Δευτέρα 6 Μαΐου 2024

Το σλόγκαν "Just Do It" της Nike προέρχεται από τα τελευταία λόγια ενός θανατοποινίτη

Η φωτογραφία σύλληψης του Γκάρι Γκίλμορ - πηγή

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, η Nike και το σλόγκαν της έχουν γίνει ένα από τα πιο διάσημα ένα από τα πιο διάσημα εμπορικά σήματα αθλητικών ενδυμάτων στον κόσμο.

Με τα χρόνια, η Nike έγινε μέρος της ποπ κουλτούρας, καθώς πολλές διασημότητες διαφήμισαν την εταιρία και πυροδότησαν τις τάσεις των αθλητικών ενδυμάτων.
Η δημοτικότητα του εμπορικού σήματος έφτασε σε επικές διαστάσεις από το 1988 και μετά, όταν η Nike παρουσίασε το
διάσημο σλόγκαν της "Just Do It". Το σλόγκαν ήταν μέρος μιας εξαιρετικά επιτυχημένης διαφημιστικής εκστρατείας που στόχευε τους Αμερικανούς, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου ή σωματικής ικανότητας, και τους ενθάρρυνε να έχουν μια υγιεινή ζωή, κάνοντας γυμναστική. Πολλοί εξέχοντες αθλητές διαφήμισαν τα παπούτσια της Nike και ενέπνευσαν τους νέους να φορούν τα ρούχα της εταιρίας. Το σλόγκαν αποτέλεσε έμπνευση του Dan Wieden, συνιδρυτή της Wieden + Kennedy, της εταιρίας που ήταν υπεύθυνη για τις διαφημιστικές εκστρατείες της Nike. Εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλο τον κόσμο και έγινε ένα διαχρονικό μήνυμα υγείας, γυμναστικής, αθλητισμού, ψυχαγωγίας και ανοχής.
Η ιστορία του είναι μάλλον συναρπαστική. Ο Wieden σκέφτηκε τη διάσημη ατάκα κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στην εταιρία του και εμπνεύστηκε από έναν περιβόητο δολοφόνο, τον Γκάρυ Γκίλμορ (Gary Gilmore).
πηγή

Στον Ιούλιο του 1976, ο Γκίλμορ λήστεψε ένα βενζινάδικο στο Orem της Γιούτα και σκότωσε βάναυσα τον υπάλληλο. Την επόμενη μέρα, λήστεψε ένα μοτέλ στο Provo της Γιούτα και σκότωσε τον μάνατζερ. Συνελήφθη γρήγορα λόγω της ανικανότητάς του να κρύψει τα αποδεικτικά στοιχεία. Κατά τη διάρκεια της ληστείας στο μοτέλ, αυτοπυροβολήθηκε τυχαία και άφησε ίχνη αίματος σε όλη την πόλη. Λόγω της σκληρής και φρικιαστικής φύσης των δολοφονιών του, καταδικάστηκε σε θάνατο.
Η έμπνευση του Wieden για το περίφημο σλόγκαν προέρχεται από τα τελευταία λόγια του Γκίλμορ, "let’s do it" (ας το κάνουμε). Μετά την καταδίκη του σε θάνατο, επέλεξε να εκτελεσθεί δια πυροβολισμού και παρότρυνε τις αρχές να τον εκτελέσουν το συντομότερο δυνατόν, αφού είχε αποδεχθεί την ετυμηγορία και ήθελε να πεθάνει. Η εκτέλεσή του έλαβε δύο αναβολές, αποτέλεσμα των προσπαθειών της μητέρας του και της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών. Οι αναβολές τον εξόργισαν και αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει. Τελικά, εκτελέστηκε στις 17 Ιανουαρίου του 1977. Πριν η ομάδα εκτέλεσης βάλλει, είπε τα τελευταία -διάσημα- λόγια του, "let’s do it".



Μια ελαφρώς αλλοιωμένη εκδοχή αυτών έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή σλόγκαν στην ιστορία της διαφήμισης και ένα από τα πιο διάσημα tagline του 20ου αιώνα. Αυτά τα λόγια, οδήγησαν τον Wieden να αναγνωρίσει το δυναμισμό των λέξεων του Γκίλμορ, στο τέλος της ζωής του, και να τις μετατρέψει σε παγκόσμιο μήνυμα ενθάρρυνσης και έμπνευσης.
Ο Γκίλμορ ήταν ο πρώτος άνθρωπος στις ΗΠΑ που εκτελέστηκε μετά την αποκατάσταση της θανατικής ποινής το 1976. Η ιστορία του είχε τεράστιο πολιτιστικό αντίκτυπο εκείνη την εποχή και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης. Ο Αμερικανός συγγραφέας, δημοσιογράφος, θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος και σκηνοθέτης Νόρμαν Μέιλερ έγραψε ένα μυθιστόρημα, το "The Executioner's Song", βασισμένο στη ζωή του Γκίλμορ, το οποίο κέρδισε βραβείο Πούλιτζερ. Στο βιβλίο στηρίχτηκε το σενάριο της ταινίας -με τον ίδιο τίτλο- για την τηλεόραση του 1982, σε σκηνοθεσία Λόρενς Σίλερ με τους Τόμι Λι Τζόουνς στον ρόλο του Γκίλμορ (κέρδισε βραβείο Emmy για τον ρόλο), την Κριστίν Λάχτι, την Ροζάνα Αρκέτ και τον Ίλαϊ Γουάλας.
από: the vintage news

Από το 3otiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου