Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Ανακάλυψη της “Νήσου των Σκελετών” του Βλαντ Τέπες Δράκουλα…

Η περίφημη λίμνη Snagov και το ομώνυμο γραφικό νησάκι με το ιστορικό μοναστήρι του είναι από τα πιο όμορφα μέρη, που αξίζει κανείς να επισκεφτεί στη Ρουμανία.
Από το Βουκουρέστι έως τη λίμνη Snagov, μια απόσταση 28 χιλιομέτρων, η διαδρομή γίνεται ανάμεσα από ονειρώδη τοπία, πλημμυρισμένα από πυκνόφυτα δάση.
Μέσα σ’ αυτό το ειδυλλιακό σκηνικό, όπου το προτιμούν οι ερωτευμένοι για να
ανταμώνουν, κανείς δεν πλησιάζει μετά τη δύση του ήλιου. Εκεί, το 1933, κατά τις εργασίες αναπαλαίωσης του μοναστηριού, ανευρέθηκαν εκατοντάδες σκελετοί νηπίων, γυναικών και αντρών. Σκελετοί ανθρώπων, οι οποίοι θανατώθηκαν με εξαιρετικά άγριο τρόπο, καθώς τα κρανία τους βρέθηκαν χωριστά από τη σπονδυλική στήλη και τοποθετημένα στο στήθος, άλλοι με τα οστά των ποδιών και των χεριών δίπλα στη λεκάνη και άλλοι χωρίς καθόλου κρανία ή χωρίς τα άκρα τους.
Το Μοναστήρι της Λίμνης Snagov

Η ανεύρεση των σκελετών αυτών είχε συνταράξει τη ρουμανική πρωτεύουσα και απασχόλησε τον τοπικό Τύπο επί μακρόν. Διακεκριμένοι Γερμανοί αρχαιολόγοι και ειδικοί κάθε σχετικής ειδικότητας κλήθηκαν, ώστε να αποπερατωθεί η ανασκαφή και να ανασυρθούν όλοι οι σκελετοί, που βρίσκονταν διάσπαρτοι σε κάθε γωνιά του νησιού Snagov.
Μάλιστα, όλοι αυτοί οι σκελετοί αποδίδονταν στη θηριωδία ενός και μόνο ηγεμόνα, του επί τρεις φορές Βοεβόδα της Βλαχίας, του διαβόητου Βλαντ Γ’ Τέπες ή Ανασκολοπιστή ή Βλαντ Δράκουλα.
Η ιστορία τον αναφέρει ως έναν τρομερό διώκτη της ληστείας και αδυσώπητο τιμωρό των κλεφτών, που λυμαίνονταν τη Βλαχία. Είχε πατάξει κατά τέτοιον τρόπο τις ληστρικές επιδρομές, ώστε άφηνε στα δάση σακιά με χρυσάφι και ενημέρωνε τους ληστές περί αυτού. Κανείς, όμως, δεν τολμούσε να αγγίξει ούτε ένα φλουρί από τους θησαυρούς του Βλαντ του Γ’, διότι έπιανε τους εχθρούς του και τους παλούκωνε ζωντανούς.
Βλαντ Γ’ (1431–1477)

Ιστορικοί του 16ου αιώνα ανέφεραν ότι σε μια μάχη του στρατού του Μωάμεθ του Πορθητή, μετά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης, με τον φοβερό και αιμοσταγή ηγεμόνα της Βλαχίας, ο Βλαντ Δράκουλας κατόρθωσε να αιχμαλωτίσει 10.000 Τούρκους, ενώ ο Μωάμεθ γλίτωσε την τελευταία στιγμή. Οι αιχμάλωτοι στρατιώτες, όμως, βρήκαν έναν απάνθρωπο, οικτρό θάνατο, αφού ο Βλαντ Τέπες διέταξε να ανασκολοπιστούν όλοι τους, μέσα σε μία μόλις εβδομάδα! Το θέαμα ήταν τουλάχιστον αποτρόπαιο…
Μετά τη νίκη του αυτή, ο Βλαντ επέστρεψε στο Βουκουρέστι, όπου καταδίωξε και κατατρόπωσε κάθε προσωπικό του εχθρό, αλλά και κάθε εχθρό της ηγεμονίας του. Η τιμωρία τους, φυσικά, ήταν άτεγκτη. Συλλαμβάνονταν και αποστέλλονταν στο μοναστήρι της Νήσου Snagov, στη «Νήσο των Σκελετών» δηλαδή, από την οποία δε γύριζαν ποτέ, παρά μονάχα έφτανε στους οικείους τους το μήνυμα του θανάτου τους.

Τέτοια μηνύματα θανάτου κατέφταναν αλλεπάλληλα, όταν ο Βλαντ Τέπες, μαζί με έμπιστους σωματοφύλακες, ξεκινούσε για το μοναστήρι του Snagov. Ποτέ, όμως, κανείς δεν είχε δει το πτώμα κάποιου εξαφανισμένου. Έως και οι ιστορικοί πίστευαν ότι τα πτώματα, που ξεφορτωνόταν ο αιμοσταγής πρίγκιπας της Βλαχίας, χάνονταν στα νερά της λίμνης. Μέχρις ότου, φυσικά, ανακαλύφθηκαν οι πρώτοι ανθρώπινοι σκελετοί.
Μεταξύ αυτών, εντοπίστηκαν δυστυχώς και σκελετοί νηπίων, πολλοί από αυτούς άγρια κακοποιημένοι και πολλαπλώς ακρωτηριασμένοι, γεγονός που καταδεικνύει την αφάνταστη θηριωδία και απίστευτη βαναυσότητα του Βλαντ Δράκουλα, του φοβερού και διαβόητου Ανασκολοπιστή.
Η μέθοδος εκτέλεσης των εχθρών του, του έδωσε το προσωνύμιο του Ανασκολοπιστή

Αν και ο Ηγεμόνας της Βλαχίας τιμήθηκε ιδιαιτέρως για τη σθεναρή του αντίσταση κατά των Τούρκων, το όνομά του ήταν και παραμένει ανεξίτηλα συνυφασμένο με την αξεπέραστη βιαιότητα, την πρωτοφανή ωμότητα και την απόλυτη βαρβαρότητα. Άλλωστε, υπήρξε εκείνη η ιστορική προσωπικότητα, που δεν είχε διόλου διστάσει να ανασκολοπίσει δύο καλόγερους, ώστε να τους βοηθήσει να πάνε στον Παράδεισο. Ανασκολόπισε ακόμα και τον γάιδαρό τους, όταν εκείνος άρχισε να γκαρίζει μετά τον θάνατο των μοναχών.


Η ανακάλυψη της «Νήσου των Σκελετών» του Βλαντ Τέπες Δράκουλα ήρθε απλά να επιβεβαιώσει τόσο τις φήμες, όσο και τις ιστορικές καταγραφές, που αφορούσαν στον αμετανόητα βάρβαρο Ανασκολοπιστή της Βλαχίας…

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ», στις 20/06/1933…
Από το strangepress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου