Σελίδες

Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024

Συνήθη προβλήματα υγείας κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς

Μοσχοβάκη Αναστασία
Ειδική παθολόγος

Το ρεβεγιόν αποτελεί παραδοσιακά ετήσια εστία συνάντησης φίλων και συγγενών. 

Η μικρή απόδραση που προσφέρει στην δύσκολη καθημερινότητα του Χειμώνα, η περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, συχνά διαταράσσεται από την εμφάνιση παθολογικών προβλημάτων σε μία περίοδο που οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος παρουσιάζουν έξαρση. Πολλά ιατρικά απρόοπτα εξάλλου συνδέονται με την προετοιμασία των γευμάτων της εορταστικής περιόδου. Απλά μέτρα για να αποφύγετε

συνήθη απρόοπτα που μειώνουν την ποιότητα της εορταστικής εμπειρίας: 

Μειώστε την πιθανότητα να προσβληθείτε από αναπνευστικές λοιμώξεις: Αποφύγετε χώρους με συνωστισμό. Μην κάνετε  τα εορταστικά σας ψώνια σε ώρες αιχμής. Αποφύγετε να έλθετε σε επαφή με αρρώστους που έχουν βήχα ή πυρετό αυτήν την περίοδο. Πλύνετε τα χέρια σας πριν το φαγητό και κατά την προετοιμασία του, μετά από χειραψίες, μετά από ούρηση αφόδευση, συναλλαγές, παίγνια με κοινόχρηστα αντικείμενα (π.χ. χαρτοπαιξία) επί τριάντα δευτερόλεπτα, χωρίς να αμελήσετε τους καρπούς, τις πτυχές των δαχτύλων και τις περιοχές κάτω από τα νύχια. 

Να μην αγγίζετε μάτια μύτη στόμα με ακάθαρτα χέρια. Μην αναβάλλετε τη σωστή παθολογική σας εξέταση ακόμη και επί ελαφρών συμπτωμάτων. 

Η παραμονή επί μακρόν-ιδιαιτέρως άνω του δίωρου- των μαγειρεμένων φαγητών στο  μπουφέ, δίνει τον χρόνο σε μικροοργανισμούς να πολλαπλασιαστούν και δεν πρέπει να γίνεται. Σερβίρετε καυτά τα ζεστά πιάτα και βάλετε άμεσα τα κρύα πιάτα στο ψυγείο. Τα κρύα πιάτα πρέπει να μεταφέρονται στο τραπέζι τη στιγμή της έναρξης του γεύματος. Επισκεφτείτε άμεσα το μπουφέ μία φορά και όχι πολλές φορές και καθυστερημένα.

Να εφαρμόζετε κανόνες υγιεινής κατά το μαγείρεμα και να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν χειρίζεστε τρόφιμα υψηλού κινδύνου. Τρόφιμα υψηλού κινδύνου που χρησιμοποιούνται συχνά κατά τις μαγειρικές συνθέσεις είναι το μαλακό τυρί, τα πουλερικά, το κόκκινο κρέας, το ζαμπόν, τα θαλασσινά το  αυγό (όπως το τιραμισού). Αυτό σημαίνει ότι η πιθανότητα επιμόλυνσής τους από τοξικά μικρόβια και ιούς είναι αυξημένη. Τα τρόφιμα αυτά πρέπει να αποθηκεύονται χωριστά και με ασφάλεια στο ψυγείο, ώστε  οι χυμοί τους να μη στάζουν και να μην εκχέονται σε παρακείμενα τρόφιμα. Πρέπει να μαγειρεύονται επαρκώς. Είναι αναγκαίο να χρησιμοποιούνται χωριστά εργαλεία κοπής όταν είναι ωμά,  τα οποία στη συνέχεια πρέπει να πλένονται με ζεστό σαπούνι και νερό και να μην χρησιμοποιούνται άκριτα για το σερβίρισμα των μαγειρεμένων τροφίμων.

Μην παραλείπετε γεύματα. Η παράλειψη γευμάτων ιδιαίτερα του πρωινού είναι συχνή αυτή την περίοδο. Αρκετοί άνθρωποι προσπαθούν να στριμώξουν τα χριστουγεννιάτικα ψώνια στην εργασιακή ρουτίνα ξεχνώντας να φάνε ενώ άλλοι νομίζουν ότι παραλείποντας γεύματα θα ευχαριστηθούν καλύτερα το πλούσιο χριστουγεννιάτικο δείπνο.  Το αποτέλεσμα είναι να καταναλώνουν πεινασμένοι μεγάλες ποσότητες φαγητού στο δείπνο, πρακτική που προκαλεί δυσπεψία και  γαστροιοισοφαγική παλινδρόμηση. 

Καταναλώστε αλκοόλ με σύνεση. Ορισμένα φάρμακα, ιδιαίτερα αυτά που μεταβολίζονται στο ήπαρ αλληλεπιδρούν με το αλκοόλ με αποτέλεσμα την αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης επιπλοκών. Εάν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή και θέλετε να καταναλώσετε αλκοόλ πρέπει να γνωρίζετε ότι ενδέχεται κάποια φάρμακα να χρειαστούν τροποποίηση ή διακοπή μερικές ημέρες πριν ή μετά το ρεβεγιόν. Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει απόλυτη αντένδειξη για εσάς σε ορισμένες περιπτώσεις. Μην καταναλώνετε ποτά αμφιβόλου προελεύσεως.

Εφαρμόστε κανόνες ασφαλείας κατά την οδήγηση: Μην καταναλώσετε αλκοόλ εάν πρόκειται να οδηγήσετε, μην οδηγείτε νύχτα, αποφύγετε τα δίκυκλα, φορέστε ζώνη ασφαλείας, μην οδηγείτε κουρασμένοι, τηρείτε τον ΚΟΚ.

 

Παρά την εργασιακή ανάπαυλα ποικίλες οικογενειακές υποχρεώσεις αυξάνουν το stress και την κούραση κατά την εορταστική περίοδο, καταστάσεις που μειώνουν την φυσική κατάσταση του σώματος και την ετοιμότητα του ανοσοποιητικού συστήματος. Να αποφεύγετε σε όλο το διάστημα των εορτών, την αϋπνία, τις ακατάστατες ώρες ύπνου, το στρες το κάπνισμα και την υπερκόπωση.


Καλές γιορτές, χρόνια πολλά με υγεία!

Από το iatronet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου