Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

Φυτικές ίνες άνοια: Οι φυτικές ίνες είναι σημαντικές για έναν υγιή εγκέφαλο

Πάντα ακούμε ότι πρέπει να τρώμε περισσότερες φυτικές ίνες. 

Είναι γνωστό ότι είναι ζωτικής σημασίας για ένα υγιές πεπτικό σύστημα και έχει επίσης καρδιαγγειακά οφέλη όπως μειωμένη χοληστερόλη. Τώρα, προκύπτουν στοιχεία ότι οι φυτικές ίνες είναι επίσης σημαντικές για έναν υγιή εγκέφαλο. Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε αυτό το μήνα στο περιοδικό Nutritional Neuroscience, ερευνητές στην Ιαπωνία έδειξαν ότι μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες σχετίζεται με

μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν έρευνες που αξιολόγησαν τη διατροφική τους πρόσληψη μεταξύ 1985 και 1999. Ήταν γενικά υγιείς και ηλικίας μεταξύ 40 και 64 ετών. Στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν από το 1999 έως το 2020 και σημειώθηκε εάν εμφάνισαν άνοια που απαιτούσε φροντίδα.


Λεπτομέρειες για την μελέτη

Οι ερευνητές χώρισαν τα δεδομένα, από συνολικά 3739 ενήλικες, σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με την ποσότητα φυτικών ινών στη διατροφή τους. Διαπίστωσαν ότι οι ομάδες που έτρωγαν υψηλότερα επίπεδα φυτικών ινών είχαν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια. Η ομάδα εξέτασε επίσης εάν υπήρχαν διαφορές για τους δύο κύριους τύπους ινών:

  • Οι διαλυτές ίνες, που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως η βρώμη και τα όσπρια, είναι σημαντικές για τα ευεργετικά βακτήρια που ζουν στο έντερο, καθώς και για άλλα οφέλη για την υγεία.
  • Οι αδιάλυτες ίνες, που βρίσκονται στα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα λαχανικά και ορισμένα άλλα τρόφιμα, είναι γνωστό ότι είναι σημαντικές για την υγεία του εντέρου.


Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σχέση μεταξύ της πρόσληψης φυτικών ινών και της άνοιας ήταν πιο έντονη για τις διαλυτές ίνες. 

“Οι μηχανισμοί είναι επί του παρόντος άγνωστοι, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν τις αλληλεπιδράσεις που λαμβάνουν χώρα μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου”, λέει ο καθηγητής Yamagishi. “Μια πιθανότητα είναι ότι οι διαλυτές φυτικές ίνες ρυθμίζουν τη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου. Αυτή η σύνθεση μπορεί να επηρεάσει τη νευροφλεγμονή, η οποία παίζει ρόλο στην εμφάνιση της άνοιας. Είναι επίσης πιθανό οι διαιτητικές ίνες να μειώνουν άλλους παράγοντες κινδύνου για άνοια, όπως το σωματικό βάρος, το αίμα πίεση, λιπίδια και επίπεδα γλυκόζης.” Σε πολλές χώρες σήμερα, όπως οι ΗΠΑ και η Αυστραλία, πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν λιγότερες φυτικές ίνες από αυτές που συνιστούν οι διατροφολόγοι. Ενθαρρύνοντας υγιεινές διατροφικές συνήθειες με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, μπορεί να είναι δυνατό να μειωθεί η συχνότητα εμφάνισης της άνοιας.

ΠΗΓΗ

Από το tromaktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου