Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

Βαρύ το φορτίο στους ώμους του Θεοδωράκη. Θα το αντέξει;


Του Σάκη Μουμτζή 

Μερικές φορές, μάλλον ελάχιστες, οι πολιτικοί καλούνται να πάρουν αποφάσεις που κρίνουν το μέλλον, έστω το κοντινό, της πατρίδος τους. Όταν αποφάσισαν να ασχοληθούν με την πολιτική θα έπρεπε αυτό να το γνωρίζουν.
Σε μια παρεμφερή κατάσταση βρίσκεται σήμερα ο Σ. Θεοδωράκης, αναφορικά με την υπερψήφιση ή όχι της συνθήκης των Πρεσπών, μετά την
αποστασία του Σπ.Δανέλλη. Ήταν γνωστό εδώ και καιρό πως ο ίδιος εδιάκειτο ευμενώς απέναντι στην συμφωνία, κάτι που το επαναεπιβεβαίωσε πριν από λίγες ημέρες.
Τα πολιτικά δεδομένα ανατράπηκαν όταν ο βουλευτής του Ποταμιού Δανέλλης, αποφάσισε να μην υπακούσει στην θέση του κόμματος του για τη μη παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση –κουρελού. Έτσι, ο αρχικός σχεδιασμός του Σ.Θεοδωράκη για καταψήφιση της πρότασης εμπιστοσύνης και υπερψήφισης της συμφωνίας, βρίσκεται στον αέρα.

Γιατί;

Γιατί κινδυνεύει να κατηγορηθεί πως δάνεισε τον Δανέλλη στον Τσίπρα για να επιβιώσει η κυβέρνηση του και στη συνέχεια, σαν να μην έχει συμβεί τίποτα, να ψηφίσει το κόμμα του την συμφωνία των Πρεσπών. Ακριβώς έτσι ενήργησε και ο Π.Καμμένος. Η ταύτιση θα είναι απόλυτη.
Τι θα διασώσει πολιτικά και ηθικά του Στ. Θεοδωράκη; Αν εκτιμήσει με πολιτικούς όρους την αποστασία του Δανέλλη και τιμωρήσει με τον τρόπο του τους ηθικούς αυτουργούς της. Δηλαδή, αν δεν ψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών, συμβάλλοντας, στο μέτρο των δυνάμεων του, σε μια σημαντική πολιτική ήττα του Α.Τσίπρα.

Το δίλημμα είναι σαφές: ή ταυτίζεσαι με τον Καμμένο ή διασώζεις τουλάχιστον την αξιοπρέπεια σου και ίσως και την πολιτική σου επιβίωση.
Στην πρώτη περίπτωση είναι προφανές πως η πολιτική ζωή του Στ.Θεοδωράκη έχει τελειώσει. Στις εκλογές, όποτε και αν γίνουν, το κόμμα του θα μείνει εκτός βουλής. Στην δεύτερη περίπτωση, θα παραμείνει ανοικτός ο δρόμος για πιθανή συνεργασία με την Νέα Δημοκρατία.

Αυτές τις δύο προοπτικές είμαι σίγουρος πως τις γνωρίζει ο Στ.Θεοδωράκης. Και υποθέτω ότι αντιλήφθηκε πως η πολιτική είναι ένα πολύ σκληρό «άθλημα». Στις κρίσιμες στιγμές δεν υπάρχουν κανόνες και επιτρέπονται όλα τα κτυπήματα.
Δέχτηκε ένα τέτοιο κτύπημα. Έχει τα «κότσια» να το ανταποδώσει; Αν δεν μπορεί, δεν κάνει για αυτό το «σπορ». Είναι ελάχιστος. Ας παίξει κρυφτό.
Είναι λογικό όλες αυτές τις ημέρες ο Στ.Θεοδωράκης να δεχθεί αφόρητες πιέσεις από τον διεθνή παράγοντα. Θα αντέξει; Έχει κατανοήσει πως στις εκλογές ψηφίζουν μόνον οι Ελληνες πολίτες; Πως αυτοί με την ψήφο τους κρατούν την τύχη του στα χέρια τους;


Πιθανόν οι ώμοι του να μην αντέξουν τόση πίεση. Πιθανόν όμως να σκεφτεί πιο ψύχραιμα και να αναλογιστεί το πολιτικό του μέλλον. Το χειρότερο όμως που μπορεί να του συμβεί θα είναι να αποχωρήσει από την πολιτική και απατημένος και δαρμένος.
Και, κυρίως, ηθικά εκπεπτωκός, καθώς θα φέρει ισοβίως την ρετσινιά πως «έστησε» το παιχνίδι μαζί με τον Τσίπρα και τον Καμμένο.

Liberal

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Από το kostasxan

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου