Φίλιππος Ζάχαρης
Ειδικά ρεπορτάζ - Σύλλογοι Ασθενών και ΜΚΟ
Σαγιονάρες, παντόφλες, σαγιονάρες με δάχτυλα - το καλοκαίρι τα πόδια πρέπει να αναπνέουν, αλλά τα ελαφριά υποδήματα συχνά κρύβουν κινδύνους, όπως αποδεικνύει μια πρόσφατη δοκιμή της Global 2000 και του Εργατικού Επιμελητηρίου της Άνω Αυστρίας.
Τα 8 από τα 19 μοντέλα που εξετάστηκαν, περιείχαν επικίνδυνες χημικές ουσίες, γνωστές ως ουσίες που προκαλούν πολύ μεγάλη ανησυχία (SVHC), ενώ δύο δεν θα έπρεπε να
έχουν πωληθεί στην Ευρώπη.Με την εφαρμογή "Scan4Chem" μπορείτε να ρωτήσετε τους κατασκευαστές και τους εμπόρους εάν ένα προϊόν περιέχει SVHC.
Οι SVHC, οι οποίες σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό για τις χημικές ουσίες (REACH) θεωρούνται ιδιαίτερα ανησυχητικές, μπορούν να έχουν καρκινογόνες, ορμονικές, αναπαραγωγικές ή γενετικές ιδιότητες.
Σε 11 από τα παπούτσια που δοκιμάστηκαν δεν βρέθηκαν SVHC. Ωστόσο, σε 8 δείγματα βρέθηκαν ίχνη μολύβδου, ο οποίος θεωρείται δυνητικά καρκινογόνος και επιβλαβής για την αναπαραγωγή.
Στην κορυφή της λίστας βρέθηκαν σαγιονάρες που παραγγέλθηκαν από έναν κινεζικό διαδικτυακό έμπορο. Περιέχουν 42% πλαστικοποιητές, πολλοί από τους οποίους έχουν αποδειχθεί ότι είναι τοξικοί για την αναπαραγωγή και επηρεάζουν την ορμονική ισορροπία, με σοβαρές συνέπειες για την υγεία.
Το όριο της ΕΕ για αυτές τις ουσίες ξεπέρασε κατά 420 φορές στα υποδήματα.
"Οι πλαστικοποιητές από αυτά τα υποδήματα απορροφώνται από το δέρμα ή καταλήγουν στη σκόνη του σπιτιού και από εκεί στα πνευμόνια μας. Έχουν ανιχνευθεί ακόμη και στα ούρα των παιδιών, σε ορισμένες περιπτώσεις σε σημαντικές συγκεντρώσεις. Τέτοια υποδήματα είναι απαγορευμένα και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να φοριούνται", προειδοποιεί ο Dominik Linhard, διευθυντής τμήματος της Global 2000.
Το δεύτερο προϊόν που δεν επιτρεπόταν να πωληθεί ήταν σανδάλια από τη συλλογή ενός γερμανικού καταστήματος μόδας, τα οποία εκτός από μόλυβδο περιείχαν χρώμιο VI (9,2 mg/kg) σε συγκέντρωση που υπερβαίνει το όριο των 3 mg/kg.
Με τιμή 119,99 ευρώ, ήταν η πιο ακριβή εναλλακτική λύση στη δοκιμή, ενώ οι αμφισβητούμενες σαγιονάρες, με τιμή 5,41 ευρώ, ήταν από τα φθηνότερα προϊόντα.
Σε περισσότερο από το ένα τέταρτο των υποδημάτων που εξετάστηκαν βρέθηκε μόλυβδος. "Ωστόσο, οι ποσότητες που βρέθηκαν ήταν κάτω από το όριο. Ο μόλυβδος συσσωρεύεται στον οργανισμό με τη συνεχή πρόσληψη ακόμη και μικρών ποσοτήτων και μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια δηλητηρίαση με την πάροδο του χρόνου.
Επομένως, ακόμη και μικρές ποσότητες απαιτούν προσοχή", εξηγεί ο Linhard.
Η Global 2000 απαιτεί από τις εταιρείες να αντικαταστήσουν τα SVHC με ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις το συντομότερο δυνατό. Χρειάζονται σαφείς απαγορεύσεις για ιδιαίτερα επικίνδυνες ουσίες, όπως χημικές ουσίες με ορμονική δράση ή καρκινογόνες χημικές ουσίες χωρίς ασφαλές όριο.
Επιπλέον, η περιβαλλοντική οργάνωση ζητά την ταχεία αναγνώριση και καταχώριση ουσιών που ενδέχεται να προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία στον κατάλογο υποψήφιων ουσιών, τη διαφάνεια σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού, τον ενισχυμένο έλεγχο και τις σαφείς αρμοδιότητες, καθώς και την ενίσχυση του δικαιώματος στην ενημέρωση.
Η οργάνωση συμβουλεύει τους καταναλωτές να μην αγοράζουν φθηνά προϊόντα από το διαδίκτυο, καθώς ο κίνδυνος να λάβουν προϊόντα που περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες είναι πολύ μεγαλύτερος. Γενικά, πρέπει να αποφεύγεται η χρήση πλαστικών, καθώς συχνά περιέχουν SVHC.
"Χρησιμοποιήστε τη μύτη σας και μην αγοράζετε προϊόντα που έχουν έντονη οσμή", ανέφερε η οργάνωση, καθώς αυτό αποτελεί σαφή ένδειξη ότι περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες.
Η Global 2000 συνιστά την εφαρμογή "Scan4Chem". Με αυτήν μπορείτε να ρωτήσετε τους κατασκευαστές και τους εμπόρους εάν ένα συγκεκριμένο προϊόν περιέχει SVHC. "Σαρώστε όσο το δυνατόν περισσότερα προϊόντα για να δείξετε στις εταιρείες ότι εμείς, οι καταναλωτές, θέλουμε ασφαλή προϊόντα!", κάλεσε τους αγοραστές η Global 2000.
Από το iatronet
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου