Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Νέα έρευνα για τα θηλαστικά αποκαλύπτει γιατί τα θηλυκά ζουν περισσότερο

Μια νέα μελέτη που εξετάζει τη διάρκεια ζωής των άγριων θηλαστικών έδειξε ότι τα θηλυκά ζουν περισσότερο από τα αρσενικά.

Η έρευνα διαπιστώνει ότι κατά μέσο όρο τα θηλυκά ζουν κατά 18,6% περισσότερο από τα αρσενικά από το ίδιο είδος.
Αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο από τη διαφορά μεταξύ
ανδρών και γυναικών, η οποία είναι περίπου στο 8%.
Οι επιστήμονες λένε ότι οι διαφορές με τα άγρια θηλαστικά οφείλονται σε συνδυασμό ειδικών για το φύλο χαρακτηριστικών και τοπικών περιβαλλοντικών παραγόντων.

Σε κάθε ανθρώπινο πληθυσμό, οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες, με αποτέλεσμα εννέα στους 10 ανθρώπους που ζουν σε ηλικία 110 ετών να είναι γυναίκες.
Αυτό το μοτίβο, λένε οι ερευνητές, ήταν σταθερό από τότε που έγιναν διαθέσιμα τα πρώτα ακριβή αρχεία γεννήσεων τον 18ο αιώνα.

Παρόλο που έχει γίνει η ίδια υπόθεση για τα ζωικά είδη, δεν υπάρχουν πολλά δεδομένα για τα θηλαστικά στην άγρια ​​φύση.

Τώρα, μια διεθνής ομάδα ερευνητών εξέτασε τις εκτιμήσεις θνησιμότητας βάσει ηλικίας για μια ευρέως διαφορετική ομάδα 101 ειδών.
Στο 60% των πληθυσμών που αναλύθηκαν, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα θηλυκά ξεπέρασαν τα αρσενικά - κατά μέσο όρο με διάρκεια ζωής 18,6% μεγαλύτερη από τα αρσενικά.
«Το μέγεθος της διάρκειας ζωής και της γήρανσης μεταξύ των ειδών είναι πιθανώς μια αλληλεπίδραση μεταξύ των περιβαλλοντικών συνθηκών και των γενετικών παραλλαγών που σχετίζονται με το φύλο", δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Jean-Francois Lemaître, από το Πανεπιστήμιο της Λυών της Γαλλίας.

Όπου οι φυσικοί πόροι ήταν σταθερά διαθέσιμοι, υπήρχε ελάχιστη διαφορά στη διάρκεια ζωής. Ωστόσο, σε μια τοποθεσία όπου οι χειμώνες ήταν ιδιαίτερα βαριοί, τα αρσενικά έζησαν πολύ μικρότερες ζωές.
Ακόμη και αν τα θηλυκά ζουν περισσότερο από τα αρσενικά, η ομάδα διαπίστωσε ότι δεν σημαίνει ότι οι κίνδυνοι θανάτου αυξάνονται περισσότερο στα αρσενικά απ’ ότι στα θηλυκά καθώς μεγαλώνουν. Η αναμενόμενη ανδρική θνησιμότητα είναι πάντα υψηλότερη, αλλά ο ρυθμός θνησιμότητας είναι περίπου ο ίδιος στα δύο φύλα όσο μεγαλώνουν.



Μία πρόσφατη μελέτη στον τομέα αυτό έδειξε ότι οι γενετικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών ήταν καθοριστικές.
Στους ανθρώπους, τα κύτταρα μας περιέχουν διαφορετικά χρωμοσώματα, ανάλογα με το φύλο. Τα θηλυκά έχουν δύο Χ χρωμοσώματα, ενώ τα αρσενικά έχουν ένα Χ και ένα Υ. Η θεωρία είναι ότι το επιπλέον Χ στις γυναίκες έχει προστατευτική επίδραση έναντι επιβλαβών μεταλλάξεων και ότι αυτό ισχύει και σε άλλα είδη.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.
topontiki.gr
Από το amfipolinews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου