Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024

Γιατί δεν πρέπει να διαγράφετε τα ανεπιθύμητα email (spam) - Πού μπορεί να χρησιμέψουν

 Τα ανεπιθύμητα email και το ηλεκτρονικό spam είναι ένα ενοχλητικό καθημερινό φαινόμενο που όλοι γνωρίζουν. Τα μηνύματα αυτά «κατακλύουν» τα εισερχόμενα και συχνά απαιτούν διαγραφή ή φιλτράρισμα. Όποιος είναι απρόσεκτος διατρέχει τον κίνδυνο να πέσει θύματα απατεώνων.

Όπως αναφέρει το Bitkom, περίπου το 70% όλων των χρηστών του Διαδικτύου επηρεάζονται από το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, με μέση απώλεια χρημάτων τουλάχιστον 262 ευρώ (από το 2023). Τα ανεπιθύμητα email και το phishing είναι επίσης

μεταξύ τέτοιων κυβερνοεπιθέσεων.

Όμως, δεν πρέπει πάντα να διαγράφετε τα ανεπιθύμητα αυτά email, καθώς μπορεί να βοηθήσουν.


Γιατί δεν πρέπει να διαγράφετε τα ανεπιθύμητα email

Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, το spam μπορεί να είναι χρήσιμο. Όλες οι μεγάλες εταιρείες email βασίζονται όλο και περισσότερο στα πολύπλοκα φίλτρα τους, καθώς προσπαθούν να διακρίνουν τα επιθυμητά από τα ανεπιθύμητα. Μια σημαντική προϋπόθεση για να μπορέσει να γίνει αυτό είναι ότι το λογισμικό πρέπει να μπορεί να εξασκηθεί. Γι' αυτό ακριβώς τα ανεπιθύμητα email είναι πραγματικά χρήσιμα.

Επομένως, αντί απλώς να διαγράφετε τα ανεπιθύμητα μηνύματα, είναι προτιμότερο να τα επισημάνετε και, στη συνέχεια, να τα μετακινήσετε στον φάκελο ανεπιθύμητων μηνυμάτων, εάν το πρόγραμμα email δεν το κάνει από μόνο του. Τόσο στον προσωπικό τομέα όσο και στον επαγγελματικό, αυτό υπόσχεται μακροπρόθεσμα ότι θα υπάρχουν λιγότερα email τέτοιου είδους. Οι αποστολείς τέτοιων μηνυμάτων μπαίνουν επίσης πιο γρήγορα σε μαύρες λίστες και μπορούν να αποκλειστούν.

Σημαντικό να τονιστεί ότι, τα ανεπιθύμητα email συνήθως διαγράφονται αυτόματα από τους αντίστοιχους φακέλους μετά από 30 ημέρες.

Θα πρέπει επίσης να δώσετε προσοχή σε αυτό: Πολλοί πάροχοι και πελάτες email προσφέρουν έναν εύκολο τρόπο διαγραφής μηνυμάτων με ένα γρήγορο κλικ. Η λειτουργία είναι χρήσιμη εάν δεν θέλετε να τα διαγράψετε όλα χειροκίνητα.

Ωστόσο, η λειτουργία αυτή μπορεί να είναι επικίνδυνη, τουλάχιστον όταν πρόκειται για κακοπροαίρετα μηνύματα. Αυτό συμβαίνει επειδή λέτε κατά λάθος στον αποστολέα ότι η διεύθυνση email σας υπάρχει και είναι ενεργή.

 

Οι απατεώνες των ανεπιθύμητων μηνυμάτων στέλνουν εκατομμύρια email κάθε μέρα, μερικές φορές σε διευθύνσεις που δημιουργούνται τυχαία. Συχνά δεν γνωρίζουν καν εάν οι λογαριασμοί στους οποίους στέλνουν υπάρχουν πράγματι ή εάν τα μηνύματα διαβάζονται - έως ότου οι χρήστες διαγράψουν αυτό το email.

Από το newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου