Το ωμό ψάρι τρώγεται σε όλο τον κόσμο. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στα πιάτα σούσι, αν και μπορεί να βρεθεί και σε τροφές όπως το ταρτάρ και το σεβίτσε.
Και ενώ πολλοί άνθρωποι ανά τον κόσμο προτιμούν τη γεύση και την υφή ορισμένων ειδών ψαριών όταν είναι ωμά αντί να είναι μαγειρεμένα, πόσο ασφαλής ή υγιεινή είναι η κατανάλωση τους;
Ωμό ψάρι: Πόσο ασφαλής είναι η κατανάλωσή του
Υπάρχουν μερικά
οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση του ωμού ψαριού, αναφέρει το Healthline, καθώς δεν εκτίθεται σε ρύπους που μπορεί να προέλθουν από το τηγάνισμα ή το ψήσιμο. Αυτές οι προσμείξεις, που ονομάζονται ετεροκυκλικές αμίνες, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, ενώ το μαγειρεμένο ψάρι έχει, επίσης, μικρότερη ποσότητα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία παρέχουν ποικίλα οφέλη για την υγεία.Ωστόσο, το ωμό ψάρι έχει και κάποιους κινδύνους. Το μαγείρεμα οποιουδήποτε είδους κρέατος σκοτώνει βακτήρια και παράσιτα που μπορεί να υπάρχουν. Τα βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση που βρίσκονται σε ορισμένους τύπους ωμού ψαριού περιλαμβάνουν τα Listeria, Vibrio, Clostridium και Salmonella. Αν και αυτά τα βακτήρια δεν πρέπει να βρίσκονται σε φρέσκα ψάρια που είναι καλά προετοιμασμένα, υπάρχει πάντα κίνδυνος όταν καταναλώνετε ωμό ή κακοψημένο κρέας. Τα ωμά ψάρια έχουν, επίσης, μεγαλύτερη πιθανότητα να περιέχουν υδράργυρο από τα μαγειρεμένα ψάρια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση από υδράργυρο, η οποία μπορεί να προκαλέσει νευρολογική βλάβη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου