Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

Κορωνοϊός: Πόσο επικίνδυνα είναι τα κλιματιστικά για τη διασπορά του ιού;

Τα ρεύματα αέρα, ιδίως από τα κλιματιστικά, παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση του κορωνοϊού σε κλειστούς χώρους, σύμφωνα με μια  κινεζική επιστημονική έρευνα.

Ένα περιστατικό διασποράς του κορωναϊού και της νόσου COVID-19 σε εστιατόριο της πόλης Γκουανγκτσού της Νότιας Κίνας, το οποίο αναλύθηκε σε κινεζική μελέτη αποκάλυψε κάτι ανησυχητικό: ο κορωνοϊός όχι μόνο μπορεί να διασπαρεί μέσω του συστήματος κλιματισμού, αλλά περισσότερο μπορεί να προσβάλλει ανθρώπους, τους οποίους
«χτυπούν» συγκεκριμένα ρεύματα του air-condition.
Η είδηση έχει προκαλέσει αμηχανία στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, καθώς εκτός από τις οδηγίες για τη σωστή συντήρηση των κλιματιστικών και τις υποδείξεις να χρησιμοποιούνται χωρίς ανακύκλωση του αέρα εσωτερικού χώρου ή να αποφεύγονται όταν δεν υπάρχει ανάγκη, δεν υπάρχουν κατευθυντήριες οδηγίες που να οδηγούν σε απόλυτα ασφαλείς λύσεις.

Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, καθώς πολύ σύντομα και με την άνοδο της θερμοκρασίας -κυρίως στη χώρα μας- κανένας κλειστός χώρος δεν θα μπορεί να λειτουργεί χωρίς τη χρήση air-condition. Nοσοκομεία, δομές ηλικιωμένων, ιδιωτικά ιατρεία, καταστήματα (ορισμένα από τα οποία μάλιστα ανοίγουν από Δευτέρα) και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι κάποιοι από τους δημόσιους χώρους, στους οποίους μπορεί κάποιο ασυμπτωματικό άτομο με κοροναϊό να προκαλέσει διασπορά της νόσου COVID-19, μέσω της χρήσης του κλιματιστικού.
Ερωτηθείς ο εκπρόσωπος τύπου για τον νέο κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε ότι «θέλει προσοχή στις τεχνικές λεπτομέρειες. Καταλαβαίνω ότι αυτά, μερικά από αυτά, δεν είναι ευκόλως αντιληπτά από τον κόσμο. Θα μιλήσουμε με τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, να δούμε αν μπορούν αυτά να μεταφερθούν σε κάποιες πρακτικές οδηγίες, τουλάχιστον για τα κοινά κλιματιστικά«, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Κλιματιστικά: Ποια ήταν η ανησυχητική αποκάλυψη της μελέτης από την Κίνα

Tο air-condition είναι ένα σύστημα, με το οποίο ανακυκλώνεται πρακτικά ο αέρας, ενώ δεν διαθέτει σύστημα βιολογικών φίλτρων, ώστε να κατακρατά τα παθογόνα. Ιδίως τα κεντρικά συστήματα μεγάλων κτιρίων θα μπορούσαν ακόμη και να μεταφέρουν ιούς από τον ένα όροφο στον άλλον, ή από το ένα δωμάτιο στο άλλο. Μελέτες, επίσης, έχουν δείξει ότι μολυσμένα με τον ιό σταγονίδια μπορεί να εκπέμπονται στον αέρα μέσω της ομιλίας και της αναπνοής.
Έτσι, 63χρονη πελάτισσα εστιατορίου – φορέας του κοροναϊού, αλλά χωρίς ακόμη συμπτώματα, μόλυνε άλλους 9 σε εστιατόριο στην Κίνα, όχι όμως τους υπόλοιπους 73 πελάτες στον ίδιο όροφο, ούτε τους 8 εργαζομένους. Από όσους μολύνθηκαν, οι τέσσερις κάθονταν στο ίδιο τραπέζι με το αρχικό μολυσμένο άτομο, ενώ οι άλλοι πέντε στα δύο γειτονικά τραπέζια. Όσοι κάθονταν πιο μακριά, δεν κόλλησαν. Το κλιματιστικό φυσούσε τον αέρα πάνω από τα τρία τραπέζια που μολύνθηκαν. Αυτό παρέχει μια ένδειξη ότι ο κοροναϊός μεταδίδεται κυρίως μέσω των μεγαλύτερων σταγονιδίων, τα οποία όμως λόγω βαρύτητας πέφτουν κάτω και δεν μπορούν να ταξιδέψουν μακριά.

Κλιματιστικά: Ανάγκη για συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι σε έναν κλειστό χώρο, στον οποίο η ροή του αέρα ρυθμίζεται κυρίως από τον κλιματισμό, αυτός μπορεί να μεταφέρει τα μολυσμένα σταγονίδια σε μεγαλύτερη απόσταση από την απόσταση ασφαλείας των δύο μέτρων. Η περίπτωση του εστιατορίου στην Κίνα υποδεικνύει ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στις αποφάσεις για την ασφάλεια των ατόμων, ο ρόλος του συστήματος κλιματισμού και εξαερισμού, έτσι ώστε ο αέρας που φυσούν, να μην πέφτει πάνω στα άτομα που βρίσκονται εντός του κλειστού χώρου, π.χ. στους χώρους εργασίας.



Ο δρ Χάρβεϊ Φάινμπεργκ, επικεφαλής της επιτροπής νεοεμφανιζόμενων λοιμωδών νόσων των Εθνικών Ακαδημιών Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής των ΗΠΑ, χαρακτήρισε «διαφωτιστική» την κινεζική μελέτη και επεσήμανε πως, πέρα από τον τρόπο διάταξης των τραπεζοκαθισμάτων σε σχέση με τα κλιματιστικά, θα μπορούσαν να τοποθετηθούν στους κλειστούς χώρους μικροβιοκτόνα υπεριώδη φώτα, τα οποία καταστρέφουν τα αιωρούμενα σωματίδια του ιού. Τόνισε επίσης ότι η ανακάλυψη του ρόλου των ρευμάτων αέρα για τη μετάδοση του κοροναϊού πρέπει να ληφθεί γενικότερα υπόψη, πέρα από τους χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, και στους κλειστούς χώρους εργασίας.

Πηγή: in.gr
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
Από το stergiog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου