Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021

Γουργουλιάνης: Πώς θα τελειώσει η πανδημία; Η πορεία προς το τέλος (video)

medlabnews.gr iatrikanea


Υπάρχουν, βέβαια, και οι ψύχραιμες φωνές- κι ευτυχώς για τη χώρα μας, δεν είναι λίγες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της κατηγορίας ο κύριος Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, Καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ο κ. Γουργουλιάνης αποτελεί εδώ και 18 μήνες που ο κοροναϊός μας έχει αρπάξει απότομα από τα μούτρα μια από τις πιο

ήρεμες φωνές, που αναλύει τα δεδομένα και λύνει πληθώρα αποριών του απλού κόσμου, ο οποίος, εξυπακούεται, δεν έχει την κατάρτιση να «χειριστεί» το ζήτημα του ιού- πολλώ δε μάλλον να εκφράσει άποψη.

Μιλώντας στο Sigmalive (Κυπριακό κανάλι), σχολίασε την άρση των μέτρων και εξήγησε ότι «τον Μάρτιο νομίζαμε ότι με ένα λοκντάουν θα εξαλείψουμε την πανδημία. Το πετύχαμε γιατί είχαμε πολύ μικρό κύμα, καθώς προχωρούσε ο καιρός, όμως και ήρθε το επόμενο κύμα του Μαρτίου και του Νοεμβρίου του 2020, η εντύπωση που έχουμε όλοι πλέον, με εξαίρεση την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, είναι ότι θα ζήσουμε με τον κοροναϊό. Επομένως εάν αρχίσουμε από αυτό το δεδομένο ότι τους επόμενους μήνες θα ζήσουμε με τον ιό, το αισιόδοξο σενάριο είναι μέχρι την Άνοιξη, θα πρέπει να πάρουμε μέτρα σταθμίζοντας τα οφέλη, οικονομικά ή ψυχικά. Μπήκαμε σε μια νέα φάση της πανδημίας με ένα πλεονέκτημα. Είμαστε εμβολιασμένοι, υπάρχουν και όσοι νόσησαν, άρα είμαστε προστατευμένοι».


Σε ερώτηση πότε αναμένεται ότι θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, ο ειδικός εξήγησε ότι «η τελευταία πανδημία πριν από 100 χρόνια έκανε τρία κύματα, τα οποία ήταν περίπου ίδια με αυτά που κάνει τώρα αυτή η πανδημία. Οι πανδημίες τελειώνουν σε τρία ή τέσσερα κύματα. Τώρα εάν πάμε σε πραγματικά δεδομένα, μελετώντας τα δεδομένα των τελευταίων 18 μηνών,  . 

Άρα είμαστε σε αυτό το ποσοστό και εάν θέλουμε να κάνουμε μια επισφαλή πρόβλεψη για το τι θα γίνει στο μέλλον, θα πρέπει να πούμε ότι τώρα διανύουμε ένα κύμα που αφορά το 20% των ανθρώπων που δεν έχουν εμβολιαστεί, είναι περίπου το μισό κύμα του Μαρτίου και θα έχουμε ίσως ένα κύμα την άνοιξη που θα αφορά τους λιγότερους, αυτούς που θα επιμένουν να είναι ανεμβολιάστοι, με πολλούς να έχουν νοσήσει και να έχουν αποκτήσει ανοσία. Κάπου εκεί την άνοιξη θα έχουμε φτάσει σε ένα ποσοστό ανθρώπων προστατευμένων που θα αγγίζει περίπου το 90% και μπορούμε να πούμε ότι κάπου εκεί τελειώνει η πανδημία.  


Τέλος αναφέρθηκε στα φάρμακα, λέγοντας ότι δοκιμάζονται πολλά φάρμακα για τον κοροναϊό, αλλά χρειάζονται αρκετές δοκιμές ακόμα.

                     
Από το medlabgr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου