Σελίδες

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

Συνθήκες τέλειας καταιγίδας

Όταν συμπέσουν πολλά γεγονότα μαζί, τότε οι καταστάσεις οδηγούνται εκτός ελέγχου – κάτι που συμβαίνει σήμερα στην ΕΕ, με τους ηγέτες των τριών ισχυροτέρων χωρών της, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Μ. Βρετανίας, να αντιμετωπίζουν μεγάλα εσωτερικά προβλήματα.

Επικαιρότητα
Πρόκειται για μία εντυπωσιακή σύμπτωση το γεγονός ότι, την ίδια χρονική περίοδο οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Μ. Βρετανίας είναι αντιμέτωποι με
μεγάλα εσωτερικά προβλήματα, με κίνδυνο να χάσουν τη δύναμη τους – όπου η κυρία May ίσως δεν επιβιώσει από την ψηφοφορία για το BREXIT, κόστους περί τα 60 δις στερλίνες, ο κ. Macron βάλλεται από τα κίτρινα γιλέκα που θέλουν να τον ανατρέψουν, δίνοντας την οδηγία να συγκεντρωθούν 8.000 αστυνομικοί στο Παρίσι αύριο και 89.000 σε όλη τη χώρα (πηγή), ενώ η κυρία Merkel μετά από δύο συνεχόμενες εκλογικές αποτυχίες στα ομοσπονδιακά κρατίδια, αναγκάσθηκε να παραιτηθεί από την αρχηγία του κόμματος.

Μπορεί δε να φαίνεται πως η καγκελάριος ευρίσκεται σε καλύτερη θέση, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το ποιός θα τη διαδεχθεί – ενώ ελλοχεύει το πρόβλημα της Deutsche Bank που σύμφωνα με νεώτερες ειδήσεις δεν σταμάτησε το ξέπλυμα μαύρου χρήματος της Danske Bank στα 150 δις $, αλλά το συνέχισε! Το σημαντικότερο πρόβλημα βέβαια είναι αυτό του προέδρου Macron, η συμπεριφορά του οποίου θυμίζει Μαρία Αντουανέτα πριν τη γαλλική επανάσταση – με μεγαλύτερο κίνδυνο τους μετανάστες τρίτης γενιάς και Γάλλους υπηκόους, οι οποίοι μισούν σε τέτοιο βαθμό τη Γαλλία που δεν διστάζουν να καταστρέψουν τα πολιτιστικά της μνημεία. Όσον αφορά την κυρία May, η ήττα της οποίας θεωρείται σίγουρη στις 11 Δεκεμβρίου, κανένας δεν ξέρει τι θα συμβεί – με το ενδεχόμενο της ανεξέλεγκτης εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ να γίνεται όλο και πιο πιθανό.

Οφείλουμε πάντως να σημειώσουμε εδώ πως, μετά τη Μ. Βρετανία, η Κομισιόν έβαλε το πιστόλι στον κρόταφο της Ελβετίας – με την έννοια πως θέλει να την υποχρεώσει να ψηφίσει μία συμφωνία-πλαίσιο, όπου εάν δεν το κάνει θα αποσύρει την αναγνώριση του ελβετικού χρηματιστηρίου (με την Ελβετία να απειλεί πως θα κάνει κάτι ανάλογο). Ένα επόμενο μεγάλο πρόβλημα είναι η μεταναστευτική συμφωνία του Μαρόκου (πηγή), την οποία θέλει να επιβάλλει η Γερμανία, ενώ αντιδρούν πάρα πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη – όταν την ίδια στιγμή η κατάσταση στην Ιταλία δεν είναι ξεκάθαρη, αν και η κυβέρνηση φαίνεται να προετοιμάζεται για μία κυβίστηση ελληνικού τύπου.
Σε κάθε περίπτωση οι τρεις μεγάλοι, όπως αποκαλούνταν ανέκαθεν οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Μ. Βρετανίας, είναι μπλεγμένοι σε προβλήματα που συνεχώς επιδεινώνονται – ενώ η Κομισιόν συνεχίζει να λειτουργεί, σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Με δεδομένο πάντως το ότι, η Γαλλία ξεπέρασε για πρώτη φορά τη Δανία όσον αφορά τη φορολόγηση (πέμπτη η Ελλάδα), στο 46,2% του ΑΕΠ έναντι 34,2% του μέσου όρου του ΟΟΣΑ (γράφημα), όλες οι προβλέψεις για το μέλλον του κ. Macron είναι στο κόκκινο – όσο και αν είναι το αγαπημένο παιδί της Γερμανίας όπου εκπαιδεύτηκε και η οποία τον στήριξε προεκλογικά.


Ορισμένοι βέβαια υποψιάζονται πως ίσως πρόκειται για μία «πορτοκαλί επανάσταση», όπως αυτές που ενορχηστρώνονται για την ανατροπή καθεστώτων, λόγω της αντίθεσης της Γαλλίας στις αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν ή των δηλώσεων του κ. Macron για ευρωπαϊκό στρατό – κάτι που εμείς όμως θεωρούμε μάλλον υπερβολικό.

Analyst Team
Από το thesecretrealtruth

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου