Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

Ο μπλε αμμόλοφος στον κόκκινο πλανήτη που αποκάλυψε η NASA

Την περασμένη εβδομάδα, η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία από έναν ασυνήθιστο μπλε αμμόλοφο κοντά στον μεγάλο κρατήρα της περιοχής Vastitas Borealis στον Άρη.
Μια φωτογραφία ενός μπλε αμμόλοφου τραβήχτηκε από τη φωτογραφική μηχανή του Mars Reconnaissance Orbiter της NASA.
Απεικονίζει την περιοχή του κρατήρα του Lyot, έναν μεγάλο κρατήρα στην
περιοχή Vastitas Borealis του Κόκκινου Πλανήτη.
Είναι εξάλλου σύνηθες οι αμμόλοφοι να σχηματίζονται συνήθως στους πρόποδες των κρατήρων.
Σύμφωνα με δελτίο τύπου της NASA, ο συγκεκριμένος αμμόλοφος φαίνεται να έχει πολύ πιο σύνθετη δομή από τους γύρω του.
«Ακριβώς στα νότια των αμμόλοφων του Barchan υπάρχει ένας με πιο σύνθετη δομή. Αυτός, που φαίνεται να έχει μπλε χρώμα, αποτελείται από λεπτόκοκκο υλικό και / ή έχει διαφορετική σύνθεση από τους γύρω αμμόλοφους».
Η επιφάνεια του Άρη καλύπτεται με διαφορετικά είδη γεωλογικών χαρακτηριστικών που πρόσφατα έφερε στο φως το Opportunity rover της NASA, το ρομποτικό διαστημικό σκάφος που μελετά τον Άρη από το 2004.
Κατά τη διάρκεια της άνοιξης του πλανήτη και το καλοκαίρι, όταν αυτός είναι πλησιέστερα στον ήλιο, εκδηλώνονται συχνά αμμοθύελλές. Καθώς η ατμόσφαιρα θερμαίνεται, οι άνεμοι που δημιουργούνται σε διαφορετικές τοποθεσίες σηκώνουν σωματίδια σκόνης, που μοιάζουν με πούδρα ταλκ, σύμφωνα με τη NASA.


Επιπλέον, στοιχεία του 2017 από το Mars Reconnaissance Orbiter της NASA και από τον Mars Global Surveyor αποκάλυψαν ότι τις κρύες νύχτες, όταν οι ριπές του ανέμου συγκρούονται με σύννεφα υδρατμών στην ατμόσφαιρα του Άρη με ακριβώς τη σωστή δύναμη, οι υδρατμοί μετατρέπονται σε παγωμένα σωματίδια προκαλούν «μικροεκρήξεις» χιονονιφάδων.
Ωστόσο, αυτές οι νιφάδες χιονιού είναι λίγο διαφορετικές από αυτές που συνηθίζαμε εδώ στη Γη. Έχουν πάχος μόλις λίγα μικρόμετρα και δεν φτάνουν στην επιφάνεια καθώς εξαερώνονται, χάρη στη λεπτή ατμόσφαιρα του Άρη.
Από το thesecretrealtruth
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου