Ο θρύλος λέει ότι μέσα στο σύστημα των σπηλαίων βρίσκεται η "μεταλλική βιβλιοθήκη" ενός αρχαίου, χαμένου πολιτισμού.
Το 1976, μια μεγάλη αποστολή μπήκε στην Cueva de los Tayos αναζητώντας τεχνητές σήραγγες, χαμένο χρυσό, περίεργα γλυπτά και μια "μεταλλική βιβλιοθήκη", που υποτίθεται ότι έμεινε εκεί από έναν χαμένο πολιτισμό που τους βοήθησαν εξωγήινοι. Μέλος της ομάδας ήταν ο αστροναύτης, ο πρώτος άνθρωπος στην Ιστορία που πάτησε στη Σελήνη, Νιλ Άρμστρονγκ.
Όσο μπορεί να θυμηθεί κανείς, οι
αυτόχθονες του Ισημερινού της φυλής Shuar έμπαιναν σε ένα τεράστιο σύστημα σπηλαίων στους ανατολικούς πρόποδες των Άνδεων που καλυπτόταν από τη ζούγκλα. Κατεέβαιναν, χρησιμοποιώντας σκάλες φτιαγμένες από κληματσίδες, μέσω μιας από τις τρεις θύλακες εισόδου, η μεγαλύτερη από τις οποίες είναι ένας άξονας βάθους 65 μέτρων που οδηγεί σε ένα δίκτυο σηράγγων και θαλάμων που εκτείνονται, από όσο γνωρίζουμε, για τουλάχιστον 2,85 μίλια. Ο μεγαλύτερος θάλαμος έχει διαστάσεις 90 επί 240 μέτρα.
Για τους Shuar, αυτές οι σπηλιές υπήρξαν κέντρο πνευματικών και τελετουργικών πρακτικών και φιλοξενούσαν ισχυρά πνεύματα, αλλά και ταραντούλες, σκορπιούς, αράχνες και βόες. Ακόμη, φιλοξενεί νυχτερινές πεταλούδες, γνωστές τοπικά ως tayos, εξ ου και το όνομα του σπηλαίου. Οι tayos είναι αγαπημένο φαγητό για τους Shuar, ένας άλλος λόγος για τον οποίο αψηφούν τα βάθη των σπηλαίων.
Τους τελευταίους δύο αιώνες, οι Shuar, ως φύλακες των σπηλαίων, έζησαν σχετικά ειρηνικά. Μοναδική εξαίρεση σ' αυτό αποτέλεσαν περιστασιακοί χρυσοθήρες που έμπαιναν στην περιοχή στη δεκαετία του 1950 και του '60. Και όλα αυτά, μέχρι που ανακατεύτηκε ο Έριχ φον Ντένικεν (Erich von Däniken).
Ο Ελβετός συγγραφέας αιχμαλώτισε την παγκόσμια φαντασία το 1968 με τη δημοσίευση του πρώτου του βιβλίου, του Chariots of the Gods (Όταν ήρθαν οι θεοί), το οποίο είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνο για τις θεωρίες των αρχαίων αστροναυτών. Τρία χρόνια αργότερα, δημοσίευσε το The Gold of the Gods, εξαπολύοντας μια λιγότερο γνωστή θεωρία σχετικά με το σπήλαιο.
Στο The Gold of the Gods, ο φον Ντένικεν διηγείται τους ισχυρισμούς του János Juan Móricz, ενός εξερευνητή που ισχυρίστηκε ότι το 1969 μπήκε στις σπηλιές. Εκεί μέσα, ισχυρίστηκε ότι ανακαλύψει έναν χρυσό θησαυρό, περίεργα αντικείμενα και γλυπτά, και μια "μεταλλική βιβλιοθήκη" που περιέχει χαμένες πληροφορίες διατηρημένες σε μεταλλικά δισκία. Ισχυρίστηκε επίσης ότι οι ίδιες οι σπηλιές είναι σίγουρα τεχνητές και δημιουργήθηκαν από κάποια προηγμένη νοημοσύνη που σήμερα έχει χαθεί στην ιστορία.
Ο φον Ντένικεν συνδύασε αυτό με τη σειρά των -προσοδοφόρων- βιβλίων του που προωθούν τις θεωρίες του για τους χαμένους πολιτισμούς και τους αρχαίους αστροναύτες -ή, όπως το έθεσε ο Καρλ Σέιγκαν (Σαγκάν), η θεωρία του φον Ντένικεν ότι "οι πρόγονοί μας ήταν ανδρείκελα".
Το 1976, το βιβλίο ενέπνευσε την πρώτη μεγάλη επιστημονική αποστολή στα σπήλαια υπό τον Stan Hall, έναν Σκωτσέζο πολιτικό μηχανικό που είχε διαβάσει το έργο του φον Ντένικεν. Γρήγορα, η είδηση πήρε μεγάλη έκταση και έγινε μια από τις μεγαλύτερες αποστολές σπηλιών της εποχής της, με περισσότερους από 100 ανθρώπους, ανάμεσά τους επίσημους των κυβερνήσεων της Βρετανίας και του Εκουαδόρ, κορυφαίους επιστήμονες και σπηλαιολόγους, μέλη των βρετανικών ειδικών δυνάμεων, επαγγελματίες σπηλαιολόγους, αλλά και τον αστροναύτη Νιλ Άρμστρονγκ, ο οποίος διετέλεσε επίτιμος πρόεδρος της αποστολής.
Η αποστολή ήταν επιτυχής, τουλάχιστον στις λιγότερο φανταστικές φιλοδοξίες της. Το εκτεταμένο δίκτυο σπηλαίων χαρτογραφήθηκε πιο διεξοδικά από ποτέ. Καταγράφηκαν ζωολογικά και βοτανικά ευρήματα και έγιναν αρχαιολογικές ανακαλύψεις. Όμως, δεν βρέθηκε χρυσός, δεν ανακαλύφθηκαν κοσμικά αντικείμενα και δεν υπήρχε καμία ένδειξη "μεταλλικής βιβλιοθήκης". Το σύστημα των σπηλαίων φαίνεται επίσης να είναι αποτέλεσμα φυσικών δυνάμεων και όχι οποιουδήποτε είδους προηγμένης μηχανικής.
Μετά από την αποστολή, το ενδιαφέρον για το Cueva de los Tayos χάθηκε, αν και έχουν πραγματοποιηθεί πολλές ερευνητικές αποστολές. Μία από τις πιο πρόσφατες ήταν αυτή του Τζος Γκέιτς (Josh Gates) και της ομάδας του για την τέταρτη σεζόν της τηλεοπτικής σειράς Expedition Unknown. Ο Γκέιτς μπήκε στα σπήλαια με τους Shuar οδηγούς και την Eileen Hall, κόρη του Stan Hall από την αποστολή του 1976. Και ενώ αποστολές σαν αυτές έχουν οδηγήσει σε συναρπαστικές ζωολογικές και γεωλογικές ανακαλύψεις, ακόμη δεν έχει βρεθεί κανένα σημάδι χρυσού, εξωγήινων ή βιβλιοθήκης.
από: atlas obscura
Από το 3otiko
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου