Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020

Η Αγία Σοφία ΔΕΝ είναι τίποτε άλλο από Ορθόδοξος Ναός… ούτε τζαμί, ούτε μουσείο.ΤΕΛΟΣ

Είναι προφανές ότι ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται το θρησκευτικό αίσθημα των Τούρκων και των εκατομμυρίων Σουνιτών Μουσουλμάνων σε όλη τη Μέση Ανατολή και γι’ αυτό παρατείνει το ερωτηματικό για το μέλλον της Αγίας Σοφίας. Στην Τουρκία χρειάζεται την ψήφο των θρησκευομένων και επιπλέον ενδιαφέρεται να αναδειχθεί ως ο νέος Πατέρας των Τούρκων, ανώτερος του Κεμάλ. Για να ξεχωρίσει κάνει τα αντίθετα από
τον Κεμάλ Ατατούρκ. Ο Κεμάλ μετέτρεψε το 1934 την Αγία Σοφία από τζαμί σε Μουσείο, διότι ήταν οπαδός του κοσμικού- μη θρησκευτικού κράτους. Ο Ερντογάν δηλώνει ότι θέλει να δει ισλαμικό τέμενος (τζαμί) την Αγία Σοφία.
ΠΗΓΗ: Κύριο άρθρο στο ΠΑΡΟΝ της Κυριακής (5.7.2020)
Στον ευρύτερο Ισλαμικό κόσμο ο Τούρκος Πρόεδρος ενδιαφέρεται να καθιερωθεί ως ο ηγέτης του Σουνιτικού Ισλάμ. Σουνίτες είναι οι περισσότεροι Άραβες, ενώ Σιίτες είναι οι Ιρανοί και μεγάλο ποοσοστό Ιρακινών. Ο Ερντογάν πιστεύει ότι με τέτοιες πρωτοβουλίες θα κερδίσει τον θαυμασμό εκατομμυρίων Σαουδαράβων, Καταριανών, Αιγυπτίων και άλλων.
Η ελληνική επίσημη θέση είναι λανθασμένη. Δεν πρέπει να ζητούμε να παραμείνει Μουσείο ο πιο διάσημος και πιο ιστορικός ναός της Ορθοδοξίας. Η Αγία Σοφία πρέπει να ξαναγίνει Ορθόδοξος Ναός και να αποδοθεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Να λειτουργείται κανονικά και μάλιστα την εορτή της Μεσοπεντηκοστής, όταν ακριβώς πανηγύριζε και η Αγία Σοφία των ενδόξων βυζαντινών χρόνων.
Ο Ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας θεμελιώθηκε από τον Χριστιανό Αυτοκράτορα Ιουστινιανό, εγκαινιάσθηκε την 27η Δεκεμβρίου του 537 μ.X. και προορίσθηκε ως χώρος εκκλησιαστικής λατρείας, αφιερωμένος στην Σοφία του Θεού, τον Κύριό μας Ιησού Χριστό.
Πρόκειται για αριστούργημα αρχιτεκτονικής μεγαλοφυΐας και είναι παγκοσμίως διάσημος ως ένα κατ’ εξοχήν μνημείο του Χριστιανικού Πολιτισμού. Η αξία του παραμένει οικουμενική, επειδή ο Χριστιανισμός έχει υπερεθνική και οικουμενική ακτινοβολία.
Ο ναός είναι αφιερωμένος στη Σοφία του Θεού και όχι στη μάρτυρα Αγία Σοφία, η οποία τιμάται στις 17 Σεπτεμβρίου μαζί με τις επίσης μάρτυρες θυγατέρες της Ελπίδα, Πίστη και Αγάπη. Εκεί τελέσθηκαν χιλιάδες Θείες λειτουργίες με Αγίους της Εκκλησίας μας, με σοφούς Πατριάρχες, με μαχητικούς και πατριώτες Αυτοκράτορες.
Εκεί άκουσαν για πρώτη φορά την Ορθόδοξη υμνογραφία οι απεσταλμένοι του Ρώσου βασιλιά και του μετέφεραν την απάντηση: Ούτε Μουσουλμάνοι, ούτε Ρωμαιοκαθολικοί θα γίνουμε, Άρχοντα. Να γίνουμε Ορθόδοξοι, διότι η ψαλμωδία τους είναι υπέροχη. Στην Αγία Σοφία τελέσθηκε η τελευταία Θεία Λειτουργία του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου πριν από την Άλωση της 29.5. 1453.
Η Αγία Σοφία αποτελεί την κορυφαία έκφραση της Ορθόδοξης Χριστιανικής αρχιτεκτονικής και αγιογραφίας. Είναι σύμβολο Ορθοδοξίας και Βυζαντινής κληρονομιάς. Η παραμονή της σε καθεστώς Μουσείου παραβιάζει τη βούληση των ιδρυτών της.
Η Ελλάς πρέπει να έχει μαχητική θέση στο ζήτημα αυτό. Αν απλώς ζητούμε να παραμείνει Μουσείο ουσιαστικά παραδεχόμαστε ότι είναι ένας ουδέτερος χώρος χωρίς θρησκευτική ταυτότητα και χωρίς λατρευτικό Χριστιανικό παρελθόν.
Επιτέλους ας γίνουμε διεκδικητικοί. Να ζητούμε την ανάδειξη της πραγματικής ταυτότητας του Ναού. Να θυμίσουμε σε όλα τα διεθνή βήματα και σε όλες τις Κυβερνήσεις ότι στην εποχή μας δεν είναι δυνατόν να αποδεχόμαστε τη βούληση του κατακτητή.


Το σπαθί του Μωάμεθ Β΄ του Πορθητή ανήκει σε άλλες εποχές. Η Ανθρωπότητα του 21ου αιώνα οφείλει να σεβασθεί την ιστορία της Αγίας Σοφίας, η οποία επί 900 χρόνια υπήρξε Ορθόδοξος Ναός και μόνο επί 500 χρόνια χρησιμοποιήθηκε ως τζαμί με τη βία του κατακτητή.
Ζητούμε να γίνει σεβαστό το Ανθρώπινο Δικαίωμα όλων των Ορθοδόξων του κόσμου και κυρίως των λίγων Ορθοδόξων Ελλήνων της Κωνσταντινουπόλεως να λειτουργούνται ελεύθερα στον Ναό τους. Στην Ορθόδοξη Αγία Σοφία. Άλλωστε και οι Τούρκοι σεβάσθηκαν και κράτησαν το όνομα Ayasofia. Είναι δυνατόν κάτι το άγιο να μην είναι Χριστιανικό;
Η Αγία Σοφία ήταν, είναι και θα είναι πάντα Ορθόδοξος Ναός. Αυτή είναι η μόνη ορθή ελληνική θέση που θα πιέσει την Τουρκία και θα την θέσει προ των ευθυνών της.

https://www.defence-point.gr/
efenpress.gr
Από το thesecretrealtruth

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου