Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Το CERN Χτίζει το DUNE το Μηχάνημα που θα Ανοίξει τα Μυστικά του Σύμπαντος

Γράφει ο Σπύρος Μακρής
Το CERN περνάει σε μία άλλη διάσταση, με μεγάλες παγκόσμιες συνεργασίες και ετοιμάζεται να ξεκλειδώσει πανάρχαια μυστικά του Σύμπαντος, σηματοδοτώντας την αρχή ενός νέου κεφαλαίου στην ιστορία του DUNE.

Είμαστε περιτριγυρισμένοι από νετρίνα, αλλά γνωρίζουμε ελάχιστα γι’ αυτά. Ο στόχοςτου DUNE (Deep Underground Neutrino Experiment) είναι να αποκαλύψει τα μυστικά των νετρίνων, το πιο άφθονο και
μυστήριο στοιχειώδες σωματίδιο που υπάρχει στο Σύμπαν.
Το DUNE χτίζεται σε υπόγειες εγκαταστάσεις αλλά επίσης «χτίζεται» και σε διεθνείς συνεργασίες όπως το CIEMAT, το IHEP, το IFIC και το IFT που θα συμμετέχουν στο να βρουν απαντήσεις τουλάχιστον σε μια από τις βασικές ερωτήσεις της Φυσικής: γιατί ζούμε σε ένα Σύμπαν που κυριαρχείται από την ύλη.
Οι τεράστιοι ανιχνευτές του ProtoDUNE, είναι στο μέγεθος ενός τριώροφου κτιρίου διαμορφωμένου ως γιγαντιαίου κύβου, με εγκαταστάσεις στα κεντρικά γραφεία του CERN, στη Γενεύη της Ελβετίας.
Πρόκειται για τα πρώτα δύο πρωτότυπα των πολύ μεγαλύτερων ανιχνευτών του πρότζεκτ DUNE, το οποίο θα στεγάζεται στο εθνικό εργαστήριο Fermi (Fermilab) στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ είναι η πρώτη φορά που το CERN επενδύει στην υποδομή και την ανάπτυξη ανιχνευτών σε ένα έργο φυσικής σωματιδίων στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Χρειάστηκαν δύο χρόνια για να κατασκευαστούν οι πρώτοι δύο ανιχνευτές του ProtoDUNE και οκτώ εβδομάδες για να γεμίσουν με υγρό Αργώ (Ar), το οποίο πρέπει να διατηρηθεί σε θερμοκρασίες κάτω από -184 βαθμούς Κελσίου. Οι ανιχνευτές θα καταγράφουν σε αυτό σωματίδια που προέρχονται τόσο από τις κοσμικές ακτίνες όσο και από τις δέσμες που παράγονται στο σύμπλεγμα επιταχυντών του CERN.
Όταν οι πρώτοι ανιχνευτές DUNE αρχίσουν να λαμβάνουν δεδομένα το 2026, θα είναι 20 φορές μεγαλύτεροι από αυτά τα πρωτότυπα.
Παράλληλα με την ύλη θα διερευνηθεί και η αντίστοιχη αντιύλη
Μέσα από αυτή την αναζήτηση σε ένα διεθνές πείραμα, ενδεχομένως, θα ξεκλειδωθούν πολλά μυστικά του Σύμπαντος και, ίσως, να πραγματοποιηθεί το όνειρό του Αϊνστάιν για μια μεγάλη ενοποιημένη θεωρία.


«Το DUNE είναι το μέλλον της έρευνας στη φυσική του νετρίνο», λέει ο διευθυντής της Fermilab, Nigel Lockyer.
Ας ελπίσουμε ότι δεν θα επακολουθήσει το χάος που φοβούνται οι συνωμοσιογράφοι αλλά και βραβευμένοι επιστήμονες, όπως ο καθηγητής κοσμολόγος και αστροφυσικός Lord Martin Rees.
Από το diadrastika
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου