Σάββατο 17 Αυγούστου 2019

ΕΡΕΥΝΑ: Ο μυστηριώδης οργανισμός που είναι αθάνατος!

Η Λερναία Ύδρα, το μυθικό τέρας, έβγαζε δύο κεφάλια όταν ο Ηρακλής της έκοβε το ένα. Η σημερινή Ύδρα, όμως, είναι κάτι παραπάνω. Είναι ο μοναδικός έμβιος οργανισμός που δεν πεθαίνει!
Η Ύδρα (Hydra magnipapillata) είναι ένας πολύποδας του γλυκού νερού, που μπορεί να ζήσει για πάντα, μάλιστα, χωρίς να γερνά! Η αποκάλυψη έγινε από έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences (Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών), στις
αρχές Δεκεμβρίου του 2015.
Η Ύδρα ανήκει σε μια ομάδα ασπόνδυλων, τα οποία μοιάζουν με μικροσκοπικά σωληνάρια. Έχει πλοκάμια που προεξέχουν και το συνολικό μήκος της φθάνει τα 10 χιλιοστά. Τρέφεται τρώγοντας ακόμη μικρότερους υδρόβιους οργανισμούς, ενώ στους επιστημονικούς κύκλους είναι γνωστή για τις αναπαραγωγικές ικανότητές της.
Photo Credit: Ralf Schaible

Τα περισσότερα από τα κύτταρα του σώματός της είναι τα βλαστικά, τα οποία είναι ικανά για συνεχή διαίρεση και διαφοροποίηση. Στους ανθρώπους, αυτά τα «παντοδύναμα» κύτταρα είναι παρόντα μόνο κατά τις πρώτες ημέρες της εμβρυϊκής ανάπτυξης. Αντίθετα, η Ύδρα ανανεώνει συνεχώς το σώμα της με νέα.
Το 1998, ο ερευνητής Ντανιέλ Μαρτίνεζ (Daniel Martinez), βιολόγος στο Κολέγιο Πομόνα, στην Καλιφόρνια και οι συνεργάτες του, δημοσίευσαν μια μελέτη, στην οποία περιγράφουν πώς δεν βρήκαν κανένα σημάδι γήρανσης του πληθυσμού στις ώριμες Ύδρες, σε διάστημα τεσσάρων ετών!
Photo Credit

Για την ανίχνευση της γήρανσης, οι ερευνητές θεωρούν ως στοιχεία μέτρησης, το αυξημένο ποσοστό θανάτου και την πτώση της γονιμότητας σε σχέση με την ηλικία. Σε αυτή την μελέτη του 1998, οι ερευνητές δεν μπορούσαν να καταλάβουν αν η γονιμότητα της Ύδρας μειώθηκε με την ηλικία.
Έτσι προχώρησαν σε νέα έρευνα, που έγινε σε 2.256 Ύδρες. Οι ερευνητές θέλησαν να δώσουν στους οργανισμούς αυτούς ιδανικές συνθήκες, πράγμα που σήμαινε ατομική τροφή για τον καθένα, με το νερό στο ενυδρείο, που τις είχαν, να αλλάζει τρεις φορές την εβδομάδα, καθώς και γεύματα από άλμη φρέσκιας γαρίδας.

Όπως και πριν από σχεδόν οκτώ χρόνια, οι ερευνητές δεν βρήκαν κανένα στοιχείο γήρανσης στις Ύδρες. Τα ποσοστά θνησιμότητας παρέμεναν σταθερά, σε μία ανά 167 κάθε χρόνο, ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Ομοίως, η γονιμότητα ήταν σταθερή για το 80 % του πληθυσμού τους, αν και η ηλικία των ώριμων ήταν τα 41 χρόνια.
Στην άγρια φύση, ασθένειες και μόλυνση του νερού σκοτώσει τις Ύδρες, που δεν μπορούν να επιτύχουν την αθανασία. Όμως, τα ευρήματα της μελέτης έρχονται σε αντίθεση με τα παλαιά επιστημονικά μοντέλα, σύμφωνα με τα οποία όλοι οι έμβιοι οργανισμοί γερνούν και πεθαίνουν.


Photo Credit: Dr. David Plachetzki

Αυτό το παράδοξο της φύσης, θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να διαλευκάνουν το μυστήριο γιατί τα περισσότερα ζώα γερνούν, αλλά κυρίως ποιο είναι το στοιχείο που δεν αφήνει τις Ύδρες να γεράσουν. Δηλαδή το «κλειδί» της αθανασίας.
(με πληροφορίες από Live Science / Πρώτη εικόνα calvin.edu)
*με πληροφορίες από snoopit24.com.  
Από το thesecretrealtruth

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου