Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024

Έρευνα αποκαλύπτει: Οι κατσίκες καταλαβαίνουν τις συναισθηματικές μεταπτώσεις στη φωνή των ανθρώπων

 Οι κατσίκες είναι υπέροχα ζώα που μπορούν να δεθούν με τους ανθρώπους, και να εκπαιδευτούν καθότι είναι πολύ έξυπνες.

ύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, μάλιστα, έχουν και ιδιαίτερη ενσυναίσθηση. Ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι κατσίκες έχουν την ικανότητα να ξεχωρίσουν τα ανθρώπινα συναισθήματα, συγκεκριμένα τη χαρά και τον θυμό, απλώς ακούγοντας τη φωνή ενός ανθρώπου, σύμφωνα με το topetmou.gr

Τι έδειξε η έρευνα

Οι ερευνητές έγραψαν: “Η ικανότητα να “διαβάσουν” τη

συναισθηματική κατάσταση κάποιου άλλου ζώου μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στους λήπτες να προσμένουν τα συμπεριφορικά του κίνητρα, κάτι σημαντικό για την καθοδήγηση αλληλεπιδράσεων με αυτό το άτομο. Για τα είδη που ζουν κοντά στους ανθρώπους, τα συναισθηματικά σήματα που εκφράζουμε μπορούν να είναι εξίσου μεστά πληροφοριών με αυτά των ατόμων που ανήκουν στο ίδιο είδος. Οι κατσίκες, οι Capra hircus, μπορούν να ξεχωρίσουν τις διαφορές στη συναισθηματική δραστικότητα που υπάρχει στα καλέσματα άλλων κατσικών, και διερευνήσαμε αν αυτή η ικανότητα επεκτείνεται και στην ανθρώπινη ομιλία”.

Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν αξιοθαύμαστα: φαίνεται ότι οι κατσίκες έχουν αναπτύξει μια ιδιαίτερη ευαισθησία ως προς τις φωνές μας λόγω της μακροχρόνιας συμβίωσής τους με τους ανθρώπους. Αυτή η ικανότητα δεν αναδεικνύει μόνο την υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη τους, αλλά και την προσαρμοστικότητά τους στην ανθρώπινη παρουσία.

Σύμφωνα με τον καθηγητή συμπεριφοράς και ευζωίας των ζώων του Πανεπιστημίου της πόλης του Χονγκ Κονγκ, Alan McElligott: “Αυτή η έρευνα προσφέρει τις πρώτες αποδείξεις για το ότι οι κατσίκες μπορούν να ξεχωρίσουν τα σήματα που εκφράζονται με την ανθρώπινη φωνή, και πιο συγκεκριμένα τη συναισθηματική δραστικότητα. Αυτά τα ευρήματα συμβάλλουν στην περιορισμένη βιβλιογραφία που είναι διαθέσιμη και αποδεικνύει ότι τα ζώα παραγωγής, όπως και τα ζώα συντροφιάς, είναι ευαίσθητα στα ανθρώπινα συναισθηματικά σήματα”.


Μεθοδολογία και αποτελέσματα της έρευνας

Για τους σκοπούς της έρευνας, οι κατσίκες εκτέθηκαν σε μια σειρά ηχογραφήσεων ανθρώπινων φωνών που εξέφραζαν είτε ένα θετικό (χαρούμενο) είτε ένα αρνητικό (θυμωμένο) συναισθηματικό σήμα. Οι κατσίκες έτειναν να περνούν περισσότερο χρόνο κοιτώντας προς την πηγή του ήχου μετά από μια αλλαγή στη χροιά της ανθρώπινης φωνής. Αυτή η συμπεριφορά ήταν πιο έντονη όταν η ηχογράφηση άλλαζε μεταξύ χαρούμενης και θυμωμένης φωνής, ή το αντίστροφο.

 

Η Δρ. Marianne Mason του Πανεπιστημίου του Roehampton δήλωσε: “Προβλέψαμε ότι αν οι κατσίκες μπορούσαν να ξεχωρίσουν συναισθηματικό περιεχόμενο από τη φωνή των ανθρώπων, θα τους τραβούσε την προσοχή και θα κοιτούσαν γρηγορότερα και για περισσότερη ώρα προς την πηγή του ήχου, ακολουθώντας την πρώτη αλλαγή στη δραστικότητα”.

Το 75% των κατσικών που κοιτούσαν το ηχείο μετά από μια αλλαγή στη δραστικότητα της φωνής, συνέχιζαν να κοιτούν για περισσότερη ώρα. Παρόλα αυτά, τα ευρήματα της έρευνας δεν ήταν ομοιόμορφα για όλες τις κατσίκες. Κάποιες δεν ανταποκρίθηκαν στα ηχητικά ερεθίσματα, πιθανόν λόγω διαφοροποιήσεων στις γνωστικές τους ικανότητες, ή λόγω εξωτερικών παραγόντων.

Επιπλέον, δεν παρατηρήθηκαν ιδιαίτερες ψυχολογικές αλλαγές στο άκουσμα της ανθρώπινης φωνής, όπως είναι ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός.


Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα της έρευνας

Η έρευνα αυτή έχει σημαντικές προεκτάσεις για την κατανόηση της συμπεριφοράς, της ευζωίας, και των συναισθηματικών εμπειριών των ζώων. Από τη στιγμή που οι κατσίκες και τα υπόλοιπα ζώα παραγωγής ακούν καθημερινά την ανθρώπινη φωνή, είναι εξαιρετικά σημαντικό να καταλάβουμε πώς αντιλαμβάνονται τους διαφορετικούς συναισθηματικούς τόνους της. Οι αρνητικές φωνές μπορεί να προκαλέσουν φόβο, ενώ οι θετικές μπορούν να βοηθήσουν το ζώο να ηρεμήσει και να αναπτύξει θετικές σχέσεις με τους ανθρώπους.

Δείτε επίσης: Η ιστορία του «Σκαραβαίου»

Σύμφωνα με τον Καθηγητή McElligott, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για την κατανόηση της σημασίας της ανθρώπινης φωνής για τη συναισθηματική ζωή και την ευημερία των εξημερωμένων ειδών.

Από το pentapostagma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου