Σάββατο 17 Αυγούστου 2019

Ανακαλύφθηκε νέο όργανο που μπορεί να σχετίζεται με την αίσθηση του πόνου

Νέο όργανο που φαίνεται να σχετίζεται με την αίσθηση του πόνου - πέρα από τα νεύρα του δέρματος - ανακάλυψαν Σουηδοί επιστήμονες, σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
Ένα νέο αισθητήριο όργανο που μέχρι πρότινος ήταν άγνωστο και το οποίο ανιχνεύει επικίνδυνα περιβαλλοντικά ερεθίσματα και ενδεχομένως να είναι υπεύθυνο για ορισμένους τύπους πόνου, ανακάλυψαν οι επιστήμονες, κάτω από το ανώτερο στρώμα
του δέρματος.
Το όργανο αυτό μπορεί να αισθανθεί την πίεση, τα τσιμπήματα και άλλου είδους δυσφορίες που προκαλούνται από περιβαλλοντικούς παράγοντες, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Karolinska Institutet στη Σουηδία, όπως μεταδίδει το RT.

Το όργανο αποτελείται από ένα δίκτυο κυττάρων, τα οποία εντοπίζονται κοντά σε νεύρα και δεν ήταν γνωστό ότι σχετίζονται με την αίσθηση του πόνου.
Οι επιστήμονες δημοσίευσαν την ανακάλυψή τους στο Science χθες, δίδοντας στη συγκεκριμένη δομή το όνομα «NGNC».



Όπως επεσήμανε ο συγγραφέας της μελέτης Πάτρικ Έρνφορς, σε ανακοίνωση Τύπου που συνοδεύει την έρευνα, «η μελέτη μας δείχνει ότι η ευαισθησία στον πόνο δεν συμβαίνει μόνο στα νεύρα του δέρματος, αλλά επίσης στο όργανο που ανακαλύφθηκε πρόσφατα και είναι ευαίσθητο στον πόνο».
 Το επόμενο βήμα για τους ερευνητές θα είναι να μελετήσουν τον ακριβή μηχανισμό, κατά τον οποίο τα εν λόγω κύτταρα ενεργοποιούνται από τον πόνο.

Οι επιστήμονες μάλιστα θεωρούν ότι η νέα ανακάλυψη δημιουργεί ελπίδες για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου.

Πηγή: sputniknews.gr

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
Από το stergiog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου