Θοδωρής Διάκος
Συντάκτης - Δημοσιογράφος
Τα περισσότερα τρόφιμα που θα αγοράσουμε φρέσκα ή ωμά χρειάζονται πλύσιμο.
Ειδικά μέσα στην καραντίνα, αυτό είχε πάει σε άλλο επίπεδο, αλλά τώρα θα μιλήσουμε πιο ψύχραιμα. Επειδή το ξέπλυμα των τροφών μπορεί άλλοτε να είναι σημαντικό, και άλλοτε όχι. Ας δούμε για ποιες τροφές ισχύει αυτό.
Πουλερικά
Το ωμό κοτόπουλο έχει πολύ…ιδιαίτερη υφή, αυτό είναι κατανοητό. Αλλά δεν είναι καλή ιδέα να το
πλύνετε στον νεροχύτη. Είναι ασφαλέστερο να αφήσετε τα βακτήρια να σκοτωθούν όσο το μαγειρεύετε. Μια πρόσφατη μελέτη εξέτασε άτομα που έπλυναν ωμά πουλερικά για ένα γεύμα. Το 60% είχε βακτήρια στον νεροχύτη του στη συνέχεια και το 26% είχε μεταφέρει βακτήρια στο μαρούλι της σαλάτας του.Προπλυμένες σαλάτες
Αν η σακούλα του προϊόντος λέει ότι τα λαχανικά έχουν προπλυθεί, δεν χρειάζεται να τα ξαναπλύνετε. Πολλές προπαρασκευασμένες σαλάτες περνούν από ένα σύστημα τριπλού πλυσίματος για την αφαίρεση των φυσικών υπολειμμάτων.
Αυγά
Ακριβώς πριν μια κότα γεννήσει ένα αυγό, μια λεπτή επικάλυψη καλύπτει το κέλυφος. Αυτό απομακρύνει τα βακτήρια και δεν τους επιτρέπει να εισέλθουν από τους μικροσκοπικούς πόρους του. Οι έμποροι αυγών τα καθαρίζουν με τρόπο που διατηρεί αυτό το στρώμα ανέπαφο. Το πλύσιμο των αυγών στο σπίτι, συνεπώς, δεν απομακρύνει τα μικρόβια αλλά τους επιτρέπει να εισέλθουν πιο εύκολα. Διατηρείτε πάντα τα αυγά σας στο ψυγείο και μαγειρέψτε τα καλά.
Κόκκινο κρέας
Δεν μπορείτε να ξεπλύνετε όλα τα βακτήρια από το κόκκινο κρέας. Κάποια βρίσκονται πολύ βαθιά μέσα στις ίνες του. Οτιδήποτε ξεκολλήσει θα μολύνει τον νεροχύτη σας και οτιδήποτε βρίσκεται μέσα και γύρω από αυτόν. Ο ασφαλέστερος τρόπος για να σκοτώσετε όλα τα βακτήρια στο κόκκινο κρέας είναι να το μαγειρέψετε σωστά.
Μανιτάρια
Μην πλένετε τα μανιτάρια που αγοράσατε από έμπορο. Αντίθετα, καθαρίστε τα με ένα υγρό πανί. Αν μαζέψατε μανιτάρια στη φύση, μουλιάστε τα σε αλατισμένο χλιαρό νερό για 30 λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλύνετε με καθαρό νερό μέχρι να φύγει όλη η βρωμιά.
Ψάρια
Τα ψάρια ανήκουν στην ίδια κατηγορία με τα πουλερικά και το κόκκινο κρέας: Αν τα πλύνετε, θα εξαπλώσετε βακτήρια στην κουζίνα σας. Μαγειρέψτε τα και θα είστε εντάξει. Οι μόνες εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα είναι τα μύδια, τα στρείδια και τα χτένια που παίρνετε φρέσκα. Μπορεί να χρειαστούν ξέβγαλμα για να απαλλαγούν από την άμμο και τη βρωμιά.
Αβοκάντο
Ακόμα και αν δεν τρώτε τη φλούδα του αβοκάντο, είναι καλή ιδέα να το ξεπλένετε, ώστε να μην μεταφέρετε βακτήρια και βρωμιά από εκεί μέσα στη σάρκα όσο το κόβετε.
Πεπόνι και καρπούζι
Αναπτύσσονται στο έδαφος, οπότε τα παράσιτα και οι μικροοργανισμοί από τη βρωμιά και τα λιπάσματα είναι παντού πάνω τους. Ειδικά το πεπόνι με την υφή της φλούδας του μπορεί να παγιδέψει πολύ εύκολα βακτήρια. Πλύνετέ τα προσεκτικά αμέσως πριν τα κόψετε, ώστε να μην μετακινήσετε βακτήρια από τη φλούδα στη σάρκα.
Δημητριακά
Δεν υπάρχει λόγος να ξεπλύνετε τα δημητριακά ολικής άλεσης, αλλά θα μπορούσατε να ξεπλύνετε την κινόα επειδή έχει την τάση να μαζεύει περισσότερη σκόνη.
Φασόλια
Τόσο τα ξηρά όσο και τα φασόλια σε κονσέρβα είναι ασφαλή χωρίς να τα πλύνετε. Αλλά δεν θα γίνει κάτι αν ξεπλύνετε τα ξηρά φασόλια για να απομακρύνετε πιθανή σκόνη που έχει μείνει. Αν ξεπλύνετε όμως τα φασόλια σε κονσέρβα, μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα αλατιού σχεδόν στο μισό.
Από το iatronet
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου