Σελίδες

Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025

Σε πόση ακτινοβολία εκτίθεστε με τηλέφωνα 5G; Έρευνα αποκαλύπτει

 Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι όταν τα τηλέφωνα ήταν σε λειτουργία πτήσης, η έκθεση σε ραδιοσυχνότητες RF-EMF προερχόταν κυρίως από κινητούς σταθμούς βάσης.

Μια πρόσφατη μελέτη από ερευνητές από το Project GOLIAT έριξε φως στα επίπεδα έκθεσης στην ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων, ιδιαίτερα από συσκευές 5G.

Διεξήχθη στην Ελβετία, μια από τις πρώτες χώρες που εφάρμοσε εκτενώς δίκτυα 5G. Η έρευνα παρέχει κρίσιμα δεδομένα για την

κατανόηση των επιπτώσεων της αυξημένης συνδεσιμότητας κινητής τηλεφωνίας.

Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα ηλεκτρομαγνητικού πεδίου ραδιοσυχνοτήτων (RF-EMF) σε τρία σενάρια: όταν το τηλέφωνο ήταν σε λειτουργία πτήσης, κατά τη διάρκεια εντατικών λήψεων δεδομένων και κατά τη διάρκεια μεταφόρτωσης δεδομένων.

Η μελέτη περιελάμβανε περισσότερα από 30.000 σημεία δεδομένων που συλλέχθηκαν από αστικές περιοχές όπως η Ζυρίχη και η Βασιλεία, καθώς και από αγροτικά χωριά όπως οι Hergiswil, Willisau και Dagmersellen.


Ακτινοβολία 5G

Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι όταν τα τηλέφωνα ήταν σε λειτουργία πτήσης, η έκθεση σε ραδιοσυχνότητες RF-EMF προερχόταν κυρίως από κινητούς σταθμούς βάσης.

Στις αγροτικές περιοχές, η μέση έκθεση καταγράφηκε στα 0,17 milliwatts ανά τετραγωνικό μέτρο (mW/m²), ενώ οι αστικές περιοχές παρουσίασαν υψηλότερους μέσους όρους—0,33 mW/m² στη Βασιλεία και 0,48 mW/m² στη Ζυρίχη. Συγκεκριμένα, αυτά τα επίπεδα εξακολουθούσαν να είναι σημαντικά χαμηλότερα από τις διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές για την ασφάλεια.

Ωστόσο, κατά τα σενάρια μέγιστης λήψης δεδομένων, η έκθεση αυξήθηκε κατά μέσο όρο στα 6-7 mW/m² λόγω της τεχνολογίας διαμόρφωσης δέσμης που χρησιμοποιείται στα δίκτυα 5G που κάνει τα σήματα πιο αποτελεσματικά στους χρήστες.

Η υψηλότερη έκθεση σημειώθηκε κατά τη μεταφόρτωση δεδομένων, κατά μέσο όρο περίπου 16 mW/m² στις πόλεις και σχεδόν διπλάσια από αυτή στις αγροτικές περιοχές (29 mW/m²). Αυτή η αύξηση αποδόθηκε στην ανάγκη του τηλεφώνου να χρησιμοποιεί περισσότερη ισχύ όταν η πυκνότητα του σταθμού βάσης είναι χαμηλή.

Η Adriana Fernandes Veludo, ερευνήτρια που συμμετείχε στη μελέτη, προειδοποίησε ότι η πραγματική έκθεση των χρηστών θα μπορούσε να είναι έως και δέκα φορές μεγαλύτερη, καθώς το τηλέφωνο κρατιέται συνήθως πιο κοντά στο σώμα από τη συσκευή μέτρησης που χρησιμοποιήθηκε στα πειράματά τους.

Συνολικά, η μελέτη υπογραμμίζει ένα παράδοξο: οι χρήστες σε περιοχές με λιγότερους σταθμούς βάσης μπορεί να έχουν υψηλότερη έκθεση σε ακτινοβολία από τις συσκευές τους σε σύγκριση με εκείνους σε πυκνά συνδεδεμένα αστικά περιβάλλοντα.

 

Αυτή η έρευνα πρόκειται να επεκταθεί σε εννέα ακόμη ευρωπαϊκές χώρες τα επόμενα τρία χρόνια, καθώς η τεχνολογία 5G συνεχίζει να αναπτύσσεται.

πηγή

Από το romioitispolis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου