Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023

Το ιαπωνικό κάστρο Ki και ο μύθος του δαίμονα που κατοικούσε εκεί


Ένα σπάνιο παράδειγμα αρχαίου ιαπωνικού κάστρου σε λόφο που πιστεύεται ότι ήταν το φρούριο ενός θρυλικού δαίμονα.
 
Στην ιαπωνική αρχαιολογία, το Kodai-sanjō, δηλαδή το "αρχαίο κάστρο του βουνού", δηλώνει έναν τύπο κάστρου σε λόφο που βρίσκεται στις νοτιότερες περιοχές της ηπειρωτικής Ιαπωνίας. Γενικά, αυτά τα κάστρα χρονολογούνται στον 7ο-8ο αιώνα και, πολλά από αυτά, έμεινα ημιτελή.
 
Η δυτική πύλη
 
Ωστόσο, δε συνέβαινε το ίδιο με το κάστρο Ki.
 
Μνημείο προς τιμή του δαίμονα Onra
 
Το Κάστρο Ki, ή Ki-no-Jō στα Ιαπωνικά, κατασκευάστηκε από τη δυναστεία Yamato μετά την ήττα της ενάντια στις ενωμένες δυνάμεις της κινεζικής δυναστείας Τανγκ και το βασίλειο Σίλα, ένα κορεατικό βασίλειο που βρίσκεται στα νότια και κεντρικά μέρη της Κορεατικής Χερσονήσου (το βασίλειο Silla, μαζί με τον Baekje και τον Goguryeo, δημιούργησαν τα Τρία Βασίλεια της Κορέας). Σχεδιάστηκε για να υπερασπιστεί την ηπειρωτική χώρα από πιθανούς εισβολείς. Το όνομά του σημαίνει κυριολεκτικά το "Κάστρο του Δαίμονα" και, εδώ και πάνω από μια χιλιετία, λέγεται ότι κάποτε ήταν η κατοικία του Onra (ή Ura), ενός θρυλικού δαίμονα. Ωστόσο, οι ιστορικοί πιστεύουν ότι το "ki" προέρχεται από μια λέξη της γλώσσας του κορεατικού Baekje που σημαίνει "κάστρο", παρά από τα σύγχρονα ιαπωνικά που σημαίνει "δαίμονας" ή "δράκος".
 
 
Το κάστρο είναι η βάση του μύθου που σχετίζεται με τον δημοφιλή ήρωα της Ιαπωνικής λαογραφίας, Momotarō (το όνομά του μεταφράζεται ως Ροδάκινο Tarō, ένα κοινό ιαπωνικό αρρενωπό όνομα και συχνά μεταφράζεται ως Αγόρι Ροδάκινο). Η ιστορία του πρίγκηπα Kibitsuhiko-no-mikoto και του Ura λέει ότι ο πρίγκιπας Ura του Kudara ζούσε στο κάστρο Ki και ταλαιπωρούσε τους ανθρώπους που ζούσαν στο χωριό. Ο αυτοκράτορας Kōrei, ο έβδομος θρυλικός αυτοκράτορας της Ιαπωνίας σύμφωνα με την παραδοσιακή σειρά διαδοχής, έστειλε τον Kibitsuhiko-no-mikoto (Momotarō) για να νικήσει τον Ura.
 
 
Περιτριγυρισμένο από τείχη μήκους 1,7 μιλίων, το κάστρο διαθέτει τυπικές δομές ενός πρώιμου μεσαιωνικού κάστρου ή φρουρίου, όπως παρατηρητήρια και σιδηρουργία, καθώς και μια ποικιλία αμυντικών συστημάτων. Στην περιοχή, έχουν ανασκαφεί αρκετά αρχαιολογικά αντικείμενα, όπως κεραμικά, εργαλεία σιδήρου και όπλα.
 

 
 
Παρά την ολοκληρωμένη του κατάσταση, το κάστρο έχασε τον σκοπό του και εγκαταλείφθηκε λίγο μετά την κατασκευή του και, μέχρι τον 12ο αιώνα, τα ερείπια χρησίμευσαν ως βουδιστικός ναός. Τελικά, εγκαταλείφθηκε ξανά και αφέθηκε να καταστραφεί.
 

Σήμερα, διατηρείται σε καλή κατάσταση και ορισμένα μέρη του είναι προϊόν σύγχρονης αποκατάστασης.
                         
Η ανατολική πύλη
 
από: atlas obscura

Από το 3otiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου