Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

Το αρχαιότερο πετρέλαιο βρέθηκε σε αρχαίο ελληνικό αμφορέα, του 5ου αι. π.Χ.!

Ρώσοι επιστήμονες έχουν εντοπίσει τα συστατικά του παλαιότερου δείγματος πίσσας που βρέθηκαν σε ένα αρχαίο βάζο και έχουν κάνει μια ακριβή εκτίμηση της ηλικίας του.

Γράφει ο Aiolos Greko

Ρώσοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια αρχαία ελληνική υδρία γεμάτη από πίσσα στη χερσόνησο του Ταμάν στη Μαύρη Θάλασσα. Με την εξελιγμένη μέθοδο της φασματομετρίας την χρονολογησαν πριν από 2.500 χρόνια - καθιστώντας το ως τον παλαιότερο γνωστό αμφορέα (αγγείο) στον κόσμο που περιέχει
πίσσα ή άσφαλτο.
Σε μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην Journal of Mass Spectrometry, επιστήμονες από το Ινστιτούτο Φυσικής και Τεχνολογίας της Μόσχας εξέτασαν λεπτομερώς το περιεχόμενο του αγγείου για να καθορίσουν την ηλικία του και το πώς τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να προσφέρουν ενδείξεις για το είδος του εμπορίου που αναπτύχθηκε από τους αρχαίους Έλληνες με τη ρωσική επικράτεια.
Μια μορφή πετρελαίου που βρίσκεται στα φυσικά κοιτάσματα, (άσφαλτος) χρησιμοποιήθηκε από τον άνθρωπο από τη Λίθινη Εποχή.
"Οι κάτοικοι της Μέσης Ανατολής (2500 π.Χ.) χρησιμοποίησαν την άσφαλτο ως συγκολλητική ύλη για την διακόσμηση των αγαλμάτων.
Η λέξη" μούμια "προέρχεται από την περσική» mummiya », που σημαίνει ασφάλτος", αναφέρει ο συγγραφέας της μελέτης Evgeny Ν Nikolaev, στο IBTimes
Οι αμφορείς θα μπορούσαν να χρονολογούνται από τον 5ο αιώνα π.Χ. αναφέρει ο Pr Evgeny Nikolaev
Τα ευρήματα επιτρέπουν στους ερευνητές να πάρουν μια γεύση από το παρελθόν και να επιβεβαιώσουν ότι οι Έλληνες γνώριζαν το υλικό της ασφάλτου πριν δύο χιλιετίες.
"Αυτός είναι οι παλαιότερος αμφορέας στον κόσμο που περιείχε πίσσα. Η χερσόνησος του Ταμάν είναι μια περιοχή υψηλής ηφαιστειακής δραστηριότητας και υπάρχουν πολλές διαρροές πετρελαίου», λέει ο Nikolaev.
"Είναι πολύ πιθανό ότι οι Έλληνες μετέφεραν την άσφαλτο από την Ταμάν στην Ελλάδα και εκεί να χρησιμοποιείται εκεί για την κατασκευή, την ιατρική και την άμυνα".
greek1.blogspot.com
Από το amfipolinews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου