Σελίδες

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024

Πώς ο καφές επηρεάζει την υγεία του εντέρου

Καθημερινό βασικό προϊόν αποτελεί ο καφές καθώς αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα παγκοσμίως ενώ είναι γνωστός για τα πιθανά πλεονεκτήματα του μεταβολισμού και της υγείας.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι ο καφές μπορεί επίσης να έχει άμεση σχέση με το μικροβίωμα του εντέρου μας.

Στην πραγματικότητα, το 2021, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι από περισσότερα από 150 τρόφιμα που μελετήθηκαν, το δημοφιλές ρόφημα έδειξε την ισχυρότερη σχέση με τη σύνθεση του μικροβιώματος

του εντέρου, ιδιαίτερα τα επίπεδα Lawsonibacter asaccharolyticus, σε περίπου 1.000 άτομα.

Ερευνητική ομάδα, όπως αναφέρει το healthstat.gr, ανέλυσε τη διατροφή και τα δεδομένα από περισσότερα από 22.800 άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και διαθέσιμες πληροφορίες από σχεδόν 54.200 ανθρώπους παγκοσμίως.

Συνέκριναν δεδομένα από δείγματα κοπράνων που συλλέχθηκαν από εκείνους που κατανάλωναν καφέ και από εκείνους που δεν κατανάλωναν, για να εντοπίσουν διαφορές στα βακτήρια του εντέρου τους.

Το συμπέρασμά τους ήταν το εξής: «Όσοι πίνουν καφέ είχαν έως και οκτώ φορές υψηλότερα επίπεδα βακτηρίων από όσους δεν πίνουν. Αυτό το μοτίβο παρατηρήθηκε παγκοσμίως».

Οι αναλύσεις των μεταβολιτών του αίματος έδειξαν ότι ενώσεις όπως το κινικό οξύ και η τριγωνελίνη ήταν επίσης ιδιαίτερα διαδεδομένες σε όσους πίνουν καφέ, συσχετιζόμενοι με υψηλότερα επίπεδα L. asaccharolyticus.

Υπήρχε μικρότερη διαφορά στην επίδραση του καφέ στο μικροβίωμα μεταξύ των ατόμων που έπιναν μέτρια ποσότητα και εκείνων που έπιναν υψηλή ποσότητα.

Αυτό υποδηλώνει ότι η αύξηση της πρόσληψης καφέ πέρα από τη μέτρια κατανάλωση μπορεί να μην έχει ισχυρό αντίκτυπο στο μικροβίωμα. Με άλλα λόγια, μπορεί να μην χρειαστεί να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες καφέ για να δείτε αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου σας.

 

Καθώς η κατανάλωση καφέ έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας, οι συγγραφείς της μελέτης ευελπιστούν σε μελλοντικές μελέτες προκειμένου να διερευνήσουν, εάν το L. asaccharolyticus μπορεί να είναι υπεύθυνο.

Από το makeleio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου