Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2023

Τι περιμένω από τον καινούριο χρόνο.

Γράφει ο Χρήστος Μπουσιούτας *  

Κάπου διάβασα ότι το 2024 θα έρθει το τέλος του κόσμου σύμφωνα με το Ρολόι της Αποκάλυψης (Doomsday Clock), όπως δημοσιεύεται στην βρετανική «Mirror».

Συγκεκριμένα τονίζεται ότι «το 2024 ύστερα από μια χρονιά που σημαδεύτηκε από πολέμους, πολιτικό χάος και φυσικές καταστροφές, η κατάσταση θα είναι τόσο δραματική που θα οδηγήσει στον αφανισμό του ανθρώπινου είδους και

του ζωικού βασιλείου.»

Εγώ αντιθέτως  δεν φοβάμαι ότι το 2024 θα καταστραφεί ο κόσμος ούτε πρόκειται φυσικά να αφανιστεί.

Εκείνο που φοβάμαι είναι ότι δεν θα αλλάξει τίποτα από όλα αυτά τα τρομακτικά που συμβαίνουν τόσο μακριά αλλά και τόσο δίπλα μας.

Πάλι το 2024 θα πεθαίνουν παιδιά από την πείνα στις φτωχογειτονιές αυτού του κόσμου.

Δυστυχώς κάθε τρία δευτερόλεπτα ένα παιδί πεθαίνει εξαιτίας της έλλειψης τροφής σε κάποια γωνία του πλανήτη και περίπου 10.000 παιδιά την ημέρα

Μόνο στο Σουδάν σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ: «Πάνω από 100.000 παιδιά κινδυνεύουν να πεθάνουν από πείνα και 3.000.000 παιδιά ηλικίας μικρότερης των 5 ετών υφίστανται πολύ σοβαρό υποσιτισμό»

Εκείνο που τροφοδοτεί την πείνα είναι η ακραία φτώχεια, η άνιση και ανόμοια κατανομή του πλούτου, η ανισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα, οι διεφθαρμένες κυβερνήσεις και η ανυπαρξία υποδομών διανομής τροφίμων.

Πάλι το 2024 θα πεθαίνουν παιδιά από πολέμους.

Μόνο στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας 27.126 παιδιά έχουν χάσει την ζωή τους. Στον εμφύλιο πόλεμο στην Υεμένη 3.774 και στην Λωρίδα της Γάζας σε διάστημα 26 ημερών από 5 Οκτωβρίου που ξεκίνησε η εισβολή μέχρι 1 Νοέμβρη τα νεκρά παιδιά ανέρχονται σε 3.648

Και δεν χρειάζεται να αναφέρουμε τα ψυχικά τραύματα που δημιουργούνται στις παιδικές ψυχές από τις φρικαλεότητες ενός πολέμου που δύσκολα επουλώνονται.

Πάλι θα πεθαίνουν παιδιά λόγω του εμπάργκο που έχει επιβληθεί στις χώρες τους.

Αυτές οι εκδικητικές κυρώσεις εμποδίζουν την πρόσβαση του λαού αυτών των χωρών σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης που χρειάζεται ο λαός για να επιζήσει.


Πάλι θα υπάρχουν παιδιά που δεν θα έχουν πρόσβαση στην γνώση και στην μάθηση.

Σύμφωνα με την UNESCO περισσότερα από 115 εκατομμύρια παιδιά, κυρίως στις φτωχές χώρες της Ασίας και της Υποσαχάρειας Αφρικής είναι αναλφάβητα αλλά και εκείνα που καταφέρνουν να πάνε στο σχολείο οι συνθήκες είναι τόσο κάκιστες και η πρόσβαση σε καινούργιες τεχνολογίες και ίντερνετ τόσο ανύπαρκτη που καθιστούν την μάθησή τους προβληματική.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Το ένα τρίτο των παιδιών στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό δεν πηγαίνει στο σχολείο λόγω των συρράξεων, της φτώχειας και της κακής διακυβέρνησης, αναφέρει σχετική μελέτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών

Πάλι θα υπάρχουν παιδιά που θα ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης σε τούτο τον πλανήτη.

Τα στοιχεία είναι απογοητευτικά.

Έκθεση-σοκ της UNICEF για την παιδική θνησιμότητα: Το 2021, περίπου 5 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών έχασαν τη ζωή τους σε όλον τον κόσμο.

Η Βίντσι Γκανές, διευθύντρια ανάλυσης δεδομένων της UNICEF τονίζει ότι το τραγικό είναι ότι πολλοί από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με καλύτερη υγειονομική περίθαλψη για τη μητέρα, τα νεογνά, τα παιδιά και τους εφήβους.

Πάνω από 100 εκατομμύρια παιδιά ζουν στους δρόμους, πάνω από 1 εκατομμύριο πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και περίπου 700 εκατομμύρια ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα.

 

Πάλι θα υπάρχουν παιδιά που εργάζονται.

Η αμερικανική εταιρεία ανάλυσης Maplecroft έδωσε στην δημοσιότητα λίστα με τις χειρότερες χώρες του κόσμου όσο αφορά στην παιδική εργασία και σε αυτήν υπάρχουν 197 κράτη.

Οι αριθμοί της ντροπής.

Παγκοσμίως 160 εκατομμύρια παιδιά αναγκάζονται για οικονομικούς λόγους να εργάζονται.

79 εκατομμύρια παιδιά εργάζονται κάτω από ανθυγιεινές και εξευτελιστικές συνθήκες.

Σχεδόν το ήμισυ όλων των παιδιών που εργάζονται είναι μεταξύ 5 και 11 ετών.

Περίπου 4,3 εκατομμύρια παιδιά ωθούνται σε καταναγκαστική εργασία.

Μόνο στη Λατινική Αμερική υπάρχουν 48 εκατομμύρια παιδιά που εργάζονται.

Δείτε επίσης: Τα πρωτοχρονιάτικα «Μπαμπαλιούρια»

Στην Ινδία η UNICEF εκτιμά ότι εργάζονται περίπου 28 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 14 ετών πολλά από αυτά ασχολούνται στην παραγωγή χαλιών και αναγκάζονται να δουλεύουν μέχρι και 18 ώρες την ημέρα στους αργαλειούς.

Κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο 22 χιλιάδες παιδιά πεθαίνουν από αιτίες που σχετίζονται με την εργασία.

Συμπερασματικά. Τούτος ο κόσμος δεν φοβάμαι ότι θα αφανιστεί. Ελπίζω όμως κάποτε να φτιαχτεί από την αρχή.

Από το ksipnistere

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου