Σελίδες

Παρασκευή 10 Μαΐου 2024

Αντιδράσεις για την επικείμενη ομιλία Ράμα στην Αθήνα – «Συμπεριφέρεται σαν Βαλκάνιος νταής»

Ιωάννης Νικηφοράκης

 Αναλύοντας το σκεπτικό της αλβανικής ηγεσίας πίσω από την επερχόμενη επίσκεψη του Έντι Ράμα στην Αθήνα, ο διεθνολόγος, Κωνσταντίνος Φίλης, χαρακτήρισε ως «πρόσχημα» τον ισχυρισμό περί προεκλογικής συγκέντρωσης, ενώ, καταλόγισε στον Πρωθυπουργό της γείτονος ότι κινείται εκβιαστικά ώστε να πετύχει τους στόχους του, μιλώντας στο Newsbomb.gr.

Στο κλειστό γήπεδο Γαλατσίου «έπεσε» τελικά ο κλήρος για τη διεξαγωγή της ομιλίας του Έντι Ράμα, μετά το «αλαλούμ» των τελευταίων ημερών, όταν και ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας ενημέρωσε πως θα

επισκεφθεί την Αθήνα, τη 12η Μαΐου. Μέρα συμπλήρωσης ενός χρόνου από τη σύλληψη του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη και μόλις ένα εικοσιτετράωρο πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Άγκυρα.

Η απόφαση Ράμα να μεταβεί στη χώρα μας, σε μία περίοδο κατά την οποία οι ελληνοαλβανικές σχέσεις κάθε άλλο παρά... ανέφελες θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν κι ενώ παραμένει στη φυλακή ο εκλεγμένος Δήμαρχος Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρης, έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.

Ο διεθνολόγος, Κωνσταντίνος Φίλης, απέρριψε ως «πρόσχημα» τον ισχυρισμό περί προεκλογικής συγκέντρωσης και παράλληλα, σημείωσε ότι ο Πρωθυπουργός της γείτονος χώρας ενεργεί εκβιαστικά προκειμένου να πετύχει τον σκοπό του, μιλώντας στο Newsbomb.gr.


«Ο Έντι Ράμα συμπεριφέρεται σαν… Βαλκάνιος νταής»

«Ο Έντι Ράμα συμπεριφέρεται σαν… Βαλκάνιος νταής. Αυτό είναι πολύ ενοχλητικό. Φαίνεται να αγνόησε το αίτημα της κυβέρνησης να μην κάνει αυτήν την ομιλία, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Ακόμη, φέρεται να αναζητούσε χώρο και να λάμβανε συνεχώς αρνήσεις και επίσης, ακούγεται –χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί– ότι απείλησε πως θα μπορούσε να κάνει μία ανοικτή συγκέντρωση, ώστε να καταφέρει τον σκοπό του», σημείωσε αρχικά.

«Άρα, κινείται με έναν εκβιαστικό τρόπο. Γνωρίζει ότι η Ελλάδα είναι Κράτος Δικαίου και σέβεται την ελευθερία της έκφρασης. “Πόνταρε” πάνω σε αυτό, συν ότι πριν από έναν χρόνο είχε πάει και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην Αλβανία.

Στόχος του είναι να δείξει προς την ελληνική πλευρά ότι έχει “μοχλούς” πίεσης έναντι αυτής και αφορούν την αλβανική κοινότητα στην Ελλάδα και παράλληλα, να κάνει μία επίδειξη ισχύος, επιδεικνύοντας ότι παρά τα εμπόδια που υπήρξαν, αυτός θα κάνει ό,τι θέλει, δηλαδή του… κεφαλιού του», προσέθεσε ο κ. Φίλης.

«Η ελληνική ηγεσία θα έπρεπε έτσι κι αλλιώς να ενδιαφερθεί περισσότερο για τον ελληνισμό της Βόρειας Ηπείρου. Αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ, ότι θα πρέπει να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα των συμπατριωτών μας, που βρίσκονται στην Αλβανία.

Απλώς, το θέμα είναι πως δεν έχουμε βρει τον τρόπο να πιέσουμε αποτελεσματικά τα Τίρανα, για να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας. Αυτό είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα και δεν το αντιμετωπίζουμε μονάχα με την κυβέρνηση του Έντι Ράμα, αλλά και τις προηγούμενες», τόνισε εν συνεχεία ο διεθνολόγος.


«Στην υπόθεση Μπελέρη, έχουν υπάρξει άστοχοι χειρισμοί από την Αθήνα»

Καταλογίζοντας άστοχους και ατυχείς χειρισμούς στην ελληνική ηγεσία όσον αφορά την υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη, επεσήμανε πως «θα έπρεπε να έχει ζητηθεί από την Αθήνα η ορκωμοσία του, από την πρώτη μέρα εκλογής του· ακόμη κι αν βρισκόταν στη φυλακή. Το γεγονός ότι εισήλθαμε σε μία διελκυστίνδα με την αλβανική Δικαιοσύνη, θα έπρεπε είναι εις γνώσιν μας ότι δεν θα οδηγούσε πουθενά. Κάναμε λάθος σε αυτήν την υπόθεση.

Το γεγονός ότι οι ελληνοαλβανικές σχέσεις έχουν κακοφορμίσει σήμερα, αφορά και αυτήν την αστοχία από ελληνικής πλευράς. Τελικώς, φαίνεται ότι δεν έχουμε καταφέρει να διεθνοποιήσουμε το θέμα· όπως επιθυμούμε, τουλάχιστον. Διεθνοποίηση δεν είναι η τοποθέτηση του Μπελέρη στο ψηφοδέλτιο οιουδήποτε κόμματος, αλλά επιτυγχάνεται διαφορετικά. Όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρει πως αυτό το ζήτημα είναι διμερές, σημαίνει ότι δεν τα έχουμε πάει καλά».

Ωστόσο, συμπλήρωσε πως «από εκεί και πέρα, δεν πιστεύω ότι είμαστε υποχωρητικοί ή κάνουμε κάποια αναδίπλωση, σε καμία περίπτωση. Η εξωτερική μας πολιτική κινείται στη σωστή κατεύθυνση, είναι ενεργητική και έχει επιτυχίες. Τόσο σε σχέση με την Τουρκία, όσο και την Ανατολική Μεσόγειο (Ισραήλ, Αίγυπτος). Αυτό δεν είναι αποτέλεσμα μονάχα της τελευταίας κυβέρνησης, αλλά και των προηγούμενων.


«Αν ο Ράμα θίξει το ζήτημα Μπελέρη, θα ήταν πολύ μεγάλη πρόκληση»

Ολοκληρώνοντας για το περιεχόμενο της επικείμενης ομιλίας του Έντι Ράμα στο κλειστό γήπεδο του Γαλατσίου, ο διεθνολόγος, Κωνσταντίνος Φίλης, στάθηκε στα θέματα τα οποία δυνητικά θα «πυροδοτούσαν» την αντίδραση της ελληνικής πλευράς αλλά και την έκρυθμη κατάσταση στα Βαλκάνια σε συνδυασμό με τους πολέμους σε Γάζα και Ουκρανία, μιλώντας στο Newsbomb.gr.

«Στα Βαλκάνια, έχουμε ζητήματα να λύσουμε. Αυτήν τη στιγμή, υπάρχει ο Ράμα στην Αλβανία, το εθνικιστικό κόμμα στα Σκόπια, η “εκρηκτική” κατάσταση στο Κόσοβο ανάμεσα σε Σέρβους και Αλβανούς – Κοσοβάρους, ενώ, αν συνυπολογισθούν και τα μέτωπα σε Γάζα και Ουκρανία, μαρτυρείται ότι η γειτονιά μας βρίσκεται σε ανάφλεξη.

Επίσης, είναι και το ζήτημα της Χάγης, το οποίο έχει ξεχασθεί. Υποτίθεται πως υπάρχει μία προκαταρκτική συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας για να παραπέμψουμε το θέμα οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στη Χάγη, η οποία δεν έχει προχωρήσει από πλευράς Τιράνων.

Τώρα, σχετικά με την ομιλία του Έντι Ράμα, κατ’ αρχάς δεν μιλάμε για προεκλογική, αφού οι εκλογές στην Αλβανία θα διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2025. Τέτοια κάνεις έναν, δύο, τρεις μήνες νωρίτερα, όχι δεκατρείς. Αποτελεί πρόσχημα, είναι σαφές αυτό. Το γεγονός ότι είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή (12/05), ημέρα συμπλήρωσης ενός χρόνου από τη σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη, επίσης δεν περνά απαρατήρητο.

Τα “επικίνδυνα” θέματα είναι η μεταχείριση της ελληνικής εθνικής μειονότητας, η μη “εργαλειοποίηση” της αλβανικής κοινότητας που διαβιεί στην Ελλάδα, η υπόθεση Μπελέρη προφανώς και ο τρόπος με τον οποίο θα λήξει, ήτοι ποιος θα βρεθεί στον δημαρχιακό θώκο της Χειμάρρας.

Προσωπικά, φαντάζομαι ότι θα εστιάσει στον ρόλο της αλβανικής κοινότητας στην Ελλάδα, τη δική της συμβολή στην ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες όλα αυτά τα χρόνια, ενώ, αφού πρόκειται για προεκλογική συγκέντρωση, προφανώς θα μιλήσει και για τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό της Αλβανίας.

 

Από εκεί και πέρα, έχω μεγάλο ενδιαφέρον να δω αν θα θίξει το ζήτημα Μπελέρη ή θα επιλέξει να μην αναφερθεί καθόλου. Αν το κάνει, θα ήταν πολύ μεγάλη πρόκληση από πλευράς του. Να ερχόταν στην Ελλάδα, ύστερα από όλα όσα έχουν συμβεί και να προκαλούσε. Πάντως, δεν το αποκλείω. Όλα είναι στο παιχνίδι. Αν και εφόσον ο Έντι Ράμα υπερβεί τα εσκαμμένα, η ελληνική πλευρά θα αντιδράσει και μάλιστα, έντονα», εντόπισε.

Από το newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου