Κυριακή 22 Ιουνίου 2025

Αγρότης ανακάλυψε τυχαία ένα μοναδικό αγαλματίδιο της Αφροδίτης ηλικίας 6.000 ετών – Τι μαρτυρούν τα χαρακτηριστικά του

Μία ξεχωριστή αρχαιολογική ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε στις ακτές της Βαλτικής Θάλασσας, στην Πολωνία, κοντά στην πόλη Κοουόμπζεκ. Ήρθε στο φως ένα αγαλματίδιο που αναπαριστά γυναικεία μορφή, ηλικίας 6.000 ετών, που οι αρχαιολόγοι περιγράφουν ως την “Αφροδίτη του Κοουόμπζεκ”.

Το αρχαίο τεχνούργημα, προσφέρει μοναδικά στοιχεία σχετικά με τη ζωή, τις πεποιθήσεις και την καλλιτεχνική έκφραση των κοινοτήτων της Νεολιθικής Εποχής που κατοίκησαν στην περιοχή στην

ύστερη Εποχή του Λίθου.

Το ειδώλιο ανακάλυψε το 2022 ένας αγρότης από ένα χωριό κοντά στο ποταμό Parsęta, κοντά στην πόλη Κοουόμπζεκ. Παρέδωσε το τεχνούργημα στον Waldemar Sadowski – μέλος της Ομάδας Εξερεύνησης και Αναζήτησης του Parsęta, η οποία δραστηριοποιείται υπό την αιγίδα της Ένωσης Φίλων του Πολεμικού Μουσείου στο Κοουόμπζεκ.

Βάσει των πληροφοριών που συλλέχθηκαν, το σημείο της ανακάλυψης κρίθηκε αξιόπιστο. Το 2023, ο πρόεδρος της ομάδας, Jan Orliński, παρουσίασε το τεχνούργημα στον αρχαιολόγο Marcin Krzepkowski, από το ίδρυμα Relicta, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για ένα μοναδικό εύρημα. 

Ειδοποιήθηκαν άμεσα οι αρχές για τη διατήρηση και η διεύθυνση του Πολεμικού Μουσείου στην πόλη Κοουόμπζεκ, σχετικά με την ανακάλυψη του πέτρινου ειδωλίου. Ακολούθησε η χρονολόγηση του ευρήματος με ραδιοάνθρακα, σύμφωνα με την οποία, το ειδώλιο έχει ηλικία 6.000 χρόνια, ανάγοντάς το στην ύστερη Νεολιθική Εποχή – μια ιστορική περίοδο που χαρακτηρίζεται από την πρώιμη καλλιέργεια της γης, την εξημέρωση των ζώων και τη δημιουργία των οργανωμένων οικισμών.

Τι μαρτυρούν τα χαρακτηριστικά του αγαλματιδίου 

Με μέγεθος που φτάνει τα 12 εκατοστά και κατασκευασμένο από ασβεστόλιθο, το αγαλματίδιο τονίζει τα θηλυκά χαρακτηριστικά του, όπως την πλατιά λεκάνη και τα μεγάλα στήθη, συμβολίζοντας τη γονιμότητα και την μητρότητα.

Παράλληλα, η απουσία χαρακτηριστικών του προσώπου, υποδηλώνει πως, το ειδώλιο αναπαριστά μια εξιδανικευμένη μορφή και όχι ένα συγκεκριμένο άτομο. Ακόμη, τα αμυδρά σημάδια που φέρει στην επιφάνεια του, μπορεί να είναι ενδεικτικά τελετουργικής ή συμβολικής σημασίας, ενδεχομένως παραπέμποντας σε πνευματικές πεποιθήσεις ή πολιτιστικές παραδόσεις.

Η Αφροδίτη του Κοουόμπζεκ, προστίθεται στη συλλογή προϊστορικών ειδωλίων που αναπαριστούν την Αφροδίτη σ’ ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ οι αρχαιολόγοι την ερμηνεύουν ως ένα σύμβολο γονιμότητας, φυλακτών για προστασία ή αναπαραστάσεις μιας μητέρας – θεάς.

Ωστόσο, η ανακάλυψη αυτή, είναι ιδιαίτερα σημαντική στην κατανόηση της ζωής στην Νεολιθική Εποχή στη Βαλτική Θάλασσα, όπου, η αλιεία αλληλεπιδρούσε με τη γεωργία και το εμπόριο με μοναδικούς τρόπους.

πηγή: Muzeum Oręża Polskiego w Kołobrzegu


Παράδοση αρχαιότερη από το εύρημα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το αγαλματίδιο της Αφροδίτης, είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο εύρημα της Πολωνίας, ενώ δεν έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα παρόμοια τεχνουργήματα.

Αυτή η μοναδικότητα, κάνει την Αφροδίτη του Κοουόμπζεκ μια σημαντική προσθήκη στην αρχαιολογική κληρονομιά της Πολωνίας.

Μπορεί η Αφροδίτη του Κοουόμπζεκ να είναι σχεδόν 6.000 ετών, ωστόσο συνδέεται με μια ακόμη πιο αρχαία παράδοση των ειδωλίων της Αφροδίτης τα οποία έχουν ανακαλυφθεί σ’ ολόκληρη την Ευρώπη.

Ένα από τα αρχαιότερα, η Αφροδίτη του Χόλε Φελς, που ανακαλύφθηκε στη νότια Γερμανία το 2008, εκτιμάται ότι είναι περίπου 40.000 ετών. Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα γνωστά ειδώλια ανθρώπινης φιγούρας και αποτελεί σημαντικό εύρημα για την προϊστορική τέχνη και την ανθρώπινη εξέλιξη. Σήμερα, το αγαλματίδιο αυτό βρίσκεται στο Προϊστορικό Μουσείο του Μπλάουμπόιρεν μαζί με άλλα, σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα.

Ένα ακόμη διάσημο παράδειγμα, είναι η Αφροδίτη του Βίλλεντορφ, που ανακαλύφθηκε στην Κάτω Αυστρία το 1908. Χρονολογείται περίπου πριν από 30.000 χρόνια και εκτίθεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης.

Αυτά τα αντικείμενα, μαζί με παρόμοια ευρήματα, αντιπροσωπεύουν μια μακροχρόνια πολιτιστική πρακτική δημιουργίας συμβολικών γυναικείων μορφών κατά την προϊστορία στην Ευρώπη.

Η Αφροδίτη του Κοουόμπζεκ. Φωτογραφία: Public Domain


Ένα τελετουργικό αντικείμενο με συμβολική αξία

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, το ειδώλιο μπορεί να είχε σημαντικό ρόλο σε τελετουργικά, ή να ήταν προσωπικό φυλακτό, αντανακλώντας την πνευματική και κοινωνική περιπλοκότητα των πρώτων παραθαλάσσιων κοινοτήτων.

Αυτό κλονίζει προγενέστερες εικασίες, σύμφωνα με τις οποίες, η συμβολική τέχνη, περιοριζόταν σε πιο αστικοποιημένες ή  πλούσιες αγροτικές  περιοχές, υπογραμμίζοντας τον πλούτο της προϊστορικής Ευρώπης.

Εν αναμονή περισσότερων ανακαλύψεων

Οι αδιάλειπτες μελέτες – μεταξύ των οποίων ανάλυση με μικροσκόπιο και τρισδιάστατη απεικόνιση, στοχεύει στην αποκάλυψη περισσότερων στοιχείων σχετικά με τη χρήση και το πολιτιστικό πλαίσιο του ειδωλίου.

Οι μελλοντικές ανασκαφές στο Κοουόμπζεκ, μπορεί να αναδείξουν ακόμη περισσότερα τεχνουργήματα που θα εμβαθύνουν τις γνώσεις μας σχετικά με τις κοινωνίες της Νεολιθικής Εποχής, καθώς και τις παραδόσεις αλλά και τις αλληλεπιδράσεις τους σ’ ολόκληρη τη Βαλτική Θάλασσα.

Το Πολεμικό Μουσείο στο Κοουόμπζεκ ανανεώνει την μόνιμη συλλογή του στην ιστορία της πόλης, με σκοπό την ένταξη και της προϊστορίας.  Στην ανανεωμένη αυτή έκθεση, η Αφροδίτη του Κοουόμπζεκ θα ξεχωρίζει ως ένα από τα αρχαιότερα εκθέματα, τονίζοντας τη βαθιά ιστορία της περιοχής.

 

Η Αφροδίτη του Κοουόμπζεκ, εκτός από αρχαίο τεχνούργημα, αποτελεί έναν ζωτικό κρίκο με το μακρινό μας παρελθόν που ρίχνει φως την ανθρώπινη δημιουργικότητα, την πνευματικότητα και την αέναη σημασία του συμβολισμού στην ανθρώπινη προϊστορία.

Από το enikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου