Σάββατο 14 Ιουνίου 2025

Ανακαλύφθηκαν τα τείχη και η πύλη μίας αρχαίας πόλης 3.000 ετών – Το ζυθοποιείο και τα χρωματιστά αετώματα

 Οι ανασκαφές στο σημείο της ανακάλυψης (Φωτογραφία: Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου).

Οι εργασίες συντήρησης σε παρεκκλήσια ενός αρχαίου ναού, έφεραν στο φως την πύλη και τα τείχη μιας πόλης 3000 ετών , η οποία είχε ζυθοποιείο, ενώ τα κτίριά της ήταν διακοσμημένα με εντυπωσιακά, χρωματιστά αετώματα.

Κατά τη διάρκεια επιθεώρησης στο κυβερνείο του Λούξορ, στην Αίγυπτο, ο Γενικός Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, ο Mohamed Ismail Khaled, παρουσίασε τις εργασίες που

πραγματοποιήθηκαν για την αποκατάσταση και αναστήλωση στα Νότια Παρεκκλήσια του Ναούν του Akhmenu, ο οποίος βρίσκεται στο σύμπλεγμα του Καρνάκ.

Το έργο υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Γαλλο-αιγυπτιακό Κέντρο Μελέτης των Ναών του Καρνάκ (CFEETK), κάτι που επέτρεψε το άνοιγμα ενός νέου αρχαιολογικού χώρου στο κοινό.  Στο πλαίσιο των εργασιών αποκατάστασης στα Νότια Παρεκκλήσια, έγινε καθαρισμός και δομική στερέωση, καθώς και καταγραφή των αετωμάτων σε τοίχους κτιρίων και των διακοσμήσεων.

Φωτογραφία του χώρου των ανακαλύψεων (Πηγή: Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου).


Ο Mohamed Abdel Badie, επικεφαλής του τομέα των Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, εξήγησε πως ανακαλύφθηκαν πολλές επιγραφές, ανάμεσα στις οποίες και τελετουργικά των Φαραώ προς τιμή του θεού Άμμων, κύρια θεότητα των Θηβών της αρχαίας Αιγύπτου, αλλά και στον ελλαδικό χώρο.

Ακόμη, στον κύριο διάδρομο του ναού, βρέθηκαν σκηνές του Heb Sed, ένα από τα σημαντικότερα τελετουργικά της αρχαίας Αιγύπτου, συμβολικό της ανανέωσης της βασιλικής εξουσίας και δύναμης του φαραώ Θόθμη ( Τούθμωσις ο Γ’)  που το πραγματοποιούσαν μετά από 30 χρόνια βασιλείας. Βρέθηκε επίσης μια επιγραφή στα θεμέλια που χαρακτήριζε τον ναό ως ιερό εκατομμυρίων χρόνων, αφιερωμένο στoν Άμμων Ρα και τις θεότητες του Καρνάκ.

Ο Abdel Ghaffar Wagdy, γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων του Λούξορ και Αιγύπτιος εκπρόσωπος του CFEETK,επεσήμανε ότι οι αναβαθμίσεις στον χώρο περιλάμβαναν την εγκατάσταση ενημερωτικής σήμανσης για τους επισκέπτες και την προσαρμογή της πρόσβασης για άτομα με μειωμένη κινητικότητα.

Το ιερό του Akhmenu, το οποίο χτίστηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Θόθμη  (1479–1425 π.Χ.), είναι ένα από τα πιο σημαντικά ιερά, αφιερωμένο στη λατρεία του Άμμων Ρα, στο Νέο Βασίλειο.

Τα Νότια Παρεκκλήσια, βρίσκονται στα αριστερά της κύριας εισόδου και απαρτίζονται από επτά παρεκκλήσια και δύο κιονοστήρικτες αίθουσες που συνδέονται με έναν εσωτερικό διάδρομο.  Η άριστη κατάσταση στην οποία βρίσκονται, με τα πολύχρωμα αετώματά τους να είναι ακόμη εμφανή, τα ανάγει ανάμεσα στα καλύτερα διατηρημένα μνημεία στον μεγαλύτερο αρχαίο χώρο λατρείας στην Αίγυπτο, στο Καρνάκ.


Ανακαλύψεις σε νεκροπόλεις

Ακόμη, ο Δρ. Khaled επιθεώρησε τις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν από τις αιγυπτιακές αρχαιολογικές αποστολές στη νεκρόπολη του Μέσου Βασιλείου Αλ-Ασασίφ και τον νεκρικό – λατρευτικό χώρο Νάγκα Άμπου Άσμπα. Στο Αλ – Ασασίφ, ανακαλύφθηκε ένα σύνολο από μικρά ξύλινα φέρετρα για παιδιά, τα περισσότερα από τα οποία ωστόσο, είναι φθαρμένα και χωρίς επιγραφές.

Ταφικά ευρήματα

O Mohamed Abdel Badie περιγράφει με λεπτομέρειες το πλήθος από όστρακα (θραύσματα λίθου ή κεραμικών που χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα, κυρίως ως επιφάνειες γραφής, με επιγραφές),  δύο φθαρμένες κωνικές σφραγίδες με την επιγραφή “Επόπτης του Οίκου του Χονσού”, μία σειρά από  μπλε ουσαμπτί  (αρχαία αιγυπτιακά ταφικά ειδώλια, που ονομάζονται επίσης σεμπτί ή σαουάμπτι) κατασκευασμένα από φαγιάνς, όπως και για έναν θάλαμο με κίονα, χωρίς επιγραφές.

Ένας από τους πλίνθους των τειχών που ανακαλύφθηκαν (Φωτογραφία: Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου).


Εμπειρογνώμονας στην οστεολογία και τα φέρετρα, θα αναλύσει τα σκελετικά ευρήματα, προκειμένου να καθορίσει την ηλικία, το φύλο και τις αιτίες θανάτου των παιδιών.

Στη Νάγκα Άμπου Άσμπα, οι ανασκαφές έφεραν στο φως έναν κολοσσιαίο πλινθόκτιστο τοίχο, της περιόδου των Μεγχεπερρή, των φαραώ της 21ης Δυναστείας (11ος αιώνας π.Χ.), όπου κάθε πλίνθος έχει τη σφραγίδα του βασιλιά και της γυναίκας του.

Βιομηχανικός κόμβος

 

Ανακαλύφθηκε ακόμη, μια γιγάντια πύλη από ψαμμίτη, μαζί με πολλά εργαστήρια μεταλλουργίας, παραγωγής χάλκινων αγαλμάτων, πολλά ομοιώματα του Όσιρι, φυλαχτά και νομίσματα, αλλά και ένα μεγάλο ζυθοποιείο, γεγονός που μαρτυρά πως, η περιοχή, σε διάφορες χρονικές περιόδους,  ήταν βιομηχανικό κέντρο.

Από το enikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου