Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023

Οι διαφορές επιτραπέζιου και φυσικού μεταλλικού νερού που δεν ξέραμε

Το εμφιαλωμένο νερό στην Ελλάδα βρίσκεται... παντού

Όμως διαφέρει σε σχέση με την επεξεργασία που έχει υποστεί, με τα μπουκάλια να μην αναγράφουν στην πλειοψηφία τους τις λεπτομέρειες. 

Επιτραπέζιο νερό, φυσικό μεταλλικό νερό και νερό πηγής πωλούνται στην αγορά, με τις διαφορετικές τους ονομασίες να ορίζουν τόσο το σημείο όπου αναβλύζει η πρώτη ύλη όσο και την επεξεργασία που έχει υποστεί για να εμφιαλωθεί και να πωληθεί στο μπουκάλι. 

Επιτραπέζιο νερό, φυσικό μεταλλικό, πηγής: Οι διαφορές

Επιτραπέζιο νερό 

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το επιτραπέζιο νερό, επιτρέπεται να είναι οποιασδήποτε προέλευσης, από γεωτρήσεις, λίμνες, ποτάμια, ακόμη και αφαλατωμένο νερό θάλασσας.

Περνάει από οποιαδήποτε διαδικασία απολύμανσης ή κατεργασίας κριθεί απαραίτητη για την ασφάλεια του καταναλωτή (κοινοτική οδηγία 98/83). Μία πρακτική που ακολουθείται για τα επιτραπέζια νερά είναι η απολύμανση με όζον. 

Φυσικό μεταλλικό νερό 

Το φυσικό μεταλλικό νερό πηγάζει από πηγές που περιέχουν μέταλλα, όπως άλατα και ενώσεις θείου. Στον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το εμφιαλωμένο νερό μπορεί να ονομάζεται μεταλλικό νερό όταν εμφιαλώνεται στην πηγή και δεν έχει υποστεί την παραμικρή επεξεργασία. Αναλόγως της περιοχής, καθορίζεται και η ακτίνα της απόστασης στην οποία επιτρέπεται να υπάρχει δραστηριότητα, για προστασία από τα μικρόβια. 

 

Το μόνο που επιτρέπεται είναι η απομάκρυνση του σιδήρου, του μαγγανίου, του θείου και του αρσενικού μέσω της απόχυσης, της διήθησης ή της επεξεργασίας με αέρα εμπλουτισμένο με όζον, εφόσον η επεξεργασία αυτή δεν μεταβάλλει τη σύνθεση του νερού όσον αφορά τα ουσιώδη συστατικά που του προσδίδουν τις ιδιότητές του.

Δεν επιτρέπονται προσθήκες εκτός από το διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο μπορεί να προστεθεί, να αφαιρεθεί ή να εισαχθεί εκ νέου με αποκλειστικά φυσικές μεθόδους. Δεν επιτρέπεται η απολύμανση, ούτε η προσθήκη βακτηριοστατικών παραγόντων.

Σε περίπτωση προσθήκης διοξειδίου του άνθρακα το νερό χαρακτηρίζεται «φυσικά ανθρακούχο», «με προσθήκη διοξειδίου του άνθρακα» ή «ενισχυμένο με αέριο της πηγής». 

Δείτε επίσης: ΜΙΑ ΠΑΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Νερό πηγής 

Έχει απαραίτητα υπόγεια προέλευση, εμφιαλώνεται στην πηγή του και δεν υπόκειται σε καμία διαδικασία απολύμανσης. Διαφέρει από το φυσικό μεταλλικό νερό ως προς το ότι οι φυσικοχημικές παράμετροί του (η σύστασή του) δεν ακολουθούν αυτές του φυσικού μεταλλικού νερού, αλλά του επιτραπέζιου, δηλαδή του κοινού πόσιμου νερού. 


Από το pentapostagma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου