Σελίδες

Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

Ανακαλύφθηκε έπειτα από 2.300 χρόνια το λουτρό του Μεγάλου Αλεξάνδρου – Αρχαιολόγοι αποκάλυψαν το δωμάτιο όπου πλενόταν ο βασιλιάς

Είναι ένα παλάτι το οποίο συμβόλιζε τη χρυσή εποχή της αρχαιότητας, το ανάκτορο όπου έγινε η δολοφονία του Βασιλιά Φιλίππου του Β’ και η  στέψη του 20χρονου γιου του, Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Χτισμένο στο τελετουργικό κέντρο του αρχαίου μακεδονικού βασιλείου, το παλάτι των Αιγών, μεγέθους 15.000 τετραγωνικών μέτρων, έχει τριπλάσια έκταση από τον Παρθενώνα, τα περιφραγμένα τείχη της πόλης, την αυλή, τους ναούς, τα ιερά, το θέατρο, την

παλαίστρα και τους τάφους.

Τώρα οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν την παλαίστρα και το μπάνιο όπου ο έφηβος Αλέξανδρος λουζόταν με τον παιδικό του φίλο και μεταγενέστερο  στρατιωτικό υπαρχηγό του, Ηφαιστίωνα.

Η ανακάλυψη, στη Βασιλική πόλη των Αιγών, στη σύγχρονη πόλη της Βεργίνας, στη Βόρεια Ελλάδα, αποκαλύπτεται στο τελευταίο επεισόδιο της σειράς «Treasures of the World» του βρετανικού Καναλιού 4, το οποίο προβάλλεται στις 11 Μαΐου.

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το δωμάτιο όπου πλενόταν ο βασιλιάς

Πρόκειται για ένα  εκπληκτικό επεισόδιο, στο οποίο βλέπουμε την ανασκαφή στις Αιγές. «Υπάρχει ένας τεράστιος αποχετευτικός αγωγός στον βράχο και ένα κοινόχρηστο μπάνιο. Αυτό θα ήταν το μέρος όπου ο Μέγας Αλέξανδρος λουζόταν με τους συντρόφους του, όπως τον αγαπημένο του Ηφαιστίωνα και όλους εκείνους τους νέους άνδρες που ταξίδεψαν μαζί του σε εκστρατείες και μετά το θάνατό του συγκρούστηκαν για την αυτοκρατορία του» ανέφερε ο παρουσιαστής της σειράς.

Και συνέχισε: «Υπήρχαν όλες αυτές οι τελετές ενηλικίωσης που περνούσαν. Ήταν απίστευτα δραστήριοι στο γυμναστήριο, αγωνίζονταν και πάλευαν. Εκπαιδεύονταν στο κυνήγι. Φανταστείτε αυτά τα κοινά μπάνια στο τέλος των ποδοσφαιρικών αγώνων».

«Η κρεβατοκάμαρά του δεν έχει ταυτοποιηθεί ακόμα αλλά όλα τα διαμερίσματα του παλατιού είναι εκεί. Έτσι, δεν έχω πάει στην κρεβατοκάμαρα του Αλέξανδρου ακόμα, αλλά έχω μπει στο μπάνιο του», σημείωσε ο παρουσιαστής.

Ο γιος του βασιλιά Φιλίππου Β΄ της Μακεδονίας και της βασίλισσας Ολυμπιάδας της Ηπείρου, ο Αλέξανδρος ήταν ένας από τους πιο φιλόδοξους στρατηλάτες όλων των εποχών, που δήλωσε περίφημα ότι ήθελε να γίνει «βασιλιάς του κόσμου» .


Με τη βοήθεια του φιλόσοφου Αριστοτέλη και την συνοδεία των συντρόφων του ανέβηκε στο θρόνο όταν ο πατέρας του δολοφονήθηκε από σωματοφύλακα κατά τη διάρκεια του γάμου της αδελφής του Κλεοπάτρας.

Από τη βασιλεία του το 336 π.Χ. μέχρι το θάνατό του 13 χρόνια αργότερα, έχτισε μια από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες που έχει δει ποτέ ο κόσμος, που εκτεινόταν από την Ελλάδα μέχρι την Αίγυπτο και βαθιά στην Ασία.

Τώρα, μετά από ένα έργο 16 ετών 20 εκατομμυρίων ευρώ, η αρχαιολογική ομάδα έχει αποκαταστήσει 1.400 τετραγωνικά μέτρα από ψηφιδωτά, μαρμάρινα δάπεδα και κιονοστοιχίες του παλατιού και έχει ανακαλύψει εκατοντάδες πολύτιμα χειροποίητα αντικείμενα.

 

Στην σειρά παραχωρήθηκε επίσης πρόσβαση στον τάφο της αδελφής του Αλεξάνδρου, της Θεσσαλονίκης, η οποία τάφηκε στις Αιγές. Ο τάφος της λεηλατήθηκε κατά την αρχαιότητα.

Από το enikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου