Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

Τα μυστηριώδη αγάλματα των Ολμέκων…

Ο πολιτισμός των Ολμέκων άκμασε στην Κεντρική Αμερική από το 1500 π.Χ. έως το 400 π.Χ. Οι Ολμέκοι, οι οποίοι δημιούργησαν τον παλαιότερο πολιτισμό της αμερικανικής ηπείρου, άφησαν στη ζούγκλα του Μεξικού, κοντά στη La Venta, μια σειρά από 43 γήλοφους.

Μέσα σε αυτούς του γήλοφους ο Miguel Covvarubias, ο Αμερικανός Εθνολόγος Matthew Stirling και ορισμένοι άλλοι ανακάλυψαν το 1942 μια ομάδα από κολοσσιαία αγάλματα, κατασκευασμένα από βασάλτη και
ανδεσίτη, των οποίων τα λατομεία βρίσκονταν σε πολύ μεγάλη απόσταση από το σημείο όπου ανακαλύφθηκαν τα σημαντικότατα αυτά πέτρινα ευρήματα. Κι έτσι, ένα αίνιγμα γεννήθηκε, καθώς παρέμενε άγνωστο πώς μεταφέρθηκαν εκεί αυτοί οι πελώριοι όγκοι πετρωμάτων.
Είκοσι επτά από τα αγάλματα αυτά, εν τούτοις, μεταφέρθηκαν από τη ζούγκλα του Μεξικού και εγκαταστάθηκαν στο Πάρκο της Villahermosa στην πολιτεία Tabasco.
Άλλωστε, πολλοί αρχαιολόγοι υποστήριζαν ότι δεν υπήρχε καμιά άλλη πόλη σε ολόκληρο το Μεξικό ή και ίσως σε ολόκληρη την αμερικανική ήπειρο πλουσιότερη σε μνημεία της πιο άγνωστης και μυστηριώδους περιόδου της αμερικανικής Ιστορίας.

Αρχίζοντας από ένα μικρό μουσείο, ο Μεξικανός ποιητής, συλλέκτης έργων τέχνης και διοργανωτής μουσείων Carlos Pellicer, μετέφερε και εγκατέστησε στη γενέτειρά του, τη Villahermosa, είκοσι επτά από τα μεγαλύτερα μονολιθικά αγάλματα των Ολμέκων, που ανακαλύφθηκαν στη La Venta. Η μεταφύτευση αυτή των μνημείων θεωρείται η πρώτη περίπτωση της παγκόσμιας Ιστορίας, όπου μεταφέρεται σε μια νέα τοποθεσία μια ολόκληρη αρχαιολογική ζώνη.
Carlos Pellicer (10/01/1897 – 16/02/1977)


Τα μυστηριώδη αγάλματα των Ολμέκων είναι συγκλονιστικά και η έκφραση που διατηρούν τούς δίνει έναν τόνο εξαιρετικής ζωντάνιας. Ο πιο μικρός μονόλιθος των Ολμέκων έχει βάρος 6 τόνων και ο μεγαλύτερος, 37 τόνων, αλλά ο τελευταίος αυτός μονόλιθος αφέθηκε στην αρχική του θέση, τη La Venta, καθώς κρίθηκε αδύνατον να αντέξουν το τεράστιο βάρος του οι γέφυρες κατά τη μεταφορά του.
ΠΗΓΗ
Από το periergaa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου