Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

Η…«βιώσιμη μόδα» είναι εδώ με τις ευλογίες του ΟΗΕ

Η Συμμαχία των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Μόδα αναλαμβάνει επίσημα δράση στις 14 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τα ΜΜΕ στο περιθώριο της 4ης Συνέλευσης του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, στο Ναϊρόμπι της Κένυας.
Αν και διαφορετικά προγράμματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έχουν προσπαθήσει να συμπεριλάβουν τη μόδα σε διάφορες πρωτοβουλίες βιωσιμότητας, η ανάληψη δράσης από τη
Συμμαχία θα σηματοδοτήσει μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση που θέτει επί τάπητος όλες τις πτυχές μιας βιώσιμης βιομηχανίας της μόδας.

Καθώς οι καταναλωτές έχουν μάθει για τις περιβαλλοντικές επιλογές «από το αγρόκτημα στο τραπέζι», οι υποστηρικτές της βιωσιμότητας ελπίζουν ότι η μεγαλύτερη συνειδητοποίηση της ανάγκης για βιώσιμη μόδα θα οδηγήσει στην αλλαγή των καταναλωτικών και παραγωγικών συνηθειών.

Η Συμμαχία για τη Βιώσιμη Μόδα συγκροτείται από οργανισμούς του ΟΗΕ και εξειδικευμένους οργανισμούς, όπως το πρόγραμμα της Παγκόσμιας Τράπεζας «Connect4Climate», η Πρωτοβουλία για Ηθική Μόδα (Ethical Fashion Initiative) η Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), η Διεθνής Οργάνωσης Εργασίας (ILO), η Οικονομική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (UNECE), η Σύμβαση-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για τις Κλιματικές Μεταβολές (UNFCCC), το Οικουμενικό Σύμφωνο (UN Global Compact), το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών και άλλες οργανώσεις.

Ο συγγραμματέας της Συμμαχίας, Μάικλ Στάνλεϊ Τζόουνς τόνισε στο WWD ότι στόχος είναι «ο συντονισμός του συστήματος ανταπόκρισης των Ηνωμένων Εθνών στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κλάδοι κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, μόδας και αξεσουάρ για την επίτευξη της Ατζέντας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του 2030».

Πριν από το φόρουμ της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών με θέμα «Η μόδα και οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης: Ποιος είναι ο ρόλος του ΟΗΕ; » πέρυσι στη Γενεύη, οι διοργανωτές σημείωσαν πως η βιομηχανία 2,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων είναι ο δεύτερος υψηλότερος χρήστης νερού παγκοσμίως, ότι προκαλεί το 20% της παγκόσμιας σπατάλης νερού.


Η παραγωγή ενός πουκάμισου απαιτεί 2.700 λίτρα νερού, ποσότητα νερού ίση με εκείνη που πίνει ένα άτομο σε 30 μήνες. Εκτός από την επίδραση στο περιβάλλον, η βιομηχανία της μόδας συνδέεται με θέματα εργασίας, φύλου και φτώχειας, τα οποία υπογραμμίζονται στους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

«Η μόδα απαιτεί μια ολοκληρωμένη και συνολική προσέγγιση και κοινή δράση των παραγωγών, των καταναλωτών και των κυβερνήσεων. Η μόδα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της βιώσιμης ανάπτυξης και η μεγαλύτερη ευκαιρία της» τόνισε ο Μάικλ Στάνλεϊ Τζόουνς.

(ΦΩΤΟ:PEXELS)
Από το el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου