεν μπορούσε να στιγματιστεί, επομένως οι θάνατοι αποδόθηκαν σε άλλη αιτία.
Ο τάφος της οικογένειας βρίσκεται στο νεκροταφείο Βόλου, μαζί με το θρύλο ότι δηλητηριάστηκαν από σαμιαμίδι που έπεσε μέσα στο ρόφημά τους.
Έκτοτε, το επιβλητικό αρχοντικό εγκαταλείφθηκε.

Στο 1920, η εναπομείνασα κόρη της οικογένειας, Θελξινόη (γνωστή ως Θέλξα) πούλησε το σπίτι στον Γεώργιο Αλπάκη, ο οποίος είχε τρεις κόρες κι έναν γιο.
Με τη σειρά του, ο Αλπάκης έδωσε το σπίτι στην μια του κόρη, τη Φρόσω, η οποία το έδωσε προίκα στη μεγάλη της κόρη.
Αργότερα, το 1960, η οικία πουλήθηκε στον εργολάβο Κουτσιδάκη ή Κουφιδάκη, ο οποίος κατά την επισκευή του, χρησιμοποίησε υλικά κατώτερης ποιότητας για την αξία ενός τέτοιου σπιτιού, με αποτέλεσμα να οι τοιχογραφίες να καταστραφούν όλες.
Ο ίδιος εργολάβος παραχώρησε μέρος της αυλής για να διαπλατυνθεί ο επαρχιακός δρόμος Βόλου-Τσαγκαράδας. Τρία χρόνια μετά αυτός αρρώστησε και πέθανε, και το σπίτι πέρασε σε άλλον ιδιοκτήτη.
                       
Το 1941 η οικία καταλήφθηκε από Γερμανούς, όπου εγκατέστησαν προσωρινά σ’ αυτήν το αρχηγείο τους, ενώ λέγεται ότι πολλοί άνθρωποι βασανίστηκαν και σκοτώθηκαν βίαια στο κελάρι του σπιτιού.
Το σπίτι κατοικήθηκε αργότερα από ανταρτόπληκτες οικογένειες, που έρχονταν από χωριά του Πηλίου, καθώς και πολλές οικογένειες από το Βόλο και τα Λεχώνια μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς του 1955.
 
Το ιστορικό αυτό αρχοντικό είναι σήμερα ακατοίκητο και εσωτερικά ερειπωμένο και λεηλατημένο. 
                        
Με πληροφορίες από anolehonia.blogspot/photo: video screenshot
Από το el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου