Σελίδες

Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2024

Σύνδρομο Cotard: Πιστεύει πως έχει πεθάνει, είναι στη Γης ως ζόμπι ή φάντασμα

Ένα χτύπημα στο κεφάλι πάντα θεωρείται επικίνδυνο. Ακόμη κι αν δεν σε σκοτώσει, μπορεί να επιφέρει σοβαρές βλάβες, προσωρινές ή μη αναστρέψιμες.Σε έναν μηχανικό από το Εσεξ ένα χτύπημα στο κεφάλι ήταν αρκετό για να τον κάνει να πιστεύει πως έχει πεθάνει και πλέον βρίσκεται επί της Γης ως... ζόμπι ή φάντασμα! Ωστόσο η επιστήμη αποφαίνεται πως πρόκειται για μετατραυματικό σύνδρομο, ονόματι Cotard.

Ο 35χρονος μηχανικός Γουόρεν Μακ Κίνλεϊ από το Μπρέιντρι του Εσεξ στη Βρετανία είχε ένα

σοβαρό ατύχημα με μοτοσικλέτα. Εκτός από τα σπασίματα στην πλάτη και τη λεκάνη του, το χτύπημα στο κεφάλι του τού δημιούργησε την πεποίθηση πως ήταν νεκρός. Ωστόσο, δεν πίστευε πως είχε πάει στον ουρανό, αλλά περιπλανιόταν στη Γη ως... ζόμπι. Χρειάστηκε να περάσουν 18 μήνες για να διαγνωστεί και να βεβαιωθεί ότι δεν είχε τρελαθεί, αλλά ήταν στο έλεος μιας αυταπάτης που ονομάζεται σύνδρομο Κοτάρντ.

Μια αυταπάτη είναι συνήθως μια λανθασμένη πεποίθηση - ακόμα κι αν λογικά δεν βγάζει νόημα ή αν η εμπειρία δείχνει ότι δεν μπορεί να είναι αληθινή. Το σύνδρομο Κοτάρντ είναι το αποτέλεσμα δυσλειτουργίας δύο περιοχών του εγκεφάλου που επεξεργάζονται την αίσθηση της πραγματικότητας: της ατρακτοειδούς έλικας, η οποία αναγνωρίζει πρόσωπα, και της αμυγδαλής, η οποία ρυθμίζει τα συναισθήματα. Οι ασθενείς στην προκειμένη περίπτωση πραγματικά πιστεύουν πως έχουν αποβιώσει ή πως δεν έχουν πλέον τμήματα του σώματός τους.


Επειτα από τραυματισμό

Το παραπάνω δεν είναι το μοναδικό μετατραυματικό σύνδρομο. Ενα άλλο αφήνει τους ανθρώπους να πιστεύουν πως τα αγαπημένα τους πρόσωπα έχουν αντικατασταθεί από απατεώνες, κάποιο άλλο πείθει τους ανθρώπους ότι όλα τα πρόσωπα που συναντούν είναι το ίδιο, ενώ το σύνδρομο Anton κάνει τους ανθρώπους να πιστεύουν ακράδαντα πως είναι τυφλοί.

 

Όλα τα σύνδρομα δεν είναι ψυχικές ασθένειες per se, αλλά αποτέλεσμα κάποιου σοβαρού τραυματισμού ή ασθένειας και μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωτικά και φάρμακα σταθεροποίησης της διάθεσης.


Από το takalyterotera2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου