Το φαρμακείο της φύσης μπορεί, χωρίς αμφιβολία, να αντικαταστήσει το μικρό κουτί με τα χάπια επειγόντων, που έχετε σε ένα περίοπτο σημείο του σπιτιού για τη στιγμή της έκτακτης ανάγκης και να γλιτώσετε από τις δυσάρεστες παρενέργειες πολλών φαρμάκων.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το θεραπευτικό λάδι της άρνικας προσφέρει άμεση αποτελεσματικότητα και ταχεία ανακούφιση από τους μυϊκούς πόνους, ενώ πολλοί είναι εκείνοι, που
οφείλουν στην άρνικα τη γρήγορη αποκατάσταση τους, μετά από έναν αθλητικό (ή χορευτικό) τραυματισμό.Είτε είστε, λοιπόν, αθλητής, είτε χορευτής, είτε ένας απλός θνητός (όπως όλοι μας) εμπιστευθείτε τον πρησμένο αστράγαλό σας στις θεραπευτικές ιδιότητες της άρνικας και θα νιώσετε γρήγορα καλύτερα. Είτε σε μορφή κρέμας, είτε λαδιού είτε σε οποιαδήποτε άλλη μορφή, ενημερωθείτε για τα οφέλη, αλλά και την επικινδυνότητα αυτού του τόσο ισχυρού φυτού.
Τι είναι η άρνικα;
Η άρνικα είναι ένα πολυετές φυτό με άνθη που έχουν κίτρινα πέταλα και πορτοκαλί κέντρο και ανθοφορεί σε Ευρώπη, Σιβηρία αλλά και Βόρεια Αμερική. Τα είδη του φυτού είναι πολλά, αλλά το πιο γνωστό είναι η Arnica Montana το οποίο φυτρώνει σε υψόμετρο 1000 μέτρων, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι σε όσο πιο μεγάλο υψόμετρο βρίσκεται, τόσο πιο αρωματικό είναι. Τέλος, τα άνθη αυτής της Arnica Montana είναι εκείνα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του αρωματικού και κιτρινωπού αιθέριου ελαίου.
Χρήσεις και οφέλη του ελαίου
Τα άνθη και οι ρίζες του φυτού της άρνικας, χρησιμοποιούνται εδώ και εκατοντάδες χρόνια για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, ενώ ακόμα μια θεραπευτική προσέγγιση των φύλλων της άρνικας ήταν (τότε) να… καπνίζονται.
Πρέπει ωστόσο να προσέξουμε τη δύναμη του λαδιού της άρνικας και να μην το λάβουμε, ειδικά στην αγνή μορφή του αψήφιστα και χωρίς μέτρο.
Το αιθέριο έλαιο της άρνικας δεν χρησιμοποιείται για αρωματοθεραπεία, καθώς είναι πολύ ισχυρό και μπορεί να αποδειχθεί τοξικό, αν δε χρησιμοποιηθεί σωστά.
Η διαλυμένη του όμως μορφή, που είναι και ο τρόπος που το αγοράζετε κατά βάση, είναι πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση οιδημάτων, μολύνσεων και στην άμεση ανακούφιση από τον πόνο.
Πολλοί είναι οι επαγγελματίες αθλητές που καταφεύγουν στο λάδι άρνικας για την αντιμετώπιση τραυματισμών κατά τη διάρκεια των προπονήσεων ή των αγώνων, ενώ πιο συγκεκριμένα οι αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του καλύπτουν τα παρακάτω:
• Μυϊκούς πόνους, σπασμούς, τραβήγματα μυών ή ρευματικούς πόνους
• Στραμπουλήγματα, μελανιές και οιδήματα που οφείλονται σε κατάγματα
• Τσιμπήματα εντόμων και
• Τριχόπτωση (Κάντε μασάζ στο κρανίο σας με αραιωμένο διάλυμα του λαδιού άρνικας, καθώς αυτό θα βοηθήσει στην κυκλοφορία του αίματος και την ανάπτυξη και ενδυνάμωση της τρίχας.)
Πώς λειτουργεί η άρνικα;
Οι αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες της άρνικας πηγάζουν από τα παράγωγα θυμόλης που έχει στη σύστασή της. Η θυμόλη, είναι αποτελεσματική όσον αφορά την αγγειοδιαστολή, η οποία κατ’ επέκταση διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος και των υγρών σε περιοχές που το έχουν ανάγκη, δρώντας έτσι σαν ισχυρό αντιφλεγμονώδες σε φυσικές θεραπευτικές διαδικασίες του σώματος.
Η άρνικα, επιπλέον, διεγείρει την κυκλοφορία των λευκών αιμοσφαιρίων που παίζουν βασικό ρόλο στη θεραπεία και ανακούφιση από τη συσσώρευση των υγρών σε τραυματισμένες αρθρώσεις, πρησμένους μύες και μελανιασμένους ιστούς.
Είναι ασφαλές το λάδι της άρνικας;
Το λάδι της άρνικας είναι μόνο για εξωτερική χρήση και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταποθεί ή να το εισπνεύσετε. Οι μορφές που κυκλοφορεί είναι πολλές, ενώ οι ταμπλέτες που περιέχουν άρνικα, έχουν τόσο μικρές ποσότητες που δεν είναι επικίνδυνες.
Το λάδι άρνικας, καλό είναι να χρησιμοποιείται μόνο σε διαλυμένη μορφή, ενώ αν έχετε το αιθέριο έλαιο στην αγνή του και αδιάλυτη μορφή, μπορείτε να το αραιώσετε σε αμυγδαλέλαιο. Τέλος, μην το αλείφετε σε ανοιχτές πληγές, καθώς μπορεί να προκληθεί ερεθισμός και κάντε πάντα ένα τεστ με λίγο βαμβάκι, για να ελέγξετε την αντίδραση του δέρματός σας σε αυτό.
Άτομα με υπερευαισθησία, οι έγκυες γυναίκες και οι μητέρες που θηλάζουν, καλό είναι να απέχουν από τη χρήση του τόσο ισχυρού λαδιού της άρνικας, ακόμα και στη διαλυμένη μορφή του.
Από το tromaktiko
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου