Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019

Πανάρχαια λοιπόν η υπόθεση της διαφθοράς;

Το φαινόμενο της διαφθοράς είναι πανάρχαια υπόθεση και βαθιά συνυφασμένη με την ανθρώπινη συμπεριφορά. Τούτο, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να επαναπαυόμαστε στις χιλιάδες δικαιολογίες, που μπορούμε να βρούμε,  και να πράττουμε κι εμείς το ίδιο!..
ΧΩΡΙΣ αμφιβολία, το φαινόμενο της διαφθοράς είναι πανάρχαια υπόθεση και βαθιά συνυφασμένη με την ανθρώπινη φύση. Κι οι ιστορικοί της αρχαιότητας καταγράφουν
μεγάλες υποθέσεις δωροδοκίας πολιτικών ανδρών, αλλά και άλλων υψηλόβαθμων ανθρώπων.
Ο Δημοσθένης, για παράδειγμα, το 324 π.Χ. εξορίστηκε από την Αθήνα με την κατηγορία ότι δωροδοκήθηκε από τον μεγαλύτερο καταχραστή της εποχής, τον Άρπαλο.
Ο Άρπαλος είναι ο άνθρωπος στον οποίον ο Μέγας Αλέξανδρος είχε αναθέσει την ευθύνη των οικονομικών της στρατιάς και αργότερα του θησαυροφυλακίου της Βαβυλώνας, αξιώματα από τα οποία ο Άρπαλος μερίμνησε να …επωφεληθεί ο ίδιος!..
«Αγαπάει ο Θεός τον κλέφτη, αλλά αγαπάει και τον νοικοκύρη», λέει μια παροιμία του ελληνικού λαού.
Όταν έγιναν γνωστές όλες αυτές οι ατασθαλίες του Άρπαλου, του άπληστου αυτού καταχραστή, ο Δημοσθένης αρχικά εισηγήθηκε την απέλασή του, αλλά, έπειτα από μια γενναία... «χορηγία» από τον Άρπαλο, άλλαξε γνώμη!..
Τι τα θέλετε, τι τα συζητάτε… Να συνεχίσουμε ή όχι;
Στην προγραμματισμένη συζήτηση στην Εκκλησία του Δήμου για το αίτημα ασύλου στον Άρπαλο, όταν ήλθε η ώρα να μιλήσει ο Δημοσθένης, εκείνος προφασίσθηκε ότι δεν μπορούσε λόγω κρυολογήματος (!)…
Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Αυτό κι αν δεν λέγεται…
Ο Δημοσθένης, διωκόμενος από παντού και έχοντας την αίσθηση ότι θα τιμωρηθεί από τον ίδιο τον Μέγα Αλέξανδρο ή τους Μακεδόνες, που γνώριζαν το θέμα, κατάφυγε στον Πόρο και αυτοκτόνησε στο ναό του Ποσειδώνος, που βρίσκεται στο νησί, γέροντας προς τα έξω το σώμα του για να μη μολύνει το ιερό!..
Κι όχι μόνο!..
Ίσως λίγοι Έλληνες γνωρίζουν ότι ο Μέγας Αλέξανδρος, σύμφωνα με μια μαρτυρία του Αθήναιου, θεωρείται ένας από τους δύο συγγραφείς της αρχαιότητας (ο άλλος είναι ο Πύθων ο Καταναίος) που διεκδικεί την πατρότητα του θεατρικού έργου «Αγήν», το οποίο πραγματεύεται την διασπάθιση του θησαυροφυλακίου του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τον Άρπαλο!
"ότι Αγήνα σατυρικόν τι δράμα αμφιβάλλεται είτε Πύθων εποίησεν ο Καταναίος ή Βυζάντιος ή και αυτός ο βασιλεύς Αλέξανδρος" ("Δειπνοσοφισταί" Β΄ 35, 25 ΙΓ΄ 50, 36 ΙΓ΄ 68, 12).
Τον Άρπαλο, που έκανε … ζωή χαρισάμενη με την εκπληκτικής ωραιότητας και ομορφιάς Γλυκέρα, την εταίρα με την οποία είχε σχέση και ο ίδιος ο Μέναδρος (σώζονται μάλιστα και επιστολές τους από τον Αλκίφρονα)!..


Αλλά εμείς οι νεότεροι Έλληνες, καλό θα ήταν ν’ αποφεύγουμε παρόμοιες ενέργειες, διότι τουλάχιστον ο Δημοσθένης είχε το δημόσιο σθένος (άκου, φίλε μου, λεκτικοί συνειρμοί…) και αυτοκτόνησε!...
Εμείς, τουναντίον, έτσι και μας καταγγείλουν ότι έχουμε και δεύτερη πισίνα, την κρύβουμε για να μη τη βλέπει ο … δορυφόρος και πληρώνουμε στην Εφορία ή θεωρούμε «ηθικό ό,τι είναι νόμιμο» ενώ οι Πρωθυπουργοί μας προτρέπουν τους υπουργούς των να κάνουν διακοπές «χωρίς ενοχές», όπως έλεγε κάποτε ο λεγόμενος ΓΑΠ, Γεώργιος Παπανδρέου, αμέσως μόλις ανέλαβε την διακυβέρνηση του τόπου!

Με σεβασμό και τιμή
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου