Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022

Είκοσι αδιανόητα γεγονότα από τη ζωή στην αρχαία Σπάρτη που ελάχιστοι γνωρίζουν

Για να είναι κανείς Σπαρτιάτης πολίτης έπρεπε να πληρεί έξι προϋποθέσεις: να έχει γεννηθεί από Σπαρτιάτες γονείς, να είναι αρτιμελής και υγιής κατά την γέννησή του, να υποστεί την Σπαρτιατική Αγωγή, να εκλεγεί μέλος της ομάδας των συσσιτίων, να μετέχει ενεργά στις δραστηριότητες της ομάδας και της Πόλεως και να μην υποπέσει σε παράπτωμα που συνεπαγόταν την στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων. Οι Σπαρτιάτες πολίτες, δηλαδή οι Δωριείς κάτοικοι, ήταν οι μόνοι που είχαν
πολιτικά δικαιώματα.
Μοναδική τους απασχόληση ήταν ο πόλεμος και μόνιμη απειλή η εξέγερση των ειλώτων. Ζούσαν πολύ λιτά (σπαρτιατική λιτότητα) και καλλιεργούσαν τη στενή αλληλεγγύη ανάμεσά τους. Η γυναίκα κατείχε σημαντική θέση στην κοινωνία τους, ενώ η πολυτέλεια και η φιλοχρηματία θεωρούνταν ατιμωτικά ελαττώματα. Μεταξύ επτά και είκοσι ετών, οι Σπαρτιάτες υποβάλλονταν υποχρεωτικά στην Σπαρτιατική Αγωγή, που παρεχόταν από το κράτος.

Δείτε παρακάτω είκοσι αδιανόητα γεγονότα από τη ζωή στην αρχαία Σπάρτη που ελάχιστοι γνωρίζουν:

1. Ο παραδειγματικός στρατός της Σπάρτης ήταν το παιδί ενός θρυλικού νομοθέτη με το όνομα Λυκούργος, ο οποίος είπε πως η Σπάρτη είχε “τείχος από άντρες, αντί για τούβλα.”
2. Οι γρήγορες και κοφτές απαντήσεις των Σπαρτιατών είναι η προέλευση της λέξης “λακωνικός,” που βγαίνει από την Λακωνία, την διοικητική πρωτεύουσα της Σπάρτης.
3. Ο νόμος των Σπαρτιατών αποθάρρυνε την επιδίωξε υλικού πλούτου. Έτσι, τα νομίσματα ήταν φτιαγμένα από σίδηρο αντί για χρυσό ή ασήμι. Αυτό έκανε επίσης αδύνατο την κλοπή, επειδή ο σίδηρος είναι πιο βαρύς.
4. Οι Σπαρτιάτες πολεμιστές έπρεπε να είναι δυνατοί και γι’αυτό οι άντρες και τα αγόρια στεκόντουσαν γυμνοί δημοσίως και τα σώματά τους περνούσαν από επιθεώρηση. Εάν κάποιος δεν πληρούσε τα πρότυπα, τον χτυπούσαν άσχημα και τον επέκριναν.

5. Οι δειλοί αντιμετωπιζόντουσαν με πολύ άσχημο τρόπο στην Σπάρτη. Έπρεπε να δώσουν την θέση τους σε άλλους και πολύ συχνά δεν μπορούσαν να βρουν γυναίκα.
6. Οι ασπίδες τους είχαν πολύ μεγάλη σημασία και όποιος την έχανε τιμωρούνταν πολύ αυστηρά. Αυτό γινόταν γιατί με την ασπίδα δεν προστάτευαν μόνο τους εαυτούς τους, αλλά όλο το στράτευμα.
7. Το κόκκινο χρώμα που φορούσαν συμβόλιζε την περηφάνια τους. Επίσης, είχε σκοπό να τρομάξει τους εχθρούς τους.
8. Οι Σπαρτιάτες φημίζονταν για τα μακρυά τους μαλλιά, τα οποία ήταν ένδειξη της ελευθερίας τους.
9. Όπως και οι σαμουράι, οι Σπαρτιάτες ήταν καλύτερο να αυτοκτονήσουν, παρά να παραδοθούν στον εχθρό.

10. Οι άντρες παντρευόντουσαν μετά τα 20 αλλά δεν μπορούσαν να αφήσουν τη ζωή στον στρατό μέχρι τα 30. Οπότε όποιος παντρευόταν, έπρεπε να ζήσει μακρυά από την γυναίκα του για μερικά χρόνια.
11. Εξαιτίας αυτού, πολλοί Σπαρτιάτες γινόντουσαν πατέρες πριν καν δουν την γυναίκα τους στο φως της μέρας.
12. Συνήθιζαν να κυνηγούν τους είλωτες ως μέρος της εκπαίδευσής τους.
13. Οι αρμοδιότητες των βασιλιάδων ήταν περιορισμένες, αλλά ο ένας μπορούσε να πάει με το στράτευμα στην μάχη, ενώ ο άλλος διοικούσε την πόλη.

14. Οι γυναίκες της Σπάρτης είχαν πολλές περισσότερες ελευθερίες σε σχέση με τις γυναίκες της υπόλοιπης Ελλάδας. Τις εκπαίδευαν πολύ έντονα, έτσι ώστε να είναι έτοιμες για τον ερχομό του παιδιού τους.
15. Τα μωρά τα εξέταζαν πολύ προσεκτικά και εάν έκριναν ότι είχαν κάποιο πρόβλημα, τα άφηναν να πεθάνουν.
16. Όλοι οι Σπαρτιάτες έπρεπε να γίνουν επαγγελματίες στρατιώτες και έτσι τα παιδιά απομακρυνόντουσαν από τα σπίτια τους στην ηλικία των 7 για να αρχίσουν την εκπαίδευση.



17. Τα αγόρια τα χτυπούσαν με μαστίγιο για μία ολόκληρη μέρα και συναγωνιζόντουσαν μεταξύ τους για το ποιο θα αντέξει περισσότερο.
18. Μέχρι την ηλικία των 12, τα αγόρια έπρεπε να είναι σε θέση να επιβιώσουν μόνα τους στη φύση χωρίς καμία βοήθεια.
19. Ενθάρρυναν τα παιδιά να κλέβουν για να παραμένουν ζωντανά. Εάν τα έπιαναν όμως, τα χτυπούσαν πολύ άσχημα.
20. Παρόλο που οι βασιλιάδες προερχόντουσαν από βασιλικό αίμα, τους δίκαζαν σαν πολίτες και ακολουθούσαν τους ίδιους νόμους όπως και η υπόλοιπη κοινότητα.

Πηγή
elhalflashbacks
Από το thesecretrealtruth

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου